Știri despre biserică: |
Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2 -
Setul de evenimente 3 -
Setul de evenimente 4» Sărbătoarea Sf. Ier. Andrei Șaguna la Catedrala din Sibiu (2012-11-29)
Sărbătoarea Sf. Ier. Andrei Șaguna la Catedrala din Sibiu
[2012-11-29]
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro, programul dedicat prăznuirii acestor sfinți se va desfășura astfel:
Joi 29 noiembrie 2012
Începând cu ora 18.00 Slujba Privegherii va fi săvârșită de către PS Andrei Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. După săvârșirea Litiei se va pleca în de la Catedrala Mitropolitană, pe itinerariul strada Mitropoliei Piața Mare strada Nicolae Bălcescu Catedrala Mitropolitană
Întâmpinarea Procesiunii se va face de către ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Va avea loc intonarea Imnului Național al României și Garnizoana Sibiu va intona <i>Rugă Militară</i>
Vineri 30 noiembrie 2012
Începând cu ora 9.15 va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și
Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Ioan, reprezentant al Locțiitorului
Patriarhiei Bulgariei, Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu, Episcopul
Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, episcop vicar
al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 12013, Ultimul acces: 2018-04-10 17:58:54
|
» Preotii din Sibiu au liturghisit la Catedrala mitropolitană împreună cu Mitropolitul Ardealului (2012-01-18)
Preotii din Sibiu au liturghisit la Catedrala mitropolitană împreună cu Mitropolitul Ardealului
[2012-01-18]
Pentru prima dată în utlimii ani, preoții din Protopopiatul Sibiu au oficiat Sfânta Liturghie la 17 ianuarie, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, împreună cu Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. După slujbă s-a oficiat un parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală și pentru preoți cu preotese din Sibiu, trecuți la Domnul, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro.
Întâlnirea preoților din Sibiu și împrejurimi a fost una festivă, menită să marcheze începutul de an. Dacă la marile sărbători, preoții sibieni vin la Catedrala mitropolitană pentru a oficia slujbe religioase festive, împreună cu ierarhii Mitropoliei Ardealului, sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare din acest an a fost o zi deosebită pentru preoțimea sibiană, slujind și împărtășindu-se din același potir la Sfântul Altar din inima Sibiului. În același timp, întâlnirea în cadrul liturgic al preoților sibieni a însemnat și o exprimare a comuniunii și a bucuriei prilejuite de canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, întrucât la sărbătoarea proclamării ca sfânt și la prima sa prăznuire pe 30 noiembrie 2011, preoții sibieni nu au avut posibilitatea să liturghisească împreună.
La aproape șapte ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Antonie Plămădeală, ierarhii și preoții din Sibiu și împrejurimi au găsit de cuviință a-l pomeni împreună pe cel care le-a fost părinte, duhovnic și chiriarh. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a fost pomenit împreună cu alți preoți și preotese adormiți în Domnul.
Anul Sfântului Maslu
După Sfânta Liturghie, s-a oficiat o slujbă de parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, preoții și preotesele din Protopopiatul Sibiu, adormiți în Hristos. Apoi, întâlnire preoților sibieni cu ierarhii Arhiepiscopiei Sibiului a avut și o latură administrativă și pastorală. IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit celor peste 70 de preoți veniți la Catedrală să liturghisească și i-a îndemnat ca în acest an, închinat Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, să mediteze mai mult asupra acestei teme și să împlinească cele rânduite pentru bolnavi și nevoiași.
În acest an trebuie să ne îndreptăm atenția asupra acestei lucrări pastoral-misionare a Bisericii și anume săvârșirea Sfânutului Maslu. Ea se face în zilele de post, printr-o pregătire sufletească. De aceeea, în bisericile noastre unde se face zilnic Sfânta Liturghie, în zilele de vineri se oficiază și slujba Sfântului Maslu. Este o lucrare extraordinară de care ne folosim cu toții și ne vom putea bucura de o împreună-slujire, încercând să ne câștigăm împreună mântuirea, noi și poporul care ne-a fost încredințat , a spus Părintele Mitropolit.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 14241, Ultimul acces: 2018-04-15 19:50:41
|
» Concert la Catedrala mitropolitană din Sibiu (2011-11-11)
Concert la Catedrala mitropolitană din Sibiu
[2011-11-11]
Grupul psaltic 'Sfântul Andrei Șaguna' al Arhiepiscopiei Sibiului organizează duminică, 13 noiembrie, concertul Cântați Domnului nostru cântați! Din Psalmii lui David. După cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Transilvania, evenimentul va avea loc în Catedrala mitropolitană 'Sfânta Treime' din Sibiu, de la ora 19:00.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 14068, Ultimul acces: 2018-04-10 17:58:56
|
» Duminica a XIX-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2011-10-02)
Duminica a XIX-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
[2011-10-02]
Sibienii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană Sfânta Treime. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează TRINITAS TV. În cuvântul său, chiriarhul le-a vorbit celor prezenți despre înțelesurile Evangheliei acestei duminici, dar și despre evenimentul ce va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, la Sibiu: proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Andrei Șaguna a fost mitropolit al Ardealului între anii 1864 și 1873. Proclamarea canonizării sale se va face la 29 octombrie.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 14077, Ultimul acces: 2018-04-10 17:58:56
|
» Te-Deum la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2011-09-01)
Te-Deum la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
[2011-09-01]
Începutul noului an bisericesc a fost marcat și la Sibiu. În Catedrala mitropolitană din municipiu, după Sfânta Liturghie, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au oficiat o slujbă de Te Deum, informează TRINITAS TV.
În această zi ne aducem aminte de valoarea timpului, de rostul pe care timpul îl are pentru mântuire. Timpul a fost creat de Dumnezeu odată cu omul. Este o realitate pe care omul o trăiește, a arătat Înaltpreasfinția Sa.
Slujbe de mulțumire au fost oficiate în această zi și în alte lăcașuri de cult din Patriarhia Română.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 14036, Ultimul acces: 2018-04-10 17:58:56
|
» Duminica Fiului Risipitor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2011-02-20)
Duminica Fiului Risipitor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
[2011-02-20]
Studenții, profesorii și credincioșii sibieni care participă la sfintele slujbe la Catedrala Mitropolitană s-au pregătit pentru Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor prin Taina Spovedaniei. Ei au participat, apoi, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Radio TRINITAS. Din sobor au făcut parte, pe lângă preoții și diaconii Catedralei, și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Andrei Șaguna din Sibiu.
Duminica aceasta minunată ne-a oferit tuturor posibilitatea de a ne pregăti prin Taina Spovedaniei, de a fi primiți în binecuvântarea lui Dumnezeu, la masa Împărăției, la Sfânta Împărtășanie. Întoarcerea Fiului risipitor prin etapele psihologice prin care a trecut ne oferă și nou aceleași trepte în întoarcerea în Sfânta Spovedanie: conștiința păcatului, hotărârea de îndreptare, mărturisirea păcatului și împlinirea canonului pentru ca apoi să fim împreună cu Hristos la masa Împărăției, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 14453, Ultimul acces: 2018-04-10 17:58:56
|
» Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2011-02-02)
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
[2011-02-02]
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost cinstită cum se cuvine și la Catedrala mitropolitană Sfânta Treime din Sibiu. Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă Andrei Șaguna, a oficiat cu acest prilej Sfânta Liturghie.
Praznicul Întâmpinării Domnului l-am serbat astăzi în Catedrala Mitropolitană aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile care s-au revărsat asupra noastră, încercând și noi să-L întâmpinăm pe Mântuitorul Iisus Hristos și mai ales să-L urmăm în toate zilele vieții noastre. Vom merge la Cluj pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Mitropolitul Bartolomeu, rugându-ne lui Dumnezeu ca să îi așeze sufletul cu drepții în Împărăția Cerurilor, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, după cum informează TRINITAS TV.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite și rugăciuni de pomenire pentru Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 14439, Ultimul acces: 2018-04-16 10:29:15
|
» Liturghie arhierească în prima zi din an la Catedrala mitropolitană din Sibiu (2011-01-04)
Liturghie arhierească în prima zi din an la Catedrala mitropolitană din Sibiu
[2011-01-04]
Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat prima Sfântă Liturghie în 2011, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, informează 'Ziarul Lumina' Ediția de Transilvania. Slujba religioasă a fost urmată de o recepție la Reședința mitropolitană, la care au participat membrii Corului 'Timotei Popovici' și alți invitați.
Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și praznicul Tăierii împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos au fost marcate la Sibiu de slujbele religioase rânduite de Biserică a se oficia în această primă zi din an. Înconjurat de soborul de preoți și arhidiaconi slujitori la biserica reprezentativă pentru credincioșii sibieni, IPS Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, o capodoperă a spiritualității și culturii liturgice ortodoxe. Credincioșii au participat în număr mare la prima Sfântă Liturghie din an, iar cei care poartă numele Sfântul Vasile cel Mare au fost felicitați. De asemenea, au fost citite rugăciuni de mulțumire și de binecuvântare a noului an, iar la final, membrii corului catedralei din Sibiu, preoți și personalități sibiene au răspuns invitației IPS Mitropolit Laurențiu de a participa la recepția de început de an, eveniment organizat la Reședința mitropolitană.
'Un stâlp de lumină'
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre Pruncul Mântuitor și viața Sa plină de sfințenie și care a fost tăiat împrejur la opt zile, așa cum prevedea Legea iudaică. De asemenea, Părintele Mitropolit a evidențiat principalele virtuți ale Sfântului Vasile cel Mare, a explicat rolul pe care l-a avut în dezvoltarea teologiei răsăritene și i-a îndemnat pe credincioși să făgăduiască în fața lui Dumnezeu, la început de an, că-i vor urma pilda. 'Tratatele sale de teologie privind Sfânta Treime sunt de neînlocuit și astăzi. El a pătruns unde greu poate pătrunde mintea omenească, prin viața lui sfântă și prin studiul adânc. Tainele cerului i-au fost descoperite și toată ființa sa i-a fost învăluită în lumină, pentru că, într-o mărturie a unui părinte trăitor, Sfântul Vasile cel Mare este prezentat ca un stâlp de lumină. În toate domeniile a excelat și de aceea s-a consumat repede. Dacă ne amintim de lucrarea sa socială numită 'Vasiliada', de spitalele pregătite pentru cei sărmani, vedem că a îmbinat teologia cu împlinirea ei. Liturghia oficiată astăzi are în centru o parte, anaforaua liturgică, care îi aparține direct', a spus IPS Laurențiu.
În continuarea cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit a explicat înțelesul teologic al timpului, rolul strict organizatoric al calendarului în viața creștinilor și i-a îndemnat pe credincioși să se ferească de secta stiliștilor, care și-a făcut apariția prin membrii săi și în apropierea Sibiului.
Slujbe religioase și molitfe de Anul Nou, la Sibiu
În noaptea dintre ani, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, a fost oficiată slujba Miezonopticii, slujba Acatistului Sfântului Vasile cel Mare și o slujbă de Te Deum. Slujbele religioase au fost oficiate de soborul de preoți slujitori de la catedrală, condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Câteva sute de credincioși au participat la slujbele religioase oficiate la miezul nopții și au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile primite de-a lungul anului care a trecut și au cerut ajutor pentru anul care urmează. După oficierea acestor slujbe, au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, o suită de rugăciuni care se citesc ocazional de ieromonahii și preoții înduhovniciți și care sunt foarte folositoare pentru credincioșii aflați în diferite nevoi sufletești.
'În stare de rugăciune'
În cuvântul de învățătură, IPS Laurențiu a explicat credincioșilor care este rostul rugăciunii în momentele esențiale din viața omului, care este rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare și i-a felicitat pe toți la început de an.
'În momentul în care am trecut în noul an, am îngenuncheat, pentru ca acest nou an să ne găsească în stare de rugăciune. În învățătura noastră de credință se spune un lucru extraordinar, și anume că starea în care te găsește moartea, starea în care te găsești la momentul în care treci dincolo este definitorie pentru întreaga veșnicie. Dacă ne găsește în rugăciune, vom fi deschiși și vom primi rugăciunea continuă a Bisericii pentru noi. Dacă ne găsește în ură față de Dumnezeu, în dușmănie și-n depărtare voită de la calea Lui, vom rămâne în acea stare. De aceea, mulțumitori pentru ceea ce Dumnezeu ne-a rânduit în anul trecut și mijlocind cu toate cererile necesare pentru anul în care urmează, din prima clipă a anului am mulțumit lui Dumnezeu și ne-am rugat să ne aibă în paza Sa cea sfântă', a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 14699, Ultimul acces: 2018-04-15 16:22:32
|
» Ceremonii religioase și militare la Sibiu, de 1 Decembrie (2010-12-01)
Ceremonii religioase și militare la Sibiu, de 1 Decembrie
[2010-12-01]
La Sibiu, Ziua Națională a României a reunit la Catedrala mitropolitană numeroși credincioși. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a oficiat, alături de Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, slujba de Te Deum, informează TRINITAS TV.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a participat la ședința festivă a Consiliului Județean și la ceremonia depunerii de coroane de flori la Consiliul Dirigent din Sibiu, organism care a condus Transilvania după 1 decembrie 1918, până în anul 1920.
Am făcut acest apel ca să revenim cu toții la starea de normalitate și demnitatea pe care ne-o oferă patria pe care o cinstim mai ales în această zi, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Ceremonia a continuat pe platoul din fata Cercului Militar Sibiu, cu alocuțiuni și discursuri.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de onoare și cu un concert susținut de fanfara militară.
Sursa: www.Basilica.ro
Contor Accesări: 14415, Ultimul acces: 2018-04-12 14:18:48
|
|