Piatra-Neamt :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada Obor nr. 55
Cod poștal:610287
Persoană de contact :Preot paroh Ștefan Oprea
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com
Adresa web Biserica:sfnicolae.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ștefan Oprea, Ioan Apreotesei
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Neoclasic
Înalțime maximă:18m
Detalii:Ținutul Neamțului întâmpină pe oricine cu flori dintre cele mai alese ale sufletului românesc, flori care au fost sădite aici din adâncurile istoriei și ale căror rădăcini au dat mlădițe de tainice și rare frumuseți secole de-a rândul, până în zilele noastre. Căci, intrând în istoria de piatră, apoi în cea scrisă și nu în ultimul rând în cea duhovnicească a acestor pământuri, vom afla cu înfiorare și bucurie că aici a existat, s-a dezvoltat și s-a păstrat unul din punctele vitale, de puternică autenticitate ale neamului nostru românesc și creștin-ortodox dintotdeauna. În acest ținut tămâiat de rugăciunile sfinților cuvioși nemțeni, pe urmele acestor frumuseți împletite cu destine istorice, moldovenii au plăsmuit din truda lor oazele de rugăciune și închinare, bisericile, care au dăinuit și s-au impus peste veacuri nu prin mărime, ci prin suflul cald al trăirii duhovnicești.
În partea de răsărit a orașului Piatra-Neamț se întindea cartierul numit odinioar㠄Bordeie” și mai apoi cartierul Obor. Aici, la poalele Muntelui Cozla, răsare de sub sprânceana unui deal bisericuța „Sfântul Nicolae”.
În această parte a orașului s-au statornicit în trecut cei mai nevoiași locuitori, cu case mici, foarte puține păstrându-se în prezent, din care cauză această bisericuță s-a numit „Sf. Nicolae – Bordeie”.
Biserica „ Sf. Nicolae” din cartierul Obor (fostul cartier Bordeie) din municipiul Piatra-Neamț a fost zidită de către logofătul grec Vogoride între anii 1790 – 1796, logofăt care stăpânea pe atunci moșia Dărmăneștilor.
Datorită alunecărilor de teren de pe versantul nordic al Muntelui Cozla, ce a creat fisuri în zidărie și fundație, în anul 1890 biserica a fost închisă. Între anii 1930 – 1935 s-au efectuat lucrări de consolidare, sub conducerea antreprenorului italian Carol Zane și sub păstorirea preotului Petre Bălănescu.
În toamna anului 1935, după mai bine de 40 de ani, s-a reluat viața liturgică la biserică. Deși renovată sumar, bisericuța purta amprenta deteriorării în timp…
Uitată de toți, chiar de unii locuitori din preajmă, bisericuța de pe deal, acoperită de praf și de copaci, parcă dorea să iasă din căruntețea vremii și să-și schimbe straiele rupte și prăfuite. Sfântul Nicolae, cel ales nu la întâmplare ca ocrotitor al nevoiașilor din vechiul cartier Bordeie, și-a arătat puterea de „mare făcător de minuni”.
În toamna anului 2004, preotul paroh Ștefan Oprea de la parohia Doina, comuna Girov, protopopiatul Piatra-Neamț, județul Neamț, a fost transferat la cerere, începând cu data de 1 decembrie 2004, ca preot paroh la parohia „Sf. Nicolae” din Piatra-Neamț.
În iarna 2005 – 2006 am început a prezenta credincioșilor gândul meu de a consolida și extinde biserica, ce era din ce în ce mai neîncăpătoare. Biserica avea doar 135 mp. inclusiv altarul, cafasul era gata să se prăbușească, iar vechea pictură nu se mai cunoștea.
După obținerea aprobărilor de la Sfânta Mitropolie și de la Primăria Piatra-Neamț, în data de 19 iunie 2006 am început lucrările de consolidare și extindere a bisericii. Mai întâi, a fost mărit Sfântul Altar prin zidirea în partea de nord – est a unui proscomidiar de 12 mp. , apoi a fost demolat zidul dinspre nord al bisericii, s-a turnat o nouă fundație, extinzându-se cu 70 mp. biserica, pe două nivele: parter adăugat la corpul vechi al bisericii - 70 mp. și la etaj - cafas utilizat ca loc al corului - tot 70 mp. Între bolta naosului și cafas s-a adăugat o nouă boltă (deasupra pronaosului) .
Aceste lucrări s-au efectuat în regie proprie. Până în toamna anului 2006 corpul nou adăugat bisericii a fost ridicat și terminat „la roșu”, și acoperit provizoriu. În iarna 2006 – 2007 au fost efectuate tencuielile interioare, pregătindu-se pereții pentru pictură. La începutul anului 2007, câțiva dintre fiii mei duhovnicești au împodobit biserica cu șapte policandre din bronz aduse de la Cernăuți – Ucraina.
În luna mai 2007 au început lucrările de pictură a bisericii, lucrări efectuate de domnul Vasile Irimia și de doamna Ana Olendraru. Trudind cu seriozitate, cu multă credință, cei doi meșteri au pus suflet în realizarea ansamblului pictural în tehnica ulei și au împodobit zidurile cu scene și chipuri de sfinți, coborând aici un colțișor de rai și însuflețind lăcașul Domnului.
„Sfântul Nicolae a făcut minuni! ”- auzeam tot mai des în rândul credincioșilor. „În doar trei ani bisericuța a fost gata”, ziceau alții. Tăceam și mulțumeam în rugăciunile mele Marelui Ierarh, ocrotitorul săracilor.
În anul 2008 biserica a fost împodobită cu catapeteasmă, trei iconostase, strană arhierească și strane pentru credincioși, toate sculptate în lemn de stejar și lucrate la Complexul Bisericesc de la Poiana comuna Brusturi județul Neamț. Catapeteasma impresionează prin forma ei, cu arhitravă deasupra ușilor împărătești, impunând prin măreție și noblețe.
Versantul pe care este amplasată biserica a fost consolidat cu zid din fier-beton și placat cu piatră. Totodată au fost făcute porțile și gardul de la intrarea în curtea bisericii. Gardul și aleile până la intrarea în biserică și platoul din fața bisericii au fost placate cu piatră. Aceste lucrări, efectuate de meșteri pietrari de la Cireșoaia, județul Bacău, dau o notă de eleganță și o atmosferă mănăstirească locului.
Fiecare piatră din zid sau de pe alee parcă are de spus ceva, te îmbie să urci spre înălțime, te atrage spre contemplație și spre rugăciune în mica biserică a Ierarhului Nicolae.
Obiectul cel mai de preț al bisericii îl constituie icoana Sfântului Nicolae, adusă din Polonia în anul 1865 de către primarul Nicolae Albu și soția sa, Maria. Icoana este pictată pe lemn și este ferecată în argint aurit, în greutate de 4, 5kg, având dimensiunile de 1, 05/0, 62 m.
Așa cum mărturisesc credincioșii evlavioși și cum am putut vedea în câteva rânduri în ultimii ani, pe chipul icoanei apar la anumite intervale de timp mici picături ca de transpirație cu un lichid apos – uleios care, după câteva zile, se usucă și dispare.
Înaintea acestei icoane se pleacă evlavioși credincioșii care, prin rugăciunile lor, dobândesc împlinirea cererilor.
În data de 2 octombrie 2008, când lucrările la biserică erau spre final, la invitația mea personal și a credincioșilor parohiei, a poposit în mica noastră biserică Înalt Preasfințitul Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a rămas impresionat de lucrările efectuate și a stabilit că va binecuvânta și sfinți acest locaș închinat Sfântului Ierarh Nicolae în data de 14 iunie 2009.
Biserica „Sfântul Nicolae” din Piatra-Neamț reprezintă o pagină de istorie și spiritualitate ortodoxă-românească, fiind în același timp o vatră de trăire în Hristos, creând, prin prezența sa în acest loc retras al urbei nemțene, un adevărat colț de rai pentru toți care vin aici cu credință, nădejde și dragoste spre a-și ostoi setea veșnic nepotolită după Dumnezeu.
Extras din monografia scrisă de
Preot profesor Ștefan Oprea
Alte informații:PROGRAM LITURGIC
Duminici și sărbători între orele 7:30 – 12:30
- Utrenie, Acatist, Sfânta Liturghie, Predică, alte servicii religioase;
Miercuri între orele 22:00 – 1:30
- Acatistul Sf. Acoperământ, Acatistul Sf. Nicolae, Sfânta Liturghie;
Vineri între orele 8:00 – 10:00
- Aghiazmă, Sfântul Maslu, Spovedanie;
Vineri între orele 18:00 – 20:00
- Aghiazmă, Sfântul Maslu, Cateheză, Spovedanie;
Sâmbătă între orele 7:00 – 9:00
- Sfanta Liturghie si rânduiala parastasului
Sâmbătă și în ajunul sărbătorilor între orele 18:00 - 20:00
- Vecernia cu Litie, Cateheză, Spovedanie;
Nr. vizualizări:11459
Data ultimei vizualizări:2024-04-30 13:50:44
Data ultimei actualizări:2016-05-24 09:54:55
Data încărcării pe sit:2006-07-27 08:16:34
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-10-16
Aparat: NIKON COOLPIX S510
Contor: 211

Vedere panoramică
Foto: Oprea Constantin