Oradea :: Biserica Seminarului Teologic Greco-Catolic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Seminarului Teologic Greco-Catolic
Oradea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:strada Parcul Traian, nr. 8, cartier Olosig
Cod poștal:410057
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.seminaroradea.ro
Adrese utile:www.egco.ro, www.oradea.ro, www.cjBihor.ro, bh.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Detalii:Oradea este recucerită de către austrieci în 1692, cu aceștia venind și iezuiții. Pe locul fostei biserici Sf. Egidiu se construiește una nouă, unde se vor înmormânta în 1714 mareșalul General Friederic de Lovenburg, iar în 1759 prefectul iezuit Francisc Polentari.
Odată cu întemeierea episcopiei române unite în 1777, împărăteasa Maria Tereza cedează biserica pentru canonicii români. Cerând episcopul Ignatie Dărăbant cedarea complexului pentru un seminar (lucru care s-a și întâmplat în 30 ianuarie 1792, prin împăratul Leopold II, porunca fiind emanată de Locotenența Regală din Budapesta și comu­nicat Episcopului Ignatie Dărăbant cu data de 21 Fe­bruarie Nr. 3230/1792) , biserica iezuiților devine biserică seminarială, lăcaș folosit atât de seminariști, cât și de credincioșii români uniți din Oradea-Olsig.
În data de 16 martie 1847, prevestind parcă ce avea să se întâmple peste 100 de ani, biserica seminarială s-a surpat. Din generozitatea episcopului romano-catolic Francisc Szaniszlo s-a construit biserica de astăzi. Lucrările s-au finalizat în anul 1858, lăcașul fiind închinat Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe. În 1907 s-a introdus în biserică curentul electric, aceasta fiind renovată și zugrăvită.
În 1948, Biserica Greco-Catolică este scoasă în afara legii, episcopii, clerul și credincioșii ei au de ales între trecerea forțată la ortodoxie sau hărțuiala și închisoarea comunistă, iar lăcașul este încredințat Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, care înființează aici "Parohia Ortodoxă Sf. Gheorghe".
În perioada gestionării parohiei din partea Bisericii Ortodoxe, s-a renovat exteriorul bisericii, iar în interior s-a refăcut instalația electrică și cea de tragere a clopotelor.
Biserica ar necesita intervenții urgente de recondiționare interioară, având în vedere înnegrirea în timp a frescelor prin aprinderea de lumânări, cât și distrugerea picturii pereților prin introducerea noului sistem de iluminare.
În anul 2006, în urma eșuării dialogului între părțile greco-catolică și cea ortodoxă, Biserica Română Unită a acționat în tribunal parohia Ortodoxă, în vederea restabilirii proprietății și a preluării lăcașului care ar trebui să deservească atât studenții Seminarului teologic, cât și credincioșii Parohiei Oradea-Olosig.
În dimineața zilei de 14 iunie 2013, orele 10. 00, Parohia Ortodoxa "Sfântul Gheorghe" din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.
Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică susține în continuare soluția practică de folosire alternativă a lăcașului de cult greco-catolic recent retrocedat de către cele două comunități.
Alte informații:Este zidită din cărămidă, cu fundație de piatră, în stil baroc-târziu. Iconostasul este sculptat, iar pictura este realizată în patru registre, pe pânză și lemn.
Frescele bisericii, realizate în anul 1907 în stil clasic, urmează păstrând proporțiile schițele și cromatica picturii din Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae a Oradiei.
Cod Monument:BH-II-m-B-01069
Nr. vizualizări:5748
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 06:16:28
Data ultimei actualizări:2016-02-10 15:00:14
Data încărcării pe sit:2011-07-01 08:27:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-03
Contor: 172

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru