Patriarhul Daniel despre Sfantul si Marele Sinod: „Este foarte important sa mentinem comuniunea euharistica chiar daca avem uneori pozitii diferite” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel despre Sfântul și Marele Sinod: „Este foarte important să menținem comuniunea euharistică chiar dacă avem uneori poziții diferite”

[2017-12-30]
de Gheorghe Anghel

Sfântul și Marele Sinod a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul interviului pe care Părintele Patriarh Daniel l-a acordat recent pentru televiziunea națională (TVR). Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat un aspect important, și anume că Bisericile care au participat la Sfântul și Marele Sinod și cele care nu au fost prezente în Creta „au rămas în comuniune euharistică”. Părintele Patriarh a subliniat importanța dialogului și a consultărilor. „Este foarte important să menținem comuniunea euharistică chiar dacă avem uneori poziții diferite”, a afirmat Preafericirea Sa.
„Diferențele, divergențele sau deosebirile de apreciere a evenimentului Sfântului și Marelui Sinod din Creta nu au contribuit la ruperea unității și la încetarea comuniunii euharistice între Bisericile Ortodoxe surori. De aceea, este foarte important să menținem comuniunea euharistică chiar dacă avem uneori poziții diferite pentru că în cadrul dialogului și a consultărilor putem să lămurim, să îmbunătățim, să ameliorăm unele texte, dar să păstrăm unitatea de credință pe care o afirmăm în Crez”, a explicat Patriarhul Daniel.
Cel mai important eveniment al Ortodoxiei din anul 2016 a fost Sfântul și Marele Sinod. Acesta a avut loc la Academia Ortodoxă din Creta, în perioada 16 – 26 iunie 2016, sub președinția Sanctitatății sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Delegația Patriarhiei Române, condusă de Preafericitul Părinte Daniel a participat la toate lucrările Sinodului.
În cadrul interviului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că Biserica Ortodoxă Română s-a pregătit „din timp pentru acest sinod”, iar „proiectele de documente au fost publicate de multă vreme”.
„Școlile noastre teologice, profesorii, dar și ierarhii care au studii de teologie aprofundate sau doctorate au avut o contribuție deosebită, însă ceea ce am accentuat noi a fost asigurarea ca acest sinod nu aduce dogme noi, nici canoane noi și că documentele sunt mai mult de ordin pastoral misionar; nu schimbăm nici doctrina, nici disciplina Bisericii, nici disciplina canonică”, a atras atenția Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Documentele oficiale ale Sfântului și Marelui Sinod în limba română
„În același timp”, a spus Patriarhul Daniel, „am regretat că patru Biserici Ortodoxe surori nu au fost prezente și acum încercăm să arătăm că este nevoie de comunicare, comuniune și conlucrare pentru a arăta coresponsabilitatea Bisericilor Autocefale”.
În acest sens, Preafericirea Sa a evidențiat c㠄Bisericile sunt Ortodoxe Autocefale”, dar, în același timp, formeaz㠄Biserica cea Una a lui Hristos și trebuie să arate și Universalitatea ei, nu numai autocefalia națională sau regională”.
Totodată, Patriarhul Daniel a spus că Biserica Ortodoxă Română trebuie să contribuie la „întărirea unității panortodoxe”. „Prin aceasta nu trebuie să ne subliniem noi înșine vreun merit, ci doar să ne facem datoria”, a afirmat Preafericirea Sa.
Sfântul și Marele Sinod | Documente sinteză
Părintele Patriarh Daniel a reiterat faptul c㠄delegația română a arătat că Biserica Ortodoxă este Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească, Apostolică sau Apostolească și că alte comunități creștine s-au îndepărtat cu timpul de la Biserica cea Una”. Astfel că, după cum a subliniat Patriarhul României, „s-a afirmat această credință puternică în Biserica cea Una”.
În ceea ce privește „dialogul cu alte comunități sau entități creștine”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus c㠄este o necesitate de ordin practic mai ales în țările în care ortodocșii sunt minoritari, cum este diaspora română”. În acest context el a atras atenția că putem fi „ortodocși fără să fim fanatici”.
„Noi avem multe biserici care nu au propriul locaș de cult și atunci folosesc ca împrumut biserici romano-catolice sau protestante pentru o vreme, fără să creăm o confuzie în privința credinței. Aceasta arată că din punct de vedere al pastorației practice este nevoie să arătăm că putem fi ortodocși fără să fim fanatici, putem să fim fideli, dar arătând credința lucrătoare prin iubire nu dezvoltând ura împotriva altora. Trebuie păstrat adevărul de credință, dar mărturisit în așa fel încât să se vadă legătura dintre credință și iubire creștină”, a explicat Patriarhul României.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1190, Ultimul acces: 2024-04-28 04:02:08