Biografia IPS Aurel Perca, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biografia ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București

[2020-01-08]
IPS Aurel Percă
Născut în Săbăoani, jud. Neamț, la 15 august 1951, Mons. Aurel Percă a urmat școala generală și liceul în localitatea natală. A absolvit apoi Școala de Cantori (1973) și Institutul Teologic din Iași (1979), iar pe 29 iunie 1979 a fost hirotonit preot în vechea Catedrală romano-catolică din Iași, de către Mons. Jakab Antal, Episcop Auxiliar de Alba Iulia. După hirotonire a fost, timp de un an, preot vicar în parohia Sfântul Nicolae din Bacău, iar în noiembrie 1980 a fost trimis la studii, la Roma. A studiat mai întâi la Institutul Pontifical Oriental, unde a obținut licența în Teologie patristică (1983), apoi la Academia Alfonsiană, unde a obținut licența în Teologie morală (1985).

Reîntors în țară, a fost numit cancelar în cadrul Ordinariatului de Iași. Totodată, a început activitatea didactică, predând Teologie morală și Patrologie la Institutul Teologic din Iași, pe care l-a și condus, mai apoi, între 1989-1994, ca rector. Pe 1 august 1994 Preasfințitul Petru Gherghel l-a numit Vicar general al Diecezei de Iași, iar cinci ani mai târziu, pe 29 septembrie 1999, a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea Episcop auxiliar al aceleiași Dieceze și titular de Mauriana. Pe 8 decembrie 1999 a fost consacrat Episcop în noua Catedrală din Iași, de Episcopul de Iași Mons. Petru Gherghel, co-consacratori fiind ÎPS Ioan Robu și Mons. Jean-Claude Périsset, pe atunci Nunțiu Apostolic în România. Și-a ales ca moto episcopal: In caritate radicati et fundati! – „Înrădăcinați și întemeiați în iubire” (Ef 3,17).
În cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) este membru în Consiliul Administrativ al Conferinței, conduce Comisia pentru Operatori Sanitari și Comisia pentru Învățământ, și este delegat al CER pentru romano-catolicii de limbă română din străinătate. Pe 21 noiembrie 2019, Papa Francisc l-a numit Arhiepiscop Mitropolit de București. (Biroul de presă al Arhidiecezei de București; foto: arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1015, Ultimul acces: 2024-05-04 19:30:17