Sfantul Cuvios Antipa, sarbatorit la Roman si Calapodesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Cuvios Antipa, sărbătorit la Roman și Calapodești

[2011-01-09]
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești este sărbătorit astăzi de Biserica Ortodoxă, fiind cinstit în mod deosebit de credincioșii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Sfântul Cuvios Antipa este ocrotitorul a două sfinte altare din Eparhia Romanului și Bacăului, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Cu prilejul hramului Paraclisului 'Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești', aflat în incinta Centrului eparhial Roman, va avea loc procesiunea cu icoana Sfântului Antipa de la Calapodești și o părticică din moaștele Sfântului, de la paraclis până la Catedrala arhiepiscopală din Roman. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va săvârși în Catedrala arhiepiscopală din Roman Sfânta Liturghie.
Hram va fi astăzi și la Mănăstirea Calapodești din județul Bacău. Programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii închinată Sfântului Cuvios Antipa, iar astăzi, de la ora 9:00, va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii. Delegatul Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul este protos. Serafim Huzdup, inspector pe sectorul Silvic din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. După slujba de mulțumire și Parastasul pentru cei adormiți pelerinii vor primi câte un pachet cu alimente.
Așezarea monahală din satul Calapodești, comuna Dealul Morii, adăpostește o părticică din moaștele Sfântului și crucea de călugărie a Cuviosului care s-a nevoit în Sfântul Munte Athos. A fost înființată în anul 1997 și s-a desființat în anul 2005. A fost reînființată în anul 2006 odată cu venirea protos. Pahomie Partene. În prezent se lucrează la acoperișul bisericii. 'Am luat ca model arhitectura Mănăstirii Putna din județul Suceava și de aceea broderia de la exterior necesită un pic de migală. În perioada următoare vrem să construim noul corp de chilii care va cuprinde casa arhierească, trapeza mare, chilii pentru călugări și camere de cazare pentru oaspeți', a declarat protos. Pahomie Partene, starețul Mănăstirii Calapodești. Fondurile necesare ridicării bisericii Mănăstirii Calapodești au provenit de la pelerinii și credincioșii care au evlavie la Sfântul Cuvios Antipa și de la autoritățile locale. 'Prin grija domnului Vasile Savin, primarul comunei Dealul Morii, din județul Bacău, biserica Mănăstirii Calapodești va fi acoperită cu tablă de cupru. Aceasta este o nouă minune a Sfântului Cuvios Antipa, întrucât vestea că vom avea cu ce să acoperim biserica a venit chiar în această seară (n.r. aseară)', a spus protos. Pahomie Partene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1486, Ultimul acces: 2024-03-19 18:14:41