Papa Francisc: Pacea este un drum al sperantei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Pacea este un drum al speranței

[2020-01-01]
Angelus cu Papa Francisc
Sfântul Papă Paul al VI-lea a fost cel care a dedicat prima zi a anului păcii, transformând-o în Ziua Mondială pentru Pace. Este ziua „rugăciunii, conștientizării și responsabilizării față de pace”, a spus Papa Francisc la întâlnirea cu credincioșii pentru rugăciunea mariană de la mijlocul zilei. Redăm alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu și publicată pe InfoSapientia.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua! An bun tuturor!
Aseară a încheiat anul 2019 mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru darul timpului și pentru toate binefacerile Sale. Astăzi începem anul 2020 cu aceeași atitudine de recunoștință și de laudă. Nu este sigur că planeta noastră a început o nouă rotire în jurul soarelui și că noi ființele umane continuăm să locuim în ea. Nu este sigur, ba chiar este mereu o „minune” de care să ne uimim și să mulțumim.
În prima zi a anului liturgia o celebrează pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Maria, Fecioara din Nazaret care l-a născut pe Isus, Mântuitorul. Acel Prunc este Binecuvântarea lui Dumnezeu pentru fiecare bărbat și femeie, pentru marea familie umană și pentru întreaga lume. Isus nu a eliminat răul din lume, ci l-a înfrânt la rădăcină. Mântuirea sa nu este magică, ci este o mântuire „răbdătoare”, adică ea comportă răbdarea iubirii, care ia asupra sa fărădelegile și le ia puterea. Răbdarea iubirii: iubirea ne face răbdători. De atâtea ori ne pierdem răbdarea; și eu, și cer scuze pentru exemplul rău de ieri. Pentru aceasta, contemplând ieslea noi vede, cu ochii credinței, lumea reînnoită, eliberată de dominația răului și pusă sub stăpânirea regală a lui Cristos, Pruncul care zace în iesle.
Pentru aceasta astăzi Născătoarea de Dumnezeu ne binecuvântează. Și cum ne binecuvântează, Sfânta Fecioară Maria? Arătându-ni-l pe Fiul. Îl ia în brațe și ni-l arată și astfel ne binecuvântează. Binecuvântează toată Biserica, binecuvântează toată lumea. Isus, așa cum au cântat îngerii la Betleem, este „bucurie pentru tot poporul”, este gloria lui Dumnezeu și pacea pentru oameni (cf. Lc 2,14). Și acesta este motivul pentru care Sfântul Papă Paul al VI-lea a voit să dedice păcii prima zi a anului – este Ziua Păcii -, rugăciunii, conștientizării și responsabilizării față de pace. Pentru acest an 2020 Mesajul este astfel: pacea este un drum al speranței, un drum pe care se înaintează prin dialog, reconciliere și convertire ecologică. Așadar, să ne îndreptăm privirea spre Mamă și spre Fiul pe care ea ni-l arată. La începutul anului, să ne lăsăm binecuvântați! Să ne lăsăm binecuvântați de Sfânta Fecioară Maria cu Fiul său.
Isus este binecuvântarea pentru cei care sunt asupriți de jugul sclaviilor, sclavii morale și sclavii materiale. El eliberează cu iubire. Celui care a pierdut stima de sine rămânând prizonier al cercurilor vicioase, Isus îi spune: Tatăl te iubește, nu te abandonează, așteaptă cu răbdare neclintită întoarcerea ta (cf. Lc 15,20). Celui care este victimă a nedreptăților și exploatării și nu vede cale de ieșire, Isus îi deschide ușa fraternității, unde să găsească fețe, inimi și mâini primitoare, unde să împărtășească amărăciunea și disperarea și să recupereze un pic de demnitate. De cel care este grav bolnav și se simte abandonat și descurajat, Isus se apropie, atinge rănile cu duioșie, varsă untdelemnul mângâierii și transformă slăbiciunea în forță de bine pentru a desface nodurile cele mai încâlcite. Celui care este încarcerat și este tentat să se închidă în el însuși, Isus redeschide un orizont de speranță, pornind de la o mică breșă de lumină.
Iubiți frați și surori, să coborâm de pe piedestalele orgoliului nostru – toți avem ispita orgoliului – și să cerem binecuvântarea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, umila Născătoare de Dumnezeu. Ea ni-l arată pe Isus: să ne lăsăm binecuvântați, să deschidem inima la bunătatea sa. Astfel anul care începe va fi un drum de speranță și de pace, nu în cuvinte, ci prin gesturi zilnice de dialog, de reconciliere și de îngrijire a creației.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori!
Vouă tuturor, prezenți aici în Piața San Pietro și conectați prin media, adresez urările mele de pace și de bine pentru noul an. Mulțumesc președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, pentru gândul pe care mi l-a adresat în mesajul său de sfârșit de an și îi răspund invocând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra înaltei sale misiuni. Salut cu afect pe participanții la manifestația „Pace în toate ținuturile”. Această manifestație este organizată de Comunitatea Sant’Egidio la Roma și în numeroase orașe din lume. Ei au și o școală pentru pace. Mergeți înainte! Salut pelerinii din Statele Unite ale Americii, din Noua Zeelandă și din Spania; tinerii italieni, albanezi și maltezi împreună cu Surorile Carității; prietenii și voluntarii de la „Fraterna Domus”.
Extind salutul meu și încurajarea mea la toate inițiativele pentru pace pe care Bisericile particulare, asociațiile și mișcările ecleziale le-au promovat în această Zi a Păcii: întâlniri de rugăciune și de fraternitate însoțite de solidaritatea cu cei săraci. Îndeosebi amintesc marșul care s-a desfășurat ieri după-amiază la Ravenna. Gândul meu se îndreaptă și spre atâția voluntari care, în locurile unde pacea și dreptatea sunt amenințate, aleg cu curaj să fie prezenți în formă nonviolentă și dezarmată; precum și spre militarii care acționează în misiunile de pace în multe zone de conflict. Multe mulțumiri lor!
Tuturor, celor care cred și celor care nu cred, pentru că toți suntem frați, urez să nu înceteze niciodată să spere într-o lume de pace, care trebuie construită împreună zi de zi. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2771, Ultimul acces: 2024-04-17 08:05:30