Berzovia :: Biserica Inaltarea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Înalțarea Domnului
Berzovia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Berzovia
Comună:Berzovia
Județ:Caraș-Severin
Adresa:nr. 161
Cod poștal:327030
Telefon :0763... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:protopopiatulortodoxresita.ro, www.episcopiacaransebesului.ro, www.cjCS.ro, cs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Petru Zaharie Ghimboașă
Hram:Înălțarea Domnului
Detalii:Biserica actuala e zidita la 1812, din piatra si caramida. Exista mai multe informatii despre biserica dupa 1830. Turnul dateaza din 1881. Pictura initiala a bisericii a apartinut lui Filip Matei din Bocsa. Din ea nu se mai pastreaza decat picturile de pe usile imparatesti si cele diaconesti.
In monografia facuta de fostul preot paroh, Petru Berbentia, este precizat faptul ca biserica initiala a fost marita in doua randuri: intr-o prima faza i s-a prelungit naosul, iar mai tarziu, pe pronaos s-a ridicat turnul clopotnita. Biserica a avut parte de mai multe renovari si reparatii. Cea dintai a fost facuta in 1892, apoi in 1927, 1961-1963, cand s-a introdus in biserica curentul electric, iar intre anii 1973-1975 s-au executat reparatii capitale, cand a fost prelungit
pronaosul cu cinci metri spre turnul din 1881.
Renovarea bisericii din Jidovini din 1892-1894
Referitor la renovarea bisericii din Jidovini la anul 1892, la arhiva Episcopiei din Caransebes s-au gasit mai multe documente care releva acest fapt evidentiind si problemele, cat si neintelegerile care au avut loc atunci. Din una dintre declaratiile facute de Preotul Vasile Ogerlaci, din Jidovini, la data de 26 septembrie 1892, catre episcopul Nicolae Popeea, reiese starea degradata a bisericii greco-orientale din localitate. Inca de la inceputul declaratiei Preotul Ogerlaci arata faptul ca biserica este acoperita cu sindrila care peste tot este rupta si ploua in biserica, iar zidul altarului (absida) este „pocnit in mai multe locuri“ incat „autistia comunala a facut aratare la Protopretura ca sa se inchida biserica“. In urma celor intamplate consiliul parohial a luat act adresandu-se Venerabilului Consistoriu spre a li se da concesiunea de renovare si reparare a bisericii. In 12/24 iunie 1892 s-a organizat „licitatiune“, la care nu s-a prezentat nici un maistru. Dupa acestea in documente se arata faptul ca preotul sus-numit s-a adresat mai multor arhitecti si maistri, dar nici unul n-a raspuns chemarilor. Dupa aceea au fost trimisi trei maistri de catre Protopopul Bocsei Montane, Preotul Maxim Popovici, dar care n-au fost primiti de catre comitet pentru ca n-au garantat pentru intreaga renovare. Dupa acest incident a fost contactat Gustav Fiser, maistru din Oravita, care a incheiat un contract cu comitetul parohial, prin care se obliga sa renoveze biserica sa o acopere cu „pleu“, pentru suma de 1477 florini si 40 critari. La venirea la fata locului in data de 27 august/8 septembrie 1892, acest maistru a prezentat celor de fata mai multe atestate precum ca a renovat si zidit biserici, aratand credibilitate, intre care se justifica cu renovarea bisericii ortodoxe din Vasiova, pe care a renovat-o „spre indestulirea si multiamirea poporului de acolo“.
Din copia facuta de preotul Vasilie Ogerlaciu, la contractul incheiat
Conform planului bisericii din Jidovini, facut la 9/21 iunie 1892, de catre arhitectul Matrias Schreiber cu Gustav Fiser din Oravita, in data de 4 octombrie, reiese ca altarul „cat este pocnit sa se rupa si din nou sa se zideasca“, apoi zidul peste toata biserica sa se ridice dupa planul si „spretificatiunea“ masurilor si speselor compuse prin domnul arhitect Schreiber Matrias. Zidul altarului era asa de degradat incat sprijinit cu patru stalpi de piatra tot s-a crapat. Tot acum s-a hotarat ca la zidurile noi sa se adauge inca un metru de zid, sa se schimbe usile si ferestrele, precum si acoperisul care va fi facut din „pleu“. In acelasi contract era specificat si ca maistrul Fiser se obliga sa faca lucrarile la biserica cu materialele sale acestea intrand in costul pretins, acela de 1477 florini si 40 critari. Tot in contract se specifica si felul in care aveau sa fie efectuate platile, respectiv in patru rate: prima rata la inceperea lucrului, prin achitarea sumei de 200 florini; a doua rata era de 300 florini si se achita la ridicarea zidurilor; a treia rata de 400 florini era prevazuta la acoperirea biserici cu „pleu“, iar ultima rata de 577 florini la terminarea lucrarilor. In continuarea contractului se prevedea si intocmirea unui comitet de supraveghere format din trei membri ai Comitetului parohial, care avea indatorirea de a supraveghea lucrarile si de a urmari lucrarile efectuate de maistru. Contractu sus-amintit a fost semnat de trei membri ai Comitetului parohial si ca martor este trecut invatatorul Danila Popovici. Membrii prezenti la intocmirea actului au semnat si ei si astfel li s-au pastrat numele, avand posibilitatea de a-i mentiona: Gaitin Sest, Iosif Sest, Macsim Clepan, Ioan Mindea, Todor Uturas, Pavel Jac, Toma Sest, George Gligur si Pavel Uturas.
La momentul acela biserica nu dispunea decat de 354 florini, dar tutorele bisericii, Paun Ogerlaci, primar in localitate, fiind „in stare foarte buna“, se obliga sa plateasca din banii lui proprii restul sumei necesare terminarii renovarii bisericii. Suma data de acesta trebuia inapoiata dupa ce vor fi incasati banii de la credinciosii din localitate. Suma incasarilor, care trebuiau efectuate, de la credinciosi era de 2180 florini. Terminarea lucrarilor a fost fixata pentru data de 8 noiembrie 1892.
Din instiintarile facute de protosinghelul Filaret Musta, protopopului Bocsei Montane, Maxim Popovici, reiese ca acesta din urma era insarcinat sa-l cheme pe preotul Vasile Ogerlaciu din Jidovini si sa-i adreseze o mustrare verbala prin care sa i se atraga atentia ca daca „ar fi depus mai mult zel in implinuirea chemarii sale de preot si de conducator a comunei bisericesti din Jidovini, si daca dansul in trecut ar fi lucrat numai ceva, ceva, vorbind de renovarea edificiului bisericesc, n-ar fi ajuns acolo ca sa fie amenintat de autoritatea politica… Datorita atitudinii sale nepotrivite preotul mai sus-amintit este caracterizat negativ si de protopopul Maxim Popovici intr-un raport adresat Episcopului Popeea, in care se specifica, ca preotul Vasilie Ogerlaciu, „este unul dintre cei mai neglijenti si nepasatori preoti fata de oficiul sau“. Aceasta caracterizare a protopopului fiind cauza neimplinirii misiunii sale.
Lucrarile de renovare ale bisericii au fost terminate in data de 28 mai 1894, iar in acelasi an protopopul venind la fata locului, intrucat era dator sa sfinteasca biserica, observa unele defecte la aceste lucrari. Astfel conform celor declarate de protoprezbiterul Bocsei Montane, zidul altarului nu avea fundamentul si nu a fost facut cu var solid, iar zidul iconostasului, care trebuia refacut total, a fost lasat la fel de ruinat. Dupa toate cele constatate se cerea Comitetului parohial sa-l oblige pe maestrul Fischer sa revina in primavara anului urmator spre a repara greselile comise, altfel sa i se intenteze proces.
Am tinut sa prezint in totalitate informatiile sustrase din aceste documente, tocmai pentru a evidentia anumite probleme cu care s-au confruntat localnicii si de aceasta data. Aceleasi fisuri si probleme legate de consolidarea bisericii exista si astazi la biserica din Berzovia, o buna parte a acestor alterari ale edificiului, fiind consecinta neconsolidarii corespunzatoare atunci cand au fost efectuate renovari. Acesta este si unul dintre motivele pentru care biserica nu a apucat sa fie sfintita niciodata de catre vreun arhiereu, sau protopop, mai mult decat atat la biserica din Berzovia nu s-a slujit niciodata liturghie arhiereasca, cu toate ca a fost vizitata de catre aproape toti episcopii de Caransebes. Preotul Vasilie Ogerlaciu nu a mai putut sa vada aceasta lucrare finalizata, intrucat, bolnav fiind si-a dat duhul in seara zilei de 3 decembrie 1893, in varsta fiind de 56 de ani, de aceasta realizare bucurandu-se abia preotul Alexandru Ogerlaciu, fiul sau, cunoscut in localitate sub numele de „popa Sandru”, care va definitiva lucrarile in toamna anului urmator.
Renovarea bisericii din Berzovia din 1973-1980
Aceasta renovare s-a facut in timpul pastoririi parintelui icomon stavrofor Coriolan Bota, si s-a dovedit a fi cea mai buna dintre toate cele facute pana atunci, intrucat am putea spune ca a fost reconstruita biserica aproape in intregime.

Pictura in tehnica fresca a fost facuta de zugravul bisericesc Constantin Savin in 1978. Atunci s-au repictat si icoanele catapetesmei lucrate de Filip Matei.
In 1986 a fost inaltat turnul bisericii cu 3, 20 metri, fara a se cobori cupola clopotnitei, folosindu-se cricuri hidraulice la inaltime.
Alte informații:Jidovini
Nr. vizualizări:8258
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 22:54:11
Data ultimei actualizări:2015-10-29 12:59:37
Data încărcării pe sit:2006-04-22 19:01:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-02-23
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 230

Vedere de ansamblu
Foto: pr. Petru Berbentia