Cei mai multi copii care cresc in alte tari din UE decat cea de origine sunt romani. Ce face Biserica pentru ei? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
0

Știri și Evenimente

Cei mai mulți copii care cresc în alte țări din UE decât cea de origine sunt români. Ce face Biserica pentru ei?

[2020-01-17]
de Gheorghe Anghel

Țara noastră se află pe primul loc între statele Uniunii Europene ca număr al copiilor care cresc în alte țări din UE decât cea de origine. Aproximativ 600.000 copii români locuiesc în afara granițelor, potrivit unui studiu Centrului de cunoștințe pentru migrație și demografie al Comisiei Europene.
Conform statisticilor, dintre cei 1,83 milioane de copii emigranți cu vârstă până în 19 ani, 592.381 provin din România.
Topul este completat de Polonia, la o distanță considerabilă, cu 240.775 de copii, și de vecinii noștri de la sud de Dunăre cu 134.153 copii.
Țările care găzduiesc cei mai mulți copii români sunt: Italia (260.894), Spania (137.511) și Germania (119.295).
Rezultatele acestui studiu nu sunt neapărat o surpriză având în vedere că anul trecut Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică plasa diaspora românească pe locul cinci într-un top internațional.
Potrivit raportului intitulat „Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent în străinătate: o recenzare a emigranților români), cei mai mulți români din diaspora se află în Italia (peste 1 milion), Germania (680 000) și Spania (573 000).
Toate aceste statistici arată că atenția pe care Biserica Ortodoxă Română o acordă românilor din afara granițelor țării este absolut justificată.
Biserica și diaspora (2018): statistici
14 eparhii,
1.303 parohii și filii,
1.098 de clerici.
Astfel, implicarea Bisericii în pastorația părinților și copiilor se poate vedea în atenția acordată proiectelor catehetice demarate în diaspora românească.
În ultimii ani, Patriarhia a organizat două proiecte de formare pentru „Școala de duminic㔠în eparhiile cu cel mai mare număr de români – Italia, Spania și Portugalia – în vederea dezvoltării unor proiecte integrate care să răspundă mai bine necesităților spirituale ale familiilor aflate în afara granițelor țării.
La acestea se adaugă și pastorația specifică contextului occidental aplicată de ierarhii români din diaspora. Pe lângă școlile de duminică, taberele de vară reprezintă o altă modalitate concretă de misiune deoarece episcopii participă la aceste activități recreative împreună cu tinerii și familiile lor.
Mitropolitul Iosif i-a însoțit pe copiii din Irlanda în tabăra de la Putna, Episcopul Macarie a mers în pelerinaj cu mai multe familii de români din Episcopia Europei de Nord, Episcopul Ioan Casian s-a jucat împreună cu tinerii participanți la tabăra de la Toronto. Astfel de exemple pot continua.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 70, Ultimul acces: 2020-02-17 12:56:41