Ajunul Bobotezei - zi de Post - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ajunul Bobotezei - zi de Post

[2011-01-04]
Biserica Ortodoxă se află astăzi în Ajunul Bobotezei. Pentru a întâmpina cum se cuvinte această mare sărbătoare, credincioșii țin post aspru sau chiar post negru, luând numai dimineață Agheasmă Mare.
„Pe lângă ajunarea de la bucate este vorba și de o ajunare duhovnicească. Credincioșii se pregătesc pentru a preîntâmpina cum se poate mai bine marea sărbătoare care urmează și înaintea sărbătorii Bobotezei avem o zi în care se ajunează și este vorba de Ajunul Botezului în care oamenii se pregătesc duhovnicește prin post, post aspru chiar. Credincioșii aduc aceste ajunări ca jertfe pentru Mântuitorul Iisus Hristos și pentru sărbătorile înaintea cărora sunt așezate”, a spus Pr. Asist. Dr. Nicolae Giolu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, după cum ne informează TRINITAS TV.
Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezați, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioșilor și să se împărtășească.
„Ziua de Ajun este bogată atât sub aspect liturgic, prin slujbele bogate care se săvârșesc în Biserici, cât și prin faptul că cei credincioși postesc într-un mod deosebit în aceste zile de Ajun. În Biserici se săvârșesc Sfintele Liturghii însoțite și de Ceasurile Împărătești, de Privegheri pentru a preîntâmpina Sărbătoarea care urmează”, a mai arătat Pr. Asist. Dr. Nicolae Giolu.
Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie, și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la 29 august.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1478, Ultimul acces: 2024-04-08 06:32:58