Sf. Atanasie si Chiril sunt model de arhiereu, de preot, de calugar si de credincios – Mitropolitul Teofan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
0

Știri și Evenimente

Sf. Atanasie și Chiril sunt model de arhiereu, de preot, de călugăr și de credincios – Mitropolitul Teofan

[2020-01-18]
de Mihail Mere-Albe

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a evidențiat sâmbătă de hramul mănăstirii ieșene Copou modelul de viețuire creștină pe care Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril l-au lăsat urmașilor, informează Doxologia.ro.
„Ne amintim de Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril tocmai pentru că suntem chemați să cunoaștem, să trăim și să mărturisim același adevăr pe care ei l-au cunoscut, l-au trăit și l-au mărturisit”.
„Ei sunt model de păstor, de arhiereu, de preot, de călugăr, de credincios și, deși au avut parte de foarte multe împotriviri, niciunul nu s-a clătinat în fața dreptei credințe, aceștia au mărturisit-o cu mult curaj”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Urmând exemplul oferit de Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, a menționat Mitropolitul Teofan, vom putea „înțelege taina credinței, pentru a o trăi cât mai adânc și pentru a o mărturisi celor din jur”.
Credincioșii prezenți au avut bucuria de a cinsit moaștele Sfinților Atanasie și Chiril din patrimoniul spiritual al așezământului monahal.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de obștea de maici a mănăstirii.
Istoricul Mănăstirii Copou
În anul 1638, conform pisaniei, voievodul Vasile Lupu a ctitorit o biserică de piatră.
Sfântul locaș a fost sfințit la 30 aprilie 1638 de Patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului.
În decembrie 1863, ca urmare a adoptării Legii secularizării averilor mănăstirești, așezământul monahal a fost desființat iar biserica a fost folosită drept biserică de enorie.
Între anii 1983-1986 s-au efectuat lucrări de restaurare și consolidare, iar în 20 aprilie 2001, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a reînființat Mănăstirea „Sfântul Atanasie” din Podgorii – Iași, ca așezământ de maici, aparținând de Mănăstirea Galata.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 157, Ultimul acces: 2020-02-19 18:24:53