Sarbatoarea Sf. Ioan Botezatorul marcata in Catedrala din Oradea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul marcată în Catedrala din Oradea

[2019-01-08]
în Catedrala din Oradea
Sfântul Ioan Botezătorul este un model spiritual, care ne ajută să descoperim și să împlinim cu adevărat misiunea noastră, acolo unde suntem: aceasta a fost ideea subliniată la Sfânta Liturghie celebrată luni, 7 ianuarie a.c., în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea de pr. Vasile Dobrată, de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

Potrivit calendarului bizantin, Înaintemergătorul Domnului, este sărbătorit în ziua succesivă Botezului Domnului, solemnitate marcată anual pe 6 ianuarie. Și în acest an, de Bobotează, sute de credincioși au trecut pragul aceluiași lăcaș pentru a lua parte la slujba de Sfințire Mare a apei, celebrată duminică, 6 ianuarie a.c., de pr. Antoniu Chifor, Vicar cu preoții în Episcopia Greco-Catolică de Oradea, pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei „Sfântul Nicolae” din Oradea, împreună cu un sobor de preoți. La o zi după Botezul Domnului, când Dumnezeu, prin Taina Botezului, revelează fiecărui creștin adevărata identitate, de fiu în „Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit”, Sfântul Ioan Botezătorul îl readuce pe Isus în prim plan, recunoscându-i misiunea de Mântuitor: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.
Astfel, a subliniat pr. Dobrată, Sfântul Ioan Botezătorul „știe motivul pentru care a venit în lume: acela de a boteza cu apă, ca să fie arătat lui Israel cel «despre care eu am zis: După mine vine un bărbat, care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era, și eu nu îl știam»”. Și noi ,”ori de câte îl arătăm pe Isus lumii, îl aducem în locul unde ne aflăm, îl facem cunoscut, împlinim acest cuvânt al Evangheliei, suntem noi în locul celui care spune «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii»”. De asemenea, Sfântul Ioan Botezătorul ne îndrumă în a redescoperi sensul vieții. „«De ce am venit în lume?» sau «Care este vocația mea?» sunt întrebări la care, dacă încă nu am găsit răspuns, riscăm să ne petrecem viața alergând după nimicuri (…) iar oamenii care nu știu care este planul lui Dumnezeu în viața lor sunt adesea ademeniți de vanitate, gelozie sau invidie și, în esență, sunt nefericiți.”
Sfântul Ioan să fie pentru noi model de viață, pentru a putea simți importanța acestei sărbători în cuvintele lui Isus Cristos care spune „Adevăr vă zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul”. Urând la „La mulți ani!” tuturor celor care își serbează ziua numelui, la finalul sărbătorilor de iarnă încheiate de «Sfântul Ion», suntem chemați să trăim astfel încât să transmitem celorlalți bucuria Crăciunului în fiecare zi. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2124, Ultimul acces: 2024-04-30 04:17:13