Oradea :: Biserica Buna Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Buna Vestire
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:piața Rahovei
Cod poștal:410202
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiat-oradea.ro
www.eparhiaortodoxaoradea.ro
www.oradea.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Preot:Ioan Marian
Hram:Buna Vestire,
Detalii:Construită în jur de 1750.
Știri despre biserică:

»  Sărbătoare la Biserica „Buna Vestire” din Oradea (2016-05-31)

 Închide 

Sărbătoare la Biserica „Buna Vestire” din Oradea

[2016-05-31]
de Robert Nicolae

CSC_2289
În Duminica a cincea după Paști, a Samarinencei, 29 mai 2016, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia „Buna Vestire” din Oradea, cu prilejul finalizării lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a sfântului lăcaș. Ierarhul a binecuvântat rodul ostenelilor Părintelui Paroh Ioan Marian și ale credincioșilor din această parohie și a săvârșit Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și sfințirea unei noi troițe, ridicate în curtea bisericii, a precizat Pr. Cristian Rus.
În predica rostită după citirea Pericopei Evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Ierarhul Oradiei a subliniat că perioada de timp din cursul anului bisericesc cuprinsă între Învierea Domnului și Pogorârea Sfântului Duh nu este doar o perioadă în care ne exprimăm bucuria pentru biruința Domnului Iisus Hristos asupra păcatului și a morții, ci este, totodată, și o perioadă în care Biserica, prin pericopele evanghelice rânduite a se citi în acest răstimp, și mai ales prin Evanghelia din Duminica Samarinencei, ne pregătește duhovnicește pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh:
Pericopa evanghelică de astăzi, ce ne-a relatat întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă la fântâna Patriarhului biblic Iacob, ne vorbește despre Sfântul Duh, Apa cea vie spre viața cea veșnică, Apa ce izvorăște din Tatăl și se dă lumii prin Fiul și din Care dacă cineva bea nu mai însetează niciodată, pentru că Se preface, în cel care curge, în izvor de apă vie spre viața cea veșnică. Iar viața cea veșnică este o viață duhovnicească, o viață în Duhul Sfânt, în care cel care crede și se botează în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, primind pecetea darului Sfântului Duh, și crescând, apoi, duhovnicește pe parcursul întregii sale vieți pământești, se învrednicește, prin lucrarea harului Duhului Sfânt, să ajungă la viața cea veșnică, în Duhul Sfânt, împreună cu Fiul, în slava Tatălui.
Dacă am luat aminte la cuvintele care s-au citit, ne putem da seama, din dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos și femeia samarineancă, că este vorba de o altfel de apă, de apa cea duhovnicească. Atunci când femeia samarineancă Îi cere Domnului Hristos apa aceasta, ca să nu mai înseteze în veac și să nu mai vină la fântână să ia apă, El îi spune femeii, în puține cuvinte, fără să o judece, un rezumat al vieții ei. Așadar, nu este vorba despre o apă ca cea de care avem noi nevoie pentru trup, ca să îi potolim setea, ci este apa pentru suflet, apa cea duhovnicească de care are nevoie sufletul nostru ca să rămână în comuniunea de dragoste cu Dumnezeu, a mai spus Preasfinția Sa.
La final, Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a rostit cuvântul de bun venit Ierarhului, făcând o prezentare istorică a bisericii Buna Vestire din Oradea, arătând frumoasa lucrare pastoral-misionară și administrativ-gospodărească realizată de Părintele Ioan Marian, împreună cu părintele coslujitor și credincioșii parohiei. Apoi, Părintele paroh Ioan Marian a mulțumit Ierarhului pentru grija și dragostea părintească pe care o arată preoților și dreptcredincioșilor acestei parohii și pentru prezența în mijlocul comunității pe care, din încredințarea Chiriarhului, o păstorește din anul 2010.
Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, în cuvântul rostit, a felicitat pe cei doi preoți pentru frumoasele împliniri și înnoiri ce s-au realizat în ultima vreme la sfântul lăcaș și pe bunii credincioși ai parohiei pentru aleasa lucrarea ce o săvârșesc în mărturisirea credinței noastre strămoșești în acest cartier central al Oradiei.
Biserica „Buna Vestire” din Oradea a fost construită din cărămidă în anul 1770, servind ca biserică militară, devenind apoi biserică de enorie. În ultimii ani, prin grija părintelui paroh Ioan Marian și a părintelui coslujitor Laurian Lucian, împreună cu membrii consiliului și comitetului parohial, au fost întreprinse ample lucrări de restaurare, înfrumusețare și amenajare în interiorul sfântului lăcaș, la demisolul acestuia, la exterior, precum și pe terenul din jurul bisericii. Au fost înlocuite geamurile și ușile bisericii, s-a înlocuit pardoseala din Sfântul Altar, s-a înnoit mobilierul bisericesc, s-au montat două candelabre mari noi, s-a renovat sacristia și s-au înnoit vasele liturgice și veșmintele preoțești. De asemenea, s-a introdus încălzirea centrală în sfântul lăcaș. Acoperișul și exteriorul bisericii au fost refăcute complet, a fost amenajat parcul bisericii și gardul exterior. A fost construit un nou lumânărar și s-a înălțat o troiță din lemn. Totodată, biroul parohial, unde este păstrată biblioteca și arhiva parohială, a fost complet renovat.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 358, Ultimul acces: 2018-08-15 18:12:18


Nr. vizualizări:1065
Data ultimei vizualizări:2018-08-15 18:12:18
Data actualizare:2016-02-10 12:51:12
Data încărcării:2011-07-01 10:52:59
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Contor: 106

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru