Manastirea Putna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
0

Biserici

Mănăstirea Putna
Putna
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Putna
Comună:Putna
Județ:Suceava
Cod poștal:727455
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.putna.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaPutna.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Ap. Petru și Pavel
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Problema înfățișării inițiale a bisericii lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna și, mai cu seamă, a vechii sale structuri planimetrice și spațiale a fost îndelung controversată. Cronicile și documentele anterioare prefacerilor din secolele al și al XVIII-lea păstrează o tăcere aproape absolută asupra acestui fapt, iar lipsa de informații, ca și amploarea prefacerilor amintite i-au determinat pe unii cercetători să opineze că actuala biserică nu mai are nimic comun cu prima ctitorie ștefaniană.
Dintr-o știre foarte laconică înserată în Letopisețul Putna II, se putea trage totuși concluzia că edificiul inițial, construit de Ștefan cel Mare, dispunea de aceleași spații interioare ca și biserica actuală, adică cea reclădită din temelii de Vasile Lupu, Gheorghe Ștefan și Eustratie Dabija între anii 1653 - 1662 și restaurată apoi, succesiv, cu unele modificări, de Iacov Putneanul, în a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, de Romstorfer, în primii ani ai secolului nostru și de Direcția monumentelor istorice, în ultimele două decenii. Ne referim la știrea în care se spune că Bogdan al III-lea "a răposat în anul 7025 (=1517) , aprilie 22 - și a fost îngropat în Mănăstirea Putna, în pronaosul cel mare, în partea dreaptă". Precizarea, oarecum neobișnuită, că acest voievod a fost înmormântat în pronaosul cel mare ne îngăduie să presupunem că mai exista o încăpere care era considerată pronaosul cel mic, și că acesta nu putea fi altceva decât un pridvor închis. Întrucât de existența inițială a celorlalte compartimente nu avem motive să ne îndoim, înseamnă că biserica lui Ștefan cel Mare de la Putna a fost proiectată din capul locului în plan complex, de tip triconc, cu pridvor, pronaos, gropniță, naos și altar, adică exact cu aceleași spații interioare existente și în edificiul actual. Trebuie să mai subliniem, totodată, că atât pridvorul închis, cit și gropniță ori camera mormintelor sunt considerate ca elemente care apar pentru prima oară în istoria arhitecturii moldovenești aici, la Putna.
- actualul plan al bisericii Mănăstirii Putna este identic cu planul vechii biserici ctitorite de Ștefan cel Mare. "Ea era un edificiu de tip triconc, cuprinzând la interior următoarele încăperi dispuse în anfiladă și marcate de ziduri pline: un naos cu două abside laterale semicirculare, finalizat prin o a treia absidă (cea a altarului) ; o cameră a mormintelor, un pronaos dreptunghiular; un pridvor dreptunghiular dosat întregului edificiu, cel târziu până la anul 1484";
- zidurile bisericii "conțin în masa lor, încă de la cota pardoselii actuale, elemente de piatră de talie cu profilatură, recuperate din zidăriile unui edificiu monumental mai vechi", respectiv, din zidurile bisericii construite de Ștefan cel Mare între 1466 - 1469;
- înainte de incendiul din 1404 (sau, după alte opinii, din 1480) , interiorul bisericii "era ornamentat cu o rețea sumară de motive geometrice", iar după această dată a fost împodobit cu "o fastuoasă pictură de cult", realizată, probabil, până la sfârșitul secolului al XV-lea;
- la exterior fațadele monumentului au fost "înfrumusețate inițial cu o bogată decorație de discuri smălțuite", iar ulterior, "până la jumătatea secolului al XVII-lea, cel puțin pe anumite zone, cu un strat de tencuială purtător al unei picturi policrome";
- demontarea și reconstruirea vechii biserici, la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost "impusă datorită unor deteriorări survenite la fundație", iar rezidirea s-a efectuat "prin suprapunere nemijlocită" peste vestigiile ctitoriei lui Ștefan cel Mare din anii 1466 - 1469;
- reconstrucția cuprinde "în întregime aria interioară a primei biserici și o felie din lățimea fundației zidurilor sale laterale, care să protejeze mormintele existente, pe timpul fundării construcției și funcționării bisericii noi";
- exceptând zidul vestic al pridvorului actual, "zidurile transversale ale bisericii actuale au fost sprijinite direct pe fundațiile rămase de la zidurile transversale ale primei biserici";
- lângă fundația zidului vestic al pridvorului bisericii actuale - și anume, în afara acestuia, mai spre vest - se găsesc "resturi din fundația zidului vestic al pridvorului bisericii precedente", respectiv, al celei construite de Ștefan cel Mare, ceea ce constituie nu numai confirmarea peremptorie a existenței sale inițiale, ci și dovada că, la început, acestei controversate și contestate încăperi i se acordase un spațiu ceva mai mare decât cel pe care-1 ocupă în prezent. . .
Alte informații:Există, fără îndoială, o memorie a locurilor, o memorie anonimă cu izvoare ancestrale, de esență folclorică, în răsfrângerile căreia evenimentele istorice se transfigurează hiperbolic, devenind mituri, legende sau tradiții, cu semnificații existențiale care transcend realitățile originare, de referință directă, în perspectiva lor, după expresia unui mare poet, eroii apar ca munții în amurg. . . Venerația unanimă urcă necontenit spre ei din văile adânci ale aducerilor aminte, învăluindu-le treptat staturile în aburii fecunzi ai închipuirii, ai acelei închipuiri fabuloase care emană din sufletul unui neam întreg și în cețurile căreia contururile acestora devin labile, siluetele dobândesc forme fantastice, iar creștetele lor înălțimi uluitoare.
Despre figura lui și despre uimitoarele sale fapte, istoricul Alexandru Xenopol spunea în 1871, la memorabila serbare de la Putna, că acestea sunt păstrate "mai bine decât în cărțile ce pomenesc de ele, în cel mai mândru din izvoarele amintirii, în sufletul poporului însuși, învălite în comoară de nesfârșită poezie". Aici se află, într-adevăr, cel mai mândru și cel mai durabil monument al marelui nostru voievod; aici a rămas el veșnic viu, când a trecut, prin moarte, în nemurire. Veacurile s-au scurs de atunci peste amintirea sa, amplificându-i mereu strălucirea, adâncindu-i și mai mult înțelesurile. Eroziunii lor au fost supuse mai curând granitul și marmura, aurul și argintul numeroaselor sale ctitorii și odoare, știrbind nu o dată miraculoasa armonie pe care el însuși le-a insuflat-o inițial și pe care a luat-o apoi cu sine în mirifica lume a legendelor. . .
Potrivit unei vechi tradiții folclorice, după fiecare bătălie Ștefan cel Mare ar fi înălțat câte o biserică. De aceea, credea Ion Neculce, "câte războaie au bătut, atâte mănăstiri cu biserici au făcut". Aserțiunea, firește, nu se confirmă, deoarece în primii nouă ani de domnie, Ștefan cel Mare a purtat mai multe războaie, dar nu a ridicat decât o singură biserică, și aceea insuficient atestată, la Probota, iar de la fundarea Mănăstirii Putna și până la înălțarea sigură a următorului edificiu bisericesc, respectiv, între anii 1466 - 1487, s-au mai scurs încă doua decenii, răstimp în care, de asemenea, nu a construit decât o singură biserică, la Rîmnicul Sărat, deși în acest interval s-au desfășurat cele mai multe și mai înfricoșătoare dintre bătăliile sale.
Din pisanie: „Binecredinciosul domn a toată țara Moldovei, Io Ștefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, a zidit și a făcut mănăstirea aceasta întru numele Sfintei Născătoarei de Dumnezeu, în timpul arhimandritului Ioasaf, în anul 6989 (1481) . ”
Cod Monument:SV-II-a-A-05595
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film despre Mănăstirea Putna 1 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre Mănăstirea Putna 2 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre Mănăstirea Putna 3 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre Mănăstirea Putna 4 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre Mănăstirea Putna 5 (Video)
FORMULA-AS.RO: Călugării lutieri din Bucovina (Articol)
YOUTUBE.COM: Mănăstirea Putna - interior / Putna Monastery - inside (Video)
YOUTUBE.COM: Movie Putna Monastery (Video)
YOUTUBE.COM: Film Picturile Mănăstirii Putna (Video)
MERLINLX.WORDPRESS.COM: Manastirea Putna – Sfintirea picturii interioare 15.08.2010 (Articol)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Mitropolitul Nicolae al Americii la hramul istoric al Mănăstirii Putna: Maica Domnului este Maica noastră a tuturor (2019-08-15)

 Închide 

Mitropolitul Nicolae al Americii la hramul istoric al Mănăstirii Putna: Maica Domnului este Maica noastră a tuturor

[2019-08-15]
de Mihail Mere-Albe

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul istoric al ctitoriei Sfântului Voievod Ștefan, Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a vorbit despre universalitatea iubirii Maicii Domnului.
„O numim Maica Domnului și avem credință că este și Maica noastră a tuturor, care se roagă pentru noi și ne ocrotește”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a evidențiat ierarhul, „este izvor de nădejde și de bucurie”.
Este o sursă neîncetată de speranță pentru c㠄ne întărește nădejdea că sufletul nostru va fi primit în brațele Mântuitorului Iisus Hristos”.
Ierarhul a vorbit în cadrul omiliei sale și despre suportul moral pe care-l oferă icoana sărbătorii pentru fiecare credincios.
„Icoana praznicului ar trebui să fie cunoscută tuturor celor care cred în adormire și nu în moarte”.
„Cei care credem ne exprimăm nădejdea că sufletele celor adormiți sunt primite de Hristos în brațele Sale, așa cum ne încredințează icoana Adormirii Maicii Domnului”, a menționat Mitropolitul Nicolae.
Dacă troparul Adormirii Maicii Domnului „condensează întreaga misiune pământească a Fecioarei Maria”, sfârșitul troparului „întărește această credința că prin rugăciunile ei vor fi izbăvite din moarte sufletele noastre”.
Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Mitropolitul Ignatie al Franței și Europei de Vest și Sud (Patriarhia Antiohiei), Mitropolitul Nicolae al Americii, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților și Episcopul Toma de Broneț (Patriarhia Rusiei).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2425, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început la Putna cu așezarea moaștelor Sf. Iacob spre cinstire (Program) (2019-08-14)

 Închide 

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început la Putna cu așezarea moaștelor Sf. Iacob spre cinstire (Program)

[2019-08-14]
de Sorin Ionițe

La Mănăstirea Putna au fost scoase în urmă cu puțin timp moaștele Sfântului Iacob și așezate spre cinstire în Baldachinul din incinta așezământului monahal. Acest moment reprezintă deschiderea evenimentelor organizate cu prilejul hramului istoric al ctitoriei ștefaniene.
La așezarea cinstitelor moaște, Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a oficiat slujba acatistului Sfântului Ierarh Iacob Putneanul.
Mii de pelerini sunt așteptați în aceste zile în pelerinaj la Putna. Următorul moment liturgic important va avea loc miercuri seară, când va fi oficiată slujba de priveghere.
La Sfânta Liturghie de hram este anunțată prezența mai multor ierarhi. Redăm în continuare programul complet al evenimentului, transmis de Mănăstirea Putna.
Programul hramului Mănăstirii Putna
Miercuri, 14 august
Ora 18:00 – Privegherea la Adormirea Maicii Domnului (se va transmite video pe pagina de Facebook a mănăstirii).
Joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului
Ora 6.30 – Slujba de sfințire a Aghesmei mici și Taina Sfântului Maslu în incinta mănăstirii.
Ora 7.00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului, în biserica voievodală, în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Ora 9.30 – Sfânta Liturghie arhierească (se va transmite video pe pagina de Facebook a mănăstirii).
Vor sluji:
Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolitul antiohian al Franței și Europei de Vest și Sud
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi
Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
Preasfințitul Părinte Toma, Episcop de Broneț
Mitropolitul Ignatie și Episcopul Toma sunt în vizită privată și slujesc cu binecuvântarea Arhiepiscopului Pimen.
Ora 19.00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni și a ctitorilor sfinți ai Mănăstirii Putna
Vineri, 16 august – Pomenirea ctitorilor
Ora 7.00 – Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni.
Ora 9.00 – Sfânta Liturghie arhierească cu pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna
Ora 11.30 – Slujba Parastasului pentru pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna
Ora 19.00 – Reașezarea sfintelor moaște ale Sfântului Iacob Putneanul în Paraclisul mănăstirii.
Un an de la redeschiderea căii ferate spre Putna
Pe 15 august se împlinește un an de la redeschiderea căii ferate spre Putna, în 15 august 2018, după ce aceasta fost închisă în perioada 2012-2018.
Mănăstirea Putna a sprijinit activ redeschiderea căii ferate care ajută elevii, studenții și multe persoane cu posibilități materiale reduse să ajungă la mormântului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Pelerinii care merg la Putna cu trenul beneficiază de intrare gratuită la Muzeul mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2396, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  Mitropolitul Nicolae a oficiat Slujba Privegherii la hramul Mănăstirii Putna (2019-08-14)

 Închide 

Mitropolitul Nicolae a oficiat Slujba Privegherii la hramul Mănăstirii Putna

[2019-08-14]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, a oficiat miercuri seara Slujba Privegherii la hramul istoric al Mănăstirii Putna.
În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului ctitoria ștefaniană va primi vizita mai multor ierarhi români și străini.
Din soborul de la Liturghie vor face parte Mitropolitul Ignatie al Franței și Europei de Vest și Sud (Patriarhia Antiohiei), Mitropolitul Nicolae al Americii, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților și Episcopul Toma de Broneț (Patriarhia Rusiei).
Programul integral al hramului aici.
Potrivit vechilor cronici moldovenești construirea mănăstirii, ctitorie a Sfântului Ștefan cel Mare, a început în anul 1466 și s-a încheiat în 1469.
Sfințirea a avut loc la 3 septembrie 1469. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost finalizate în 1481.
Biserica mănăstirii a fost devastată de oștile lui Timuș Hmelnițki.
Lucrările de reconstruire au fost începute de voievodul Vasile Lupu în 1653, continuate de Gheorghe Ștefan (1653-1658) și încheiate în timpul domniei lui Eustatie Dabija, în 1662.
Mănăstirea a fost restaurată între anii 1756-1760 prin grija Sfântului Iacob Putneanul, apoi în 1902 și, mai recent, în perioada 1961-1975.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2416, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  Mitropolitul Iosif a fost alături de tinerii din MOREOM în tabăra de la Putna (2019-07-24)

 Închide 

Mitropolitul Iosif a fost alături de tinerii din MOREOM în tabăra de la Putna

[2019-07-24]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif i-a vizitat săptămâna trecută pe cei 45 de copii români Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM) care au participat la Tabăra de tradiție și spiritualitate organizată la Mănăstirea Putna.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, a vorbit cu tinerii, apoi a participat la activitățile pe care aceștia le-au desfășurat în cadrul taberei.
Copiii au avut alături specialiști care i-au învățat meșteșugul încondeierii ouălor, al picturii, al sculpturii, dar și arta teatrală și scrima. Printre ateliere s-au numărat și cel de cateheză și de lectură.
„Drumețiile, duhul de rugăciune al slujbelor, sunetul tocii și al clopotelor, aprinderea unei lumânări la mormintele părinților din cimitir, dialogurile cu părinții mănăstirii, cântecele în jurul focului de tabăr㠖 toate acestea i-au ajutat pe copii să descopere puțin din lumea lăuntrică și din tainele lui Dumnezeu, precum și bogăția tradiției noastre creștine și românești”, a declarat părintele Anania de la Mănăstirea Putna.
Coordonatorul taberei MOREOM, părintele Bogdan Cârdu, a spus despre tabăra de la Putna că este „o șansă mare pentru copii din două puncte de vedere”.
Mitropolitul Iosif alături de copiii din tabără. Foto credit: Mănăstirea Putna
„Au șansa să aibă o viață duhovnicească și prin prisma programului foarte clar și a rugăciunii de dimineață și de seară. Apoi, dincolo de cuvinte și de lucrurile raționale care se pot explica pentru a pătrunde tot ce înseamnă duhul ortodox, mie însumi mi s-au lămurit multe lucruri care nu erau pe deplin lămurite, fără ca neapărat să discut cu cineva, ci pur și simplu trăind aici în duhul acesta al mănăstirii și al rugăciunii. Și este foarte important”, a spus Părintele Bogdan Cârdu.
Copiii prezenți în tabără au ales o modalitate inedită să-i aducă cinstire Sfântului Ștefan cel Mare. Ei au interpretat un imn dedicat sfântului domnitor la mormântul acestuia de la Mănăstirea Putna.
Clipul postat pe pagina de Facebook a Mănăstirii Putna a devenit viral, fiind vizualizat de peste 31.000 de persoane.
Tabăra s-a desfășurat în perioada 11-19 iulie 2019.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3384, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  Mănăstirea Putna | A fost inaugurat tronsonul bucovinean al traseului Via Transilvanica (2019-07-23)

 Închide 

Mănăstirea Putna | A fost inaugurat tronsonul bucovinean al traseului Via Transilvanica

[2019-07-23]
de Gheorghe Anghel

La Mănăstirea Putna a fost inaugurat luni sectorul traseului Via Transilvanica (VT) din județul Suceava.
VT este un drum turistic între Putna, locul unde se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și Drobeta Turnu Severin, locul unde a intrat în țară Regele Carol I în 1866.
Borna kilometrului 0 a fost amplasată lângă Mănăstirea Putna, iar ultima bornă este pe malul Dunării, lângă locul unde Apolodor din Damasc a construit Podul său peste Dunăre.
Suprapunerea lor creează o cruce.
După inaugurarea bornei, părintele Stareț, arhimandritul Melchisedec Velnic, a rostit rugăciunea de binecuvântare a celor care pleacă în călătorie, apoi a urmat o conferință de presă moderată de Alin Uhlmann Ușeriu, președintele asociației Tășuleasa Social.
Acesta a explicat că drumul începe la Putna pentru că acolo este mormântul Sfântului Ștefan cel Mare și pentru că pentru a face acest drum este nevoie de credință.
Pentru bornele sculptate care îi marchează fiecare kilometru sunt folosite 230 tone de andezit de la Măgura Ilvei. Drumul va beneficia de un ghid și o aplicație on-line, a anunțat Mănăstirea Putna pe pagina de Facebook.
„Sunt onorat să fiu astăzi la Putna, în acest spațiu cu profunde semnificații pentru poporul român. (…) Am convingerea că Via Transilvanica va însemna foarte mult pentru noi și pentru generațiile viitoare”, a spus Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
Prefectul Județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a explicat că acest drum poate să determine vizitatorii români și străini „să zăboveasc㔠mai mult în Suceava, străbătând județul la pas.
Actorul Marcel Iureș, Ambasador al Proiectului Via Transilvanica, i-a felicitat pe inițiatori:
„Oamenii din această asociație nu sunt campioni, sunt eroi. Ceva foarte rar în societatea românească. Modernitatea vestică a adus în România o mașină de făcut campioni.”
Alergătorul Tibi Ușeriu, Ambasador al Proiectului Via Transilvanica, a spus că este foarte bucuros că există un astfel de traseu omologat în România și că va alerga pe el în momentul în care toate porțiunile vor fi gata; în același timp, îl va promova la competițiile internaționale la care participă.
Proiectul Via Transilvanica – „Drumul care unește” a fost inițiat de organizația Tășuleasa Social în Anul Centenar 2018, la 100 de ani de la Marea Unire a românilor.
Drumul are circa 1.000 km și trece prin 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. În septembrie 2018 a fost inaugurat sectorul drumului din județul Bistrița Năsăud.
Sectorul drumului din județul Suceava are 136 km și trece prin localitățile: Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Sadova, Fundu Moldovei, Pojorâta, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Negri și Poiana Stampei. În ultimele luni au fost montate cele circa 100 de borne care marchează drumul în județul Suceava.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3095, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  Monahii de la Mănăstirea Putna au participat la o campanie de donare de sânge (2019-07-17)

 Închide 

Monahii de la Mănăstirea Putna au participat la o campanie de donare de sânge

[2019-07-17]
de Mihail Mere-Albe

Viețuitorii Mănăstirii Putna au participat în 11 iulie 2019 la o acțiune de donare de sânge desfășurată în cabinetul medical Sfântul Mare Mucenic Pantelimon al așezământului.
Mănăstirea Putna colaborează de mai mulți ani cu Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava în scopul donării de sânge.
Acțiunea de joi, 11 iulie 2019, este a 5-a campanie desfășurată în cadrul Mănăstirii sucevene.
Conform paginii oficiale de Facebook a Mănăstirii Putna au fost recoltate 38 de unități de sânge.
Biserica Ortodoxă Română susține donarea de sânge prin Campania național㠄Donează sânge, salvează o viață!”. Proiectul se desfășoară din anul 2013 cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3047, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  La Mănăstirea Putna încep taberele pentru copii și tineri români din SUA și Irlanda (2019-07-08)

 Închide 

La Mănăstirea Putna încep taberele pentru copii și tineri români din SUA și Irlanda

[2019-07-08]
de Gheorghe Anghel

Mănăstirea Putna va găzdui două tabere dedicate copiilor și tinerilor români din Statele Unite ale Americii și Irlanda.
Luni, 8 iulie, începe tabăra „Rădăcini 2019” organizată de Asociația Tinerilor Ortodocși Români din America (ROYA). Activitățile se vor încheia în 14 iulie.
La tabără participă 21 de tineri și 5 însoțitori.
Este al cincilea an în care ROYA organizează această tabără la Putna, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, și a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
„Spune mult faptul că în fiecare an ne reîntoarcem la Mănăstirea Putna și stăm mai mult decât în anul precedent. Am observat multe schimbări în tinerii cu care vin: seriozitatea cu care își construiesc relația cu Dumnezeu, interesul crescut pentru aflarea rădăcinilor și tradițiilor strămoșești. Aflând despre viața Sfântului Stefan cel Mare, ei sunt mândri de cine le-au fost strămoșii”, a declarat Florina Radu, unul dintre organizatori.
Tineri români din SUA în tabără la Mănăstirea Putna. Foto credit: Mănăstirea Putna.
Miercuri, 10 iulie, va începe „Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate” cu participanți din Protoieria Irlandei, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.
La tabără participă 40 de copii, între 8 și 15 ani, și 15 însoțitori.
Tabăra se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen.
Scopul taberei este să îi familiarizeze pe copiii români din diaspora cu spiritualitatea, cultura și tradițiile poporului român.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3386, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  Mitropolitul Iosif la Putna: Sf. Ștefan a transfigurat lumea prin rugăciune, credință, dragoste de neam (2019-07-02)

 Închide 

Mitropolitul Iosif la Putna: Sf. Ștefan a transfigurat lumea prin rugăciune, credință, dragoste de neam

[2019-07-02]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Iosif a spus marți la hramul Mănăstirii Putna c㠄Sfântul Ștefan a transfigurat lumea aceasta prin rugăciune, credință, smerenie, prin dragoste de familie și de neam, care a devenit familia lui”.
„Orice a făcut, L-a căutat pe Hristos Domnul”, a evidențiat Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
Mii de credincioși din toată țara au participat marți la sărbătoarea ctitorului și ocrotitorului spiritual al Mănăstirii Putna: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la 27 ani de la canonizarea lui în Biserica Ortodoxă Română.
Această sărbătoare a fost instituită ca cel de-al doilea hram al așezământului, după hramul istoric „Adormirea Maicii Domnului”, în anul 2010.
Manifestările religioase au început în seara zilei de 1 iulie 2019 cu Slujba Privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Sfânta Liturghie în ziua de hram a fost oficiată de un sobor de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Mitropolitul Iosif a rostit cuvântul de învățătură din timpul Sfintei Liturghii și a prezentat aspecte din viața Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare.
„Aici, la Putna, ne trezim față în față cu domnul Moldovei, Sfântul voievod Ștefan cel Mare, care în toată viața lui le-a făcut pe cele ale Martei și pe cele ale Mariei, care a construit biserici, mănăstiri, dar și palate, și cetăți și a întărit poporul și țara cu ziduri văzute, de piatră, și ziduri nevăzute, duhovnicești, ale rugăciunii și ale cuvântului lui Dumnezeu care nu lipsea din gura lui”.
„Ștefan a devenit pentru noi un model de urmat, pentru că în toate câte a făcut nu a uitat niciodată care este Ușa prin care intrăm în Împărăția lui Dumnezeu, adică Hristos. Și după ce intrăm în Împărăție, trebuie să ieșim din ea spre lume”.
„Căci Dumnezeu ne-a pus în lumea aceasta ca s-o transformăm, nu ca să o distrugem. Pe ce punem mâna să devină mai frumos, mai înțelegător, să facem lumea aceasta materială transparentă prezenței lui Dumnezeu”.
„Acest mare voievod rămâne o lumină care nu poate fi ascunsă sub obroc, o lumină care s-a aprins din Lumina cea adevărată. Lui să-i fim și noi astăzi următori, oriunde am trăi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie a fost susținut un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă mai multe coruri:
Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus,
Corul de bărbați al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea,
Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dornești,
Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.
A urmat depunerea de coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare, apoi s-a desfășurat o ceremonie militară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3536, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  1-2 iulie: Hramul Mănăstirii Putna (Program integral) (2019-07-01)

 Închide 

1-2 iulie: Hramul Mănăstirii Putna (Program integral)

[2019-07-01]
de Iulian Dumitrașcu

Mănăstirea Putna își va serba marți cel de-al doilea hram dedicat Binecredinciosului Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt.
Cu această ocazie, în perioada 1-2 iulie vor avea loc mai multe evenimente liturgice și culturale.
Anul acesta se împlinesc 515 ani de la trecerea Sfântului Domnitor la cele veșnice și 562 de ani de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei.
Programul integral:
Luni, 1 iulie
18:00 – 22:00 Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare
Marți, 2 iulie
07:00 – 09:00 Slujba Acatistului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare
08:30 Întâmpinarea pelerinilor reprezentanți ai vetrelor folclorice din județul Suceava
09:00 – 12:00 Sfânta Liturghie Arhierească
12:00 – 13:00 Recital de muzică și poezie patriotică și religioasă susținut de corurile: Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Corul de bărbați al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea, Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dornești, Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni
13:00 – 13:30 Depunere de coroane de flori la Mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Paradă militară: Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava – Drapelul de luptă al Inspectoratului va fi asigurat cu garda portdrapel din cadrul instituției, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, Garda de Onoare a Brigăzii de Poliție cu Destinație Special㠄Fulger” din cadrul Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova
Imnul de stat și piesele în timpul defilării vor fi interpretate de Fanfara Municipiului Suceava.
Manifestările vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook și canalul YouTube ale mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3392, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:34

»  14-15 mai: Sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul la mănăstirea sa de metanie (Program) (2019-05-08)

 Închide 

14-15 mai: Sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul la mănăstirea sa de metanie (Program)

[2019-05-08]
de Sorin Ionițe

Sfântul Iacob Putneanul va fi cinstit în perioada 14-15 mai 2019, la Mănăstirea Putna, așezământul monahal unde s-a format duhovnicește Mitropolitul Moldovei canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2016.
Conform programului transmis de Mănăstirea Putna, marți, 14 mai 2019, la ora 9:00, Moaștele Sfântului Iacob Putneanul vor fi așezate spre cinstire în baldachinul amenajat în incinta mănăstirii.
Între orele 18:00 și 22:00 va fi oficiată slujba Privegherii.
Miercuri, la sărbătoarea Sf. Iacob de la Mănăstirea Putna este anunțată prezența Arhiepiscopului Ioachim și a unui grup de aproximativ 1.000 pelerini din Eparhia Romanului și Bacăului.
Liturghia din ziua de cinstire a Sf. Iacob Putneanul, 15 mai, va fi oficiată începând cu ora 09:30.
Tot miercuri, la finalul slujbei va avea loc lansarea DVD-ului „Destin bucovinean. Masacrul românilor de la Fântâna Albă”, realizat de Grupul „Ai lui Ștefan, noi oșteni”.
Miercuri seara, la ora 21:00, Moaștele Sfântului Iacob Putneanul vor fi duse în Paraclisul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” al mănăstirii.
Sfântul Iacob Putneanul
Sfântul Iacob Putneanul a fost Mitropolit al Moldovei în perioada 1750–1760. Sfântul s-a format duhovnicește la Putna de la vârsta de 12 ani și s-a îngrijit de acest așezământ monahal și în vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei.
Sfântul Iacob a tipărit primul abecedar din Moldova, Bucvarul, în 1755, și a înființat prima școală de la sat din Moldova, lângă Mănăstirea Putna, în 1759.
În vremea domniilor fanariote, a intervenit, împreună cu ceilalți ierarhi ai țării, pentru eliminarea unor forme de asuprire (desființarea veciniei în 1749) și a unor biruri împovărătoare (desființarea vădrăritului în 1756), în primul rând a văcăritului (în 1757), legând cu blestem pe domnii țării să nu revină asupra acestora.
A mustrat adesea pe unii conducători din acei ani, din pricina cărora, în cele din urmă, a fost silit să-și lase scaunul mitropolitan în anul 1760, nevrând să îngăduie impunerea din nou a dărilor împovărătoare.
Petrecând ultima parte a vieții la mănăstirea sa de metanie, Sfântul Iacob a continuat actele de ctitorire începute în perioada cât a fost mitropolit în scaun, devenind astfel al doilea mare ctitor al Putnei, întărind-o duhovnicește și material.
Sfântul Iacob și ucenicii săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, au fost canonizați în anul 2016, iar Proclamarea canonizării a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii Sfântului Sinod în 14 mai 2017, la Mănăstirea Putna.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4104, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:35

»  La Putna va funcționa un centru pentru recondiționarea broderiilor unic în România (2019-05-04)

 Închide 

La Putna va funcționa un centru pentru recondiționarea broderiilor unic în România

[2019-05-04]
de Sorin Ionițe

S-au încheiat lucrările la Centrul Cultural „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” de la Mănăstirea Putna care va include ateliere de restaurare a broderiilor și icoanelor, unic în țară, dotat cu aparatură de ultimă generație.
Încheierea lucrărilor și înmânarea procesului-verbal de predare-primire a noului Centru „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” au avut loc joi, 2 mai 2019, în cadrul unei ceremonii la care au participat Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, Viceprim-ministrul Daniel Suciu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Prefectul Județului Suceava și alte oficialități.
Poză de grup la încheierea lucrărilor Centrului „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul”. ©Mănăstirea Putna
Proiectul, realizat prin Compania Națională de Investiții, se ridică la o valoare de peste 13 milioane lei.
Potrivit informațiilor publicate de Mănăstirea Putna pe pagina de Facebook, în noul Centru sunt amenajate ateliere, care vor funcționa și ca o școală de creație pentru specializarea, perfecționarea și îmbogățirea experienței plastice tradiționale a artiștilor implicați.
Întrucât Mănăstirea Putna deține cea mai vastă colecție de broderie din țară, se va oferi o atenție sporită restaurării, îndeosebi iconografice și de broderie.
Centrul va găzdui vernisaje și expoziții temporare, evenimente, simpozioane și conferințe naționale și internaționale pe diverse teme culturale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4101, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:35

»  Românii căzuți la Fântâna Albă în 1 aprilie 1941 au fost pomeniți atât la locul martiriului, cât și la Putna (2019-04-02)

 Închide 

Românii căzuți la Fântâna Albă în 1 aprilie 1941 au fost pomeniți atât la locul martiriului, cât și la Putna

[2019-04-02]
de Iulian Dumitrașcu

Români care au fost uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, în 1 aprilie 1941, au fost pomeniți luni la Putna și Fântâna Albă.
În 1 aprilie 1941, la Fântâna Albă au fost masacrați aproximativ 3.000 de români care voiau să treacă în patria mamă, după ce nordul Bucovinei fusese răpit de URSS în urma Pactului Ribbentrop – Molotov.
La comemorarea de la Fântâna Albă, acum în Ucraina, au participat foarte mulți români din nordul Bucovinei, urmași ai celor care au plecat în 1941 spre Patria-mamă.
Slujba de pomenire a fost oficiată de Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, protoiereul Ioan Gorda, protopopul raionului Hliboca, protoiereul Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, și alți preoți români din Ucraina și România.
După parastas, au urmat cuvântările și depunerile de coroane de flori.
În prima parte a cuvântului său, arhimandritul Melchisedec Velnic a explicat că libertatea are chipul lui Dumnezeu.
„Ne‑am rugat pentru toți cei care au adormit în locul acesta aici. Ei au purtat o singură vină, au avut o singură dorință: dorința de a fi liberi, de a se manifesta liber în credință, în cultură, în spiritualitate, în ceea ce aveau ei înăuntrul lor”.
„Să nu uităm că libertatea poartă chipul lui Dumnezeu. Libertatea este un dar pe care Dumnezeu ni l‑a dat. Libertatea este cea care ne arată pe noi că suntem, înainte de toate, ființe create după chipul lui Dumnezeu și ne asemănăm cu Dumnezeu când ne manifestăm liber în credința noastră”, a spus starețul Mănăstirii Putna.
La finalul manifestării de la Fântâna Albă, elevii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus, au susținut un recital de cântece și poezii inspirate din evenimentele de acum 78 de ani.
În seara aceleiași zile, începând cu ora 19:30, la Mănăstirea Putna, a avut loc o slujbă de pomenire, în fața monumentului dedicat eroilor de la Fântâna Albă.
La final, elevii Grupului „Ai lui Ștefan, noi oșteni” au susținut un recital la lumina lumânărilor.
Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Alb㔠este închinat jertfei românilor de pretutindeni și din toate timpurile pentru libertate, independență și demnitate națională și, în mod special, românilor care au fost uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, la 1 aprilie 1941, pentru vina de a-și fi iubit neamul, credința și patria.
Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși atunci și o cișmea.
Poarta este trecerea; troița marchează locul jertfei și, așezată înaintea porții, arată că cei uciși au căzut în fața locului de trecere în România cea iubită, iar cișmeaua este simbolul vieții care izvorăște din jertfa lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4488, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:35

»  BNR omagiază Mănăstirea Putna la 550 de ani de la sfințire (2019-03-21)

 Închide 

BNR omagiază Mănăstirea Putna la 550 de ani de la sfințire

[2019-03-21]
de Gheorghe Anghel

Banca Națională a României a lansat luni, 18 martie 2019, în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Putna.
Aversul monedei din aur redă imaginea bisericii Mănăstirii Putna, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominal㠄100 LEI”, stema României, inscripția „PUTNA” și anul de emisiune „2019”, informează BNR.
Aversul monedei din alamă, pentru colecționare redă imaginea bisericii Mănăstirii Putna, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominal㠄50 Bani”, stema României, inscripția „PUTNA” și anul de emisiune „2019”.
Reversul comun monedelor din aur și din alamă, pentru colecționare prezintă portretul domnitorului Ștefan cel Mare și inscripția în arc de cerc ,,STEFAN CEL MARE”.
Monedele din aur și monedele din alamă, pentru colecționare, sunt ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent.
Ele sunt însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4421, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:35

»  Al treilea mare ctitor al Mănăstirii Putna a fost comemorat în locurile pe care le purta în inimă (2019-02-08)

 Închide 

Al treilea mare ctitor al Mănăstirii Putna a fost comemorat în locurile pe care le purta în inimă

[2019-02-08]
de Sorin Ionițe

„Ducem în inimă și în suflet icoana Ortodoxiei pe care am văzut-o la Sfânta Mănăstire Putna”, a scris Patriarhul Teoctist în 2004 în Cartea de onoare a așezământului ctitorit de Sfântul Ștefan cel Mare.
Patriarhul Teoctist este considerat al treilea mare ctitor al Mănăstirii Putna, după sfinții Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul.
Cu prilejul comemorării patriarhului la 104 ani de la naștere au fost reafirmate la Putna dragostea sa față de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare și Mănăstirea Putna materializate în grija și eforturile depuse pentru acest așezământ.
Eforturile concrete de ctitor ale Patriarhului Teoctist se rezumă la două realizări principale: unul material – ridicarea Casei Domnești și unul spiritual – proclamarea solemnă a canonizării Sf. Voievod Ștefan, informează așezământul printr-un comunicat remis Agenției de știri Basilica referitor la evenimentele comemorative din 7 februarie 2019.
Conform pisaniei, înălțarea Casei Domnești s-a făcut „cu întreaga cheltuială a Mitropoliei Moldovei și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Mitropolit Teoctist”.
Casa Domnească de pe latura de sud a Mănăstirii Putna a fost construită în perioada 1981-1988 pe temeliile celei vechi distrusă de Habsburgi. În Arhiva Mănăstirii Putna se păstrează fotografii care îl înfățișează pe Patriarhul Teoctist, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei, în diferite vizite de lucru pe șantier, alături de părinții mănăstirii.
În 1992, ca Patriarh al României, Preafericirea Sa a prezidat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a hotărât canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare în 21 iunie, și a proclamat solemn canonizarea la Mănăstire Putna, pe 2 iulie 1992.
Ultima vizită a celui de-al cincilea Patriarh al României la Putna a avut loc în 2 iulie 2004, cu prilejul împlinirii a 500 ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ștefan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4845, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:35

»  Mihai Eminescu a fost omagiat la Putna în cadrul Festivalului Literar care îi poartă numele (2019-01-18)

 Închide 

Mihai Eminescu a fost omagiat la Putna în cadrul Festivalului Literar care îi poartă numele

[2019-01-18]
de Iulian Dumitrașcu

Mihai Eminescu a fost comemorat joi la Putna în cadrul manifestărilor aferente Festivalului Literar care îi poartă numele și care a ajuns la a XXVIII-a ediție.
Evenimente
De la ora 12:00, în biserica voievodală a Mănăstirii Putna starețul Arhim. Melchisedec Velnic împreună cu părinții slujitori ai așezământului monahal au oficiat o slujbă de pomenire pentru poetul național.
După aceea, la bustul poetului Mihai Eminescu din incinta mănăstirii a fost depusă o coroană omagială.
De la ora 12:30 a avut loc decernarea premiilor „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană pe anul 2018.
Apoi, elevi ai Școlii Generale „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna și unii invitați speciali ai festivalului au susținut un microrecital de poezii și cântece care a evocat opera și personalitatea lui Mihai Eminescu.
Organizatori
Festivalul Literar „Mihai Eminescu” a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina și Societatea Scriitorilor Bucovinenei, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Mănăstirea Putna, Primăria comunei Putna și Primăria comunei Șerbăuți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4980, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:35

»  Rugăciune și colinde în ultima zi de Crăciun la ctitoria Sf. Ștefan cel Mare de la Putna (2018-12-28)

 Închide 

Rugăciune și colinde în ultima zi de Crăciun la ctitoria Sf. Ștefan cel Mare de la Putna

[2018-12-28]
de Iulian Dumitrașcu

În ultima zi de Crăciun, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna a fost oficiată Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu Arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, și clerici din România, Basarabia și nordul Bucovinei.
După slujbă, a avut loc tradiționalul concert de colinde „La poartă la Ștefan Vodă”.
Concertul a fost dedicat Făuritorilor Marii Uniri din 1918 și generațiilor viitoare de români.
Au participat mai multe coruri din zonă: Grupul vocal instrumental „Fiii Putnei” al Școlii „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna, Grupul vocal studențesc „Irini”, Grupul „Cununa Vicovului” al Școlii Gimnaziale „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, Corul Parohiei Sfântul Gheorghe – Laura, Vicovu de Sus și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus.
Alături de grupurile de mai sus, au susținut momente artistice cunoscutul interpret de muzică populară Ilie Caraș, născut în nordul Bucovinei, la Ropcea, și soții Gheorghe și Ionelia Onesemniuc, profesori din Milișăuți, împreună cu cei patru copii ai lor.
Invitații speciali ai acestei ediții au fost membrii grupului „Mărgăritare basarabene”, din Corjova, un sat pe malul Nistrului.
La finalul concertului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul s-a rugat lui Dumnezeu pentru împlinirea urărilor copiilor care au interpretat colinde.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5072, Ultimul acces: 2020-02-26 11:32:35


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 - Setul de evenimente 5 - Setul de evenimente 6 - Setul de evenimente 7 -
Nr. vizualizări:43739
Data ultimei vizualizări:2020-02-26 13:11:44
Data actualizare:2018-11-15 13:28:17
Data încărcării:2005-11-24 05:35:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:160
Fotografi:Alexandru Losonczy: 68, Laurențiu Negrișan: 23, Gabriel Avramovici: 17, Yair Karelic: 16, Voluntar: 8, Marian Ciocan: 5, Micheller János: 3, Bogdan Apostoaia: 3, Flavius Pătruți: 3, Pr. Cristian Vasile Niță: 3, Ilie Olar: 2, internet: 2, Panoramio.com: 2, Merlinlx: 2, Constantin Florea: 1, Costel Novac D-veni: 1, Kurt Hielscher: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-08-05
Contor: 103

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2014-06-22
Contor: 16

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2007-00-00
Contor: 25

Vedere parțială
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2011-02-28
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-30
Contor: 24

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2004-09-22
Aparat: Hewlett-Packard Company hp PhotoSmart 320 ACD Systems Digital Imaging
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2006-04-12
Aparat: Hewlett-Packard HP PhotoSmart C945 (V01.67)
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2004-08-20
Aparat: Canon Canon PowerShot G3
Contor: 14

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-28
Contor: 5

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-06-16
Contor: 23

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Florea

Data: 2015-09-28
Contor: 5

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János

Data: 2006-12-10
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C5060WZ
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Merlinlx


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10