Artanu :: Biserica Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ioan Botezătorul
Artanu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Artanu
Comună:Negomir
Județ:Gorj
Cod poștal:217311
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro, www.comunaNegomir.ro, www.cjGorj.ro, gj.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Ioan Botezatorul
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica “Sf. Ian Botezătorul” din satul Artanu, de lângă Strehaia este construită din lemn pe temelie de beton și este acoperită cu șindrilă. Nu se știe exact data când a fost construită dar în orice caz, înainte de de anul 1760. Din pisania bisericii reiese că a fost construită și zugrăvită cu toată cheltuiala dumnealor coconul Ionițădăreanu și soția sa Dumitrana. Orientându-ne după pomelnicul Urdărenilor expus în biserica Urdari cu hramul Sf. Gheorghe, se gasește că Ioniță Urdăreanu a murit în anul 1760.
În preajma anului 1900 biserica este închisă cultului din cauza deteriorării.
În timpul primului război mondial, când armatele de ocupație austro-ungare ridicau clopotele de la biserici, preotul Toma Bălan împreună cu sătenii a îngropat noaptea clopotele bisericilor din parohie și pe cel de la cimitirul Baniu. Fiind forțat de ocupanți, preotul a dezgropat clopotele după ce I s-a promis că I se va lăsa clopotul de la biserica Raci – centru (căci biserica Artanu aparținea parohiei Raci) și le-a predat ocupanților în afară de del de la biserica Sf. Voievozi Raci care a fost din nou montat în turla bisericii.
În anul 1938 în frunte cu preotul Răceanu A. Gheorghe, sătenii D. Iosu, I. M. Schinteie, Ion M. Corâci, Petre Marcu și Victor Urdăreanu iau inițiativa restaurării bisericii. Se obține autorizația legală și se procedează la restaurarea bisericii după devizul întocmit de Comisia Monumentelor Istorice, fără să se denatureze nimic din vechea formă arhitecturală în afară de temelie care s-a făcut de beton.
Toate lucrările de restaurare s-au făcut de meșteri din sat ca: Petre Marcu, Vasile Nicolovici, Constantin Alexe, ș. a. în afară de pictură care s-a făcut de zugravul bisericesc Gheorghe Băleanu.
În iulie 1943 se înființează parohia Artanu, dezlipită de parohia Raci și a fost numit ca paroh preotul Răceanu Gh. Constantin la 15 septembrie 1943 care se îngrijește de continuarea lucrărilor de pictură care din cauza războiului fuseseră întrerupte și de împodobirea bisericii.
Clopotul, materialele pentru clopotniță și pentru împrejmuirea bisericii au fost donate de moștenitorii lui Ion M. Schinteie. Celelalte obiecte de cult și podoabele au fost donate de
diferiți credincioși din parohie și din parohiile învecinate. În toamna anului 1946 biserica a fost sfințită de P. C. Protoiereu al jud. Gorj C. Popescu – Pațica și redată cultului. Tot în acest an este transferat la parohia artanu preotul Răceanu A. Gheorghe care funcționează aci și în prezent. Biserica este declarată monument istoric.
Alte informații:Parohia ARTANU este așezată în mijlocul comunei NEGOMIR și este formată din satele: Artanu, Valea Artanului, Valea Cășii și Orzu.
În satul ARTANU, la aproape 300 de metri de șoseaua principală Raci – Negomir, pe platoul “Dușa” se înalță Biserica Monument Istoric “Sf. Ioan Botezătorul”.
Nu se cunosc alte construcții anterioare actualei biserici.
Biserica actual㠔Sf. Ioan Botezătorul” este construită înainte de 1760 de ‘coconul’ Ioniță Urdăreanu și soția sa Dumitrana.
In anul 1815, biserica a fost renovată de Protopopul din Negomir care a fost obligat să facă această lucrare prin hotărâre judecătorească, pentru că își însușise niște lemne din moșia Urdărenilor în baza unui act de vânzare – cumpărare care ulterior s-a anulat.
In anul 1935, biserica se renovează din nou din temelie conform devizului aprobat de Comisia Monumentelor Istorice, fără a I se aduce vreo modificare în afară de pictura ce I s-a făcut pe tencuiala pereților în interior. La această renovare au lucrat următorii meșteri: Petre Marcu, C. D. Geamănu, V. Nicolaecici, C. D. Alexandrescu. Renovarea este complet terminată abia în toamna anului 1946, când este sfințită de Prea Cuviosul Protoiereu C. Popescu – Pațica și este redată cultului.
In anul 1972 acoperișul bisericii este făcut din nou din șiță de brad conform devizului nr. 128/1968, întocmit de Serviciul Tehnic al Sfintei Mitropolii a Olteniei și aprobat de Direcția Monumentelor Istorice cu nr. 5101/1968.
Lucrarea a fost executată de echipa de dulgheri a C. A. P. - Negomir condusă de Popescu E. Dumitru zis Ungureanu. Pentru acest acoperiș s-au ostenit: Preotul Paroh Răceanu A. Gheorghe de la Parohia Artanu,
Preotul Paroh Răceanu Gh. Constantin de la Parohia Raci și enoriașii: C. Gh. Brânzan, Gh. L. Iosu, Ion I. Iosu, C. Ruxoiu ș. a.
Pisania este scrisă pe tencuială de zugravul bisericesc Gh. Băleanu din Miculești (pe atunci în județul Mehedinți) , în anul 1946.
Biserica este din lemn în formă de navă, fără turlă și pictată în interior.
Pictura este stil bizantin, în ulei.
În sfântul altar sunt:
· pe boltă, este pictată Sf. Fecioară și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril;
· pe pereți sunt Sf. Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Dialogul și Ioan Gură de Aur;
· pe catapeteasmă este jertfa lui Avraam.
În naos sunt:
· pe boltă, este pictat Mântuitorul și cei 4 evangheliști;
· pe catapeteasma sunt: Răstignirea Domnului, Sf. Apostoli, scene din viața Mântuitorului și Cina cea de taină;
· Icoanele Împărătești sunt: Mântuitorul, Sf. Fecioară, Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Nicolaie;
· pe pereți sunt: Sf. Nestor, Sf. Haralambie, Sf. Trifon, Sf. Dumitru și sfânta cărămidă, Sf. Mucenic Gheorghe și sfânta maramă, Sf. Mucenic Victor, Sf. Pantelimon, Sf. Tudor Tiron, Sf. Prooroci Samuil, Ilie și Elisei și Sf. Împărați Constantin și Elena.
În pronaos:
· pe boltă e pictată Sf. Treime;
· pe pereți sunt:Sf. Paraschiva, Sf. Ecaterina, Sf. Varvara și Sf. Filofteia;
· pe peretele despărțitor dintre naos și pronaos se găsesc icoanele: Mântuitorului, Sf. Fecioare, Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.
În tindă:
· pe boltă este Isus Hristos Emanoil;
· pe pereți: Sf. Apostoli Petru și Pavel și Sf. Ioan Botezătorul.
În această Biserică au slujit preoții de la Raci: Ultimii preoți au fost Răceanu Gh. Constantin și Răceanu A. Gheorghe (actualul paroh are în prezent 82 ani) .
Cântăreți bisericești au fost: Ion C. Popescu, Dumitru Țogoie și Radu Sbora (care la 1 decembrie 1971 s-a transferat la Cojmănești, com. Slivilești, județul Gorj) .
Cod Monument:GJ-II-m-B-09209
Nr. vizualizări:7819
Data ultimei vizualizări:2024-04-17 16:19:10
Data ultimei actualizări:2006-04-01 15:05:00
Data încărcării pe sit:2006-04-01 15:05:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-04-14
Contor: 98

Vedere din față
Foto: internet