Suceava :: Manastirea Zamca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Zamca
Suceava
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Armeano-gregorian
Localitate:Suceava
Județ:Suceava
Adresa:strada Zamca
Cod poștal:720214
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.primariaSV.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Azad Mandalian
Hram:Sf. Auxentie, SF. Grigorie, Sf. Maria
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Situata in extremitatea vestica a orasului, este o ctitorie a armenilor refugiati in Moldova inca din a doua jumatate a secolului XVI. Conform cercetarilor efectuate pana in prezent , se pare ca manastirea s-a constituit la inceputul secolului XVII (1606 - 1608) , ctitorul ei fiind, probabil Agopsa, fiul lui Amira. Este probabil ca biserica sa fie anterioara constructiei manastirii. Ea are , in general, aspectul bisericilor moldovenesti, cu compartimentarea obisnuita, (altar, naos, pronaos) si turla pe naos, sustinuta de o bolta tipic moldoveneasca cu doua randuri de arce, dar prezinta si caracteristici ce raspund cerintelor oficierii cultului armean : trei altare (altarul principal este flancat de alte doua mai mici) , intrare separata direct in naos, pe latura nordica.
Planul bisericii este dreptunghiular, cu absida altarului semicirculara.
In interiorul bisericii, in naos, s-au descoperit cateva fragmente de pictura caracteristica secolului XVI si inceputul secolului XVII din Moldova. Aspectul exterior al bisericii este simplu si sobru. Biserica centrala este inconjurata de un zid de incinta cu o poarta de intrare monumentala, boltita , pe latura de vest. Partea de vest este ornamentata cu boltari sculptati in basorelief cu motive florale.
In corpul de vest, ornamentat la exterior cu caramida smaltuita - verde peruzea, maron si brau in torsada, se afla trapeza si paraclisul. Un turn cu doua nivele se afla la insertia laturii de est cu cea de nord, aici oservandu-se urme de la un balcon cu sculpturi asemanatoare cu cele de pe poarta de vest. Trupele polone , conduse de Ioan Sobieski, care au patruns in Moldova in timpul campaniei antiturcesti din anii 1690 - 1691, au ocupat Suceava, stabilindu-si cantonamentul la Zamca. Faptul este de altfel atestatsi de unele grafite cu aceasta data de pe peretii paraclisului din cladirea vestica. Cu acest prilej a fost ridicat valul de pamant ce incojoara manastirea pe laturile de nord, est si sud, fiind insotit de sant in fata si bastioane la colturi. Tot de atunci, probabil, manastirea a fost denumita , de catre localnici, prin termenul polon corespunzator "cetatuiei" adica Zamca. Cu acest prilej, monumentul , desigur, a avut de suferit, deteriorarea lui accentuandu-se in anii urmatori, astfel incat la inceputul secolului al XVIII-lea toate cladirile manastirii au fost partial refacute.
Alte informații:Manastirea este monument istoric. Slujbele se fac saptamanal, manastirea neavand o viata monahala activa. Mare pelerinaj de Sfanta Maria.
Cod Monument:SV-II-a-A-05485
Nr. vizualizări:37067
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 05:11:14
Data ultimei actualizări:2018-11-21 12:57:38
Data încărcării pe sit:2006-03-17 05:39:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-30
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 201

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu