Inaugurarea Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirtea” la Vintere - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Inaugurarea Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” la Vintere

[2017-12-21]
Centru Cultural Catolic "Episcop Iuliu Hirțea"
20.12.2017, Oradea (Catholica) - Duminică, 17 decembrie 2017, a fost un moment plin de bucurie și semnificații pentru comunitatea din Vintere. Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost deschis în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, parohia Vintere și Consiliul Județean Bihor prin inaugurarea Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea”. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Virgil a făcut o vizită pastorală, celebrând Sfânta Liturghie împreună cu preotul paroh Florin Jula și părintele Merca Alexandru.
La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Virgil, a menționat importanța inaugurării acestui mic centru cultural în localitatea care l-a dat Bisericii și neamului pe Preasfințitul Episcop Iuliu Hirțea, a făcut o paralelă între personalitatea Majestății Sale Regele Mihai I al României și Preasfințitul Iuliu Hirțea și, în final, a mulțumit părintelui dr. Florin Jula pentru strădania depusă. Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” a fost înființat din punct de vedere juridic și are două obiective principale: punerea în evidența a personalității complexe a Episcopului Iuliu Hirțea și organizarea diferitelor manifestări culturale.
După Sfânta Liturghie a urmat prima manifestare culturală, prima ediția a Concertului de Crăciun, susținut de Camerata Michael Haydn a Filarmonicii de Stat din Oradea, care a avut în repertoriu: W.A. Mozart: Divertimento în Fa major, KV. 138, C.W. Cluck: Dansul spiritelor binecuvântate, T. Albinoni: Adagio în sol major și J.S. Bach: Air din Suita a III-a. La finalul concertului a avut loc prezentarea de către prof. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, a centrului cultural de la Vintere, la a cărei organizare au contribuit și specialiștii instituției pe care o conduce, asigurând că pe viitor există posibilitatea de a se organiza diferite expoziții temporare la Vintere printr-un parteneriat între Muzeului Țării Crișurilor și Centrul Cultural Catolic Episcop Iuliu Hirțea.
A urmat sfințirea de către Preasfințitul Virgil a statui Sfintei Rita, sosită în urmă cu câteva zile în Vintere. Comunitatea vintereană are o mare venerație față de cei doi sfinți ai minunilor, Sf. Anton și Sf. Rita, care au ajutat din plin în tot ceea ce se clădește spiritual în această localitate bihoreană. Muzeul Bisericesc amenajat în Biserică a fost și el sfințit, după care s-a mers în curtea casei parohiale unde a fost inaugurat și sfințit Memorialul dedicat Preasfințitului Iuliu Hirțea. Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” este conceput pe mai multe componente: Muzeul Bisericesc, Memorialul, Biblioteca, Spațiu de păstrare și promovare a culturii tradiționale și un atelier de pictură. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la acest moment au fost finalizate primele două componente.
La finalul manifestării la care au participat și oficialități a avut loc o agapă frățească. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea, Eugen Ivuț)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1951, Ultimul acces: 2024-05-22 02:40:33