Sfintirea bisericii din Parohia Bochia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfințirea bisericii din Parohia Bochia

[2017-10-12]
Duminica, 8 octombrie 2017, a avut loc la Parohia Bochia sfintirea sau slujba de tarnosire a noii biserici parohiale cu hramul ”Pogorarea Duhului Sfant” si ”Sfantul Ierarh Nicolae’’.

La orele 8:30 Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost intampinat la poarta noii biserici, de catre un sobor de 11 preoti, in frunte cu Preaonoratul Parinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului.

La orele 9:00 s-a inceput Slujba de tarnosire a bisericii, incepand cu asezarea sfintelor moaste in Sfanta Masa, inconjurarea bisericii, rugaciuni de sfintire a noului locas, stropirea cu apa sfintita si ungere cu Sfantul si Marele Mir. Dupa terminarea slujbei de sfintire toti credinciosii prezenti au intrat in Sfantul Altar pentru a se inchina. Cu aceasta ocazie, Ierarhul a sfințit și o troița și clopotnița.

Dupa aceasta, Chiriarhul aradean a savarșit Sfanta Liturghie arhiereasca, inconjurat de sobor de preoți și diaconi. Din sobor au facut parte și Preacucernicul parinte Radu Constantinescu, secretar eparhial, Preacucernicul parinte profesor Lucian Farcasiu și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

In cuvantul de invațatura pus sub titlul ,,Familie și Biserica” (cf. Gal. 1; Luca 7), Chiriarhul arata ca sfantul locaș de inchinaciune care s-a ridicat de catre credincioșii parohiei, prin modul construirii și impodobirii inca și prin slujba sfințirii ca de altfel prin intregul cult invața despre Biserica drept instituție pentru mantuirea oamenilor, sau Trupul tainic al Mantuitorului in care creștinii sunt incorporați ca membre, Capul fiind Insuși Domnul. Ea cuprinde de-o potriva pe cei din cer și pe cei de pe pamant ca intr-o mare familie, mica familie, cea a fiecareia reprezentand la randul ei o biserica mica. Intr-o astfel de biserica se poate vedea și icoana din pericopa evanghelica, prin dragostea parinților fața de copii, in care in imprejurari deosebite intervine providența divina. Așezarea sfintelor moaște in Sfanta Masa a altarului este inca o marturie a comuniunii in biserica pe care participanții la sfanta slujba au intarit-o ca un angajament de credincioșie fața de viața duhovniceasca a intregii obști, a subliniat Inaltpreasfinția Sa.

Raspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului coral bizantin ,,Sfantul Ioan Damaschin” din Arad.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei l-a hirotesit pe parintele paroh Radu-Petrica Belle intru iconom stavrofor iar ctitorilor bisericii, domnului profesor Petru-Nicolae Jigorea și doamnei Maria Blaga, le-a oferit gramate de mulțumire.

La final, parintele paroh Radu Petrica Belle a multumit, in primul rand, Bunului Dumnezeu pentru randuiala cu care s-a dus la bun sfarsit lucrarile incepute in urma cu mai putin de trei ani; de asemenea, a adus cuvant de aleasa mulțumire Inaltpreasfintitului ParinteTimotei, care, dupa ce a dat binecuvantare pentru inceperea lucrarilor si dupa ce a pus piatra de temelie in ziua de 7 decembrie 2014, astazi a sfintit cu bucurie noul lacas. Parintele a multumit cu emotie si celor doi ctitori si tuturor celor care au ajutat la aceasta lucrare mareata spre slava lui Dumnezeu, precum si tuturor celor de fata, oferind o agapa pentru toti slujitorii si pentru toti credinciosii.

Protos. Iustin Popovici
Pr. Gabriel Streulea

https://biserica-bochia.blogspot.ro/

Sursa: Parohia Bochia


Contor Accesări: 216, Ultimul acces: 2018-09-15 15:13:16