Slujbe speciale de Boboteaza la Catedrala Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujbe speciale de Bobotează la Catedrala Patriarhală

[2011-01-04]
La Catedrala patriarhală din Capitală vor fi oficiate, în aceste zile, slujbe speciale prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului și de pomenirea Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. În Ajunul Epifaniei se va săvârși Liturghia Sfântului Vasile cel Mare pentru a doua oară de la începutul anului.
„În Ajunul Bobotezei, în ziua de 5 ianuarie, dimineața la orele 07:00, la Catedrala Patriarhală vor fi săvârșite Ceasurile Împărătești, Ceasuri care se săvârșesc în Biserica Ortodoxă doar de trei ori pe an: În Vinerea Mare, în Ajunul Crăciunului și în Ajunul Bobotezei. După Ceasurile Împărătești va fi săvârșită Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care se săvârșește de 10 ori pe an, unită cu Vecernia Praznicului Botezului Domnului și apoi va urma Sfințirea cea Mare a Apei, care se săvârșește de două ori pe an, în Ajunul Bobotezei și chiar în ziua Praznicului, în ziua de 6 ianuarie. În Ajunul Sărbătorii Botezului Domnului, la orele 16:00, la Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Pavecernița Mare și apoi Litia. În Ziua Praznicului se va săvârși Miezonoptica, Utrenia, iar de la orele 09:30 Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie, în afara Catedralei în spațiul dintre Reședința Patriarhală și Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Sfințirea cea Mare a Apei sau Aghiasma Mare pe care credincioșii o pot lua pentru a fi sfințite casele și pentru a gusta din această Agheasmă Mare vreme de opt zile”, a spus părintele Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, după cum ne informează TRINITAS TV.
Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de zece ori pe an: în Ajunul Crăciunului și în cel al Bobotezei, în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia Mare și în Sâmbăta Mare. Ca formă, ea provine din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o la sfârșitul secolului al IV-lea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5974, Ultimul acces: 2024-03-24 23:33:00