Catedrala Sfanta Sofia | Icoane cu o vechime de 300 ani vor fi restaurate si asezate intr-un nou muzeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Catedrala Sfânta Sofia | Icoane cu o vechime de 300 ani vor fi restaurate și așezate într-un nou muzeu

[2018-01-08]
de Iulian Dumitrașcu

Icoane din bisericile ortodoxe grecești din Turcia, aduse și păstrate la Catedrala Sfânta Sofia, vor fi restaurate pentru a fi expuse într-un nou muzeu. Unele dintre acestea au o vechime de peste 300 ani.
Potrivit unui raport publicat de Daily Sabah, citat de greekreporter.com, icoanele creștine din diferite biserici bizantine din întreaga Turcie sunt centralizate într-un laborator din interiorul Palatului Topkapı care se află la o distanță foarte mică de Sfânta Sofia. În laborator, experții lucrează la restaurarea icoanelor.
Un număr total de 452 icoane au fost centralizate până acum, dintre care 45 au fost deja complet restaurate. Unele dintre acestea au peste 300 de ani vechime, iar experții lucrează cu meticulozitate pentru a le reda strălucirea originală. Majoritatea aparțin secolelor 17 și 18.
După restaurare, icoanele vor fi expuse într-un muzeu dedicat. Icoanele unicat sunt considerate a fi cruciale pentru păstrarea patrimoniului creștin.
Directorul laboratorului, Ali Osman Avsar, a declarat Agenției Anadolu că unele dintre icoane erau într-o stare foarte proastă când au fost aduse în laborator.
‘Experții noștri au analizat vopselele și lemnul pe care au fost pictate înainte de a începe lucrările de conservare. Ei au recurs la fumigație pentru a le curăța de dăunători și bacterii’, a spus Ali Osman Avsar.
Icoanele au fost păstrate în Catedrala Sfânta Sofia (actualmente fiind muzeu), dar Avsar a declarat că intenționează să înființeze un nou muzeu pentru icoanele restaurate din cauza spațiului limitat din impresionanta clădire.
Profesorul Sema Dogan de la Universitatea Hacettepe, unul dintre experții care a lucrat la proiectul de conservare și restaurare, a declarat că intenționează să păstreze icoanele în starea lor originală și a subliniat că experții au făcut schimb de informații cu experții italieni în domeniul restaurării de icoane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 89, Ultimul acces: 2018-09-10 18:40:08