Papa a transmis un mesaj la sfintirea unei noi Catedralei copte in Egipt - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a transmis un mesaj la sfințirea unei noi Catedralei copte în Egipt

[2019-01-07]
inaugurarea Catedralei
Papa Francisc a transmis un mesaj de Crăciun și de Anul nou creștinilor copți și tuturor egiptenilor la inaugurarea unei importante Catedrale copte, deschise deodată cu o mare moschee, în cadrul aceluiași complex. „Vă salut cu mare bucurie cu fericita ocazie a sfințirii noii Catedrale a Nativității, construită în noua capitală administrativă”, spune Papa. Pentru ortodocșii copți, ziua de 7 ianuarie marchează Crăciunul, iar capul lor poartă de asemenea titlul de Papă.

„Transmit un salut special dragului meu prieten, Sanctitatea Sa Papa Tawadros al II-lea și dragii Biserici Ortodoxe Copte, care este cunoscută pentru că dă o adevărată mărturie de credință și de caritate chiar și în cele mai dificile timpuri”, se citește în mesaj. Catedrala are o capacitate de 8.200 de persoane, ocupând 30% dintr-un complex conceput în jurul unei mari piețe centrale. Se află în noua capitală administrativă a Egiptului, de la est de Cairo. „Fie ca închinarea la Dumnezeul din înaltul cerului să fie mereu bine primită în noua Catedrală, iar binecuvântarea și pacea să coboare asupra tuturor oamenilor”, continuă mesajul.
Lângă Catedrală a fost înălțată o moschee, cea mai mare din Egipt și din Orientul Mijlociu, cu o capacitate de 17.000 de persoane. Ambele au fost construite în 18 luni. Creștinii reprezintă circa 10% din cei 98 de milioane de locuitori ai Egiptului. Majoritatea sunt ortodocși copți, cu origini din perioada apostolică. Sfințirea Catedralei a avut loc după ani de grea încercare pentru creștinii din regiune. Decapitarea a 20 de creștini copți și a unui alt bărbat, în Libia, înregistrată pe video, a șocat lumea în februarie 2015. În decembrie 2016, o bombă a explodat într-o capelă atașată Catedralei Sf. Marcu din Cairo, ucigând peste 20 de persoane. În februarie 2017, ISIS a chemat la vânarea creștinilor copți. Zeci de creștini au fost uciși în Duminica Floriilor din acel an. Au fost atacuri și asupra autobuzelor ce duceau pelerini la locații creștine. „Aveți atâția martiri care să vă întărească în credință. Vă mulțumesc pentru exemplul vostru”, a spus Pontiful.
În mesaj, Papa a salutat și guvernul egiptean și pe președintele Abdel-Fattah el-Sisi, participant la ceremonia de inaugurare. Coruri islamice și creștine au oferit un spectacol. Papa Tawadros a făcut turul moscheii cu președintele egiptean și cu alți lideri internaționali. „Este o zi a bucuriei, în care vedem că în iubita noastră țară se scrie o nouă pagină de istorie”, a spus prelatul. „Astăzi celebrăm o ocazie unică, minaretele moscheii Al-Fattah Al-Alim îmbrățișându-se cu turlele Catedralei Nașterii lui Cristos, deschizându-se un nou orizont pentru țara noastră. Ca un cetățean egiptean, sunt bucuros să fiu în moschee și să celebrez deschiderea ei alături de frații mei musulmani. Ne rugăm pentru unitatea noastră, să continue să ofere lumii mărturia toleranței și iubirii.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1063, Ultimul acces: 2024-04-28 16:06:45