PF Lucian Muresan: Omenia este un termometru al vietii noastre de credinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Lucian Mureșan: Omenia este un termometru al vieții noastre de credință

[2020-01-17]
Cardinalul Lucian Mureșan
În perioada în care „întreaga creștinătate se reunește în Săptămâna de Rugăciune implorând de la Dumnezeu Atotținătorul darul păcii și al unității”, PF Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ne spune în mesajul său cu această ocazie c㠄orice început de an ne cheamă la aducerea aminte a binecuvântărilor Domnului pentru răstimpul care s-a încheiat, dar și la rugăciune pentru ca trecerea noastră prin această lume să fie aducătoare de speranță. Îndeosebi, luna ianuarie vine să ne trezească în conștiințe dorul Domnului nostru Isus Cristos ‘ca toți să fie una'”.

Pornind de la tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an, Preafericitul Lucian ne amintește c㠄medităm în aceste zile binecuvântate la ceea ce ne învață Faptele Apostolilor despre ținutul Maltei: ‘locuitorii ei ne arătau o deosebită omenie’ (28,2). Spiritul de omenie și de primire a celui străin îi caracterizează de două milenii pe cei care îl recunosc și îl adoră pe Isus ca Mesia Cel așteptat, precum ne învață Sfântul Petru în prima sa scrisoare: ‘Fiți, între voi, iubitori de străini’ (4,9), fiindc㠑Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bun㒠(2Corinteni 9,7). În Epistola către Evrei regăsim același îndemn: ‘Primirea de oaspeți să n-o uitați căci prin aceasta unii, fără ca să știe, au primit în gazdă, îngeri’ (13,2).”
Dacă păcatul „ne îndepărtează de chemarea noastră de a fi icoane ale lui Dumnezeu, plămădiți de mâna Creatorului, omenia este în schimb un ‘termometru’ al vieții noastre de credință”, atrage atenția Arhiepiscopul Major în mesajul său. „Este greu să cuantificăm cât de mult credem în Dumnezeu, dar faptele noastre o vădesc: ‘credința dacă nu are fapte, e moartă în ea însăși’ (Iacob 2,17)… Isus Cristos a venit să ne învețe că doar bunătatea este profund umană, nu răutatea, violența, egoismul sau neînțelegerile: ‘Ci iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt’ (Luca 6,35). Isus este Omul cel adevărat, iar noi cu cât suntem mai primitori unii cu ceilalți, cu atât suntem mai aproape de Învățătorul nostru.”
În aceste zile în care cerem Domnului cu darul unității, PF Lucian ne-a îndemnat să ne amintim „plini de recunoștință de cuvintele rostite de Sfântul Părinte Papa Francisc pe 2 iunie 2019 la Blaj, pe Câmpia Libertății: ‘Să fiți mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să aibă întâietate fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, punând accent pe fraternitatea de sânge care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați de-a lungul istoriei, s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari’. Învățând sensul adevăratului ‘ecumenism al sângelui’ din exemplul și din tăria martirilor greco-catolici uciși din ură pentru credință, invocăm de la Stăpânul și Domnul nostru darul unirii între creștini.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1024, Ultimul acces: 2024-04-20 02:18:46