Patriarhi romani in tarile nordice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhi români în țările nordice

[2011-01-16]
Românii ortodocși stabiliți în Suedia și Scandinavia au fost în atenția Patriarhiei Române încă din anii '70, când, în pofida condițiilor grele de atunci, le-au fost trimiși preoți pentru a le acorda asistență religioasă și duhovnicească și pentru a organiza din punct de vedere bisericesc comunitățile românești, informeaz㠄Ziarul Lumina de Duminică”, într-un articol semnat de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord. Acestea au fost întărite mai ales prin vizitele pe care patriarhii și ierarhii Bisericii Ortodoxe Române le-au efectuat în aceste ținuturi.
Patriarhul Miron Cristea, cel dintâi patriarh al României, a fost invitat prima oară să viziteze Biserica Suediei de contemporanul său, arhiepiscopul de Uppsala, Nathan Söderblom (1866-1931), personalitate marcantă în Biserica Luterană a Suediei (laureat al Premiului Nobel pentru pace), în contextul pregătirii Conferinței ecumenice sau Congresului ecumenic, cum a mai fost numit acest eveniment. Această manifestare a fost organizată la Stockholm în perioada 19-30 august 1925, la inițiativa și prin eforturile deosebite ale arhiepiscopului Söderblom. Atât în Biblioteca Carolina Rediviva a Universității din Uppsala, cât și în Arhiva Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din București, se păstrează o corespondență amplă, ținută între arhiepiscopul de Uppsala, Nathan Söderblom, și mitropolitul primat, apoi patriarhul Miron Cristea, diferiți ierarhi, teologi și laici din Biserica Ortodoxă Română de după Primul Război Mondial, în legătură cu acest moment major din istoria raporturilor bisericești internaționale.
Legăturile patriarhilor Miron și Justinian cu nordul Europei
Cu ajutorul Milostivului Dumnezeu am valorificat aceste piese de corespondență, materiale arhivistice inedite, care sunt introduse, în premieră, în circuitul istoriografiei bisericești din România. Patriarhul Miron Cristea n-a putut ajunge în acea perioadă în Suedia, pregătindu-se pentru evenimentul întronizării sale de la 1 noiembrie 1925, în schimb, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la Stockholm de o delegație de clerici și teologi, condusă de mitropoliții Nicolae Bălan al Ardealului și Nectarie Cotlarciuc al Bucovinei.
Patriarhul Justinian Marina este cel care a reluat legăturile cu Biserica Suediei în anul 1975, când, la invitația sa, arhiepiscopul de Uppsala, Olof Sundby, a vizitat Biserica Ortodoxă Română, iar prin această vizită s-au consolidat și mai mult relațiile dintre cele două Biserici. La finalul întâlnirii, arhiepiscopul de Uppsala a adresat patriarhului Justinian invitația de a efectua o vizită de suflet Bisericii suedeze, pentru a cunoaște realitățile religioase din ținuturile scandinave și pentru a întări lucrarea misionară în comunitățile românești din nordul Europei, organizate din punct de vedere bisericesc începând cu anul 1971, prin purtarea de grijă a venerabilului patriarh.
Patriarhii Iustin și Teoctist, în mijlocul românilor din Suedia
Acestei invitații i-a răspuns în anul 1981 noul patriarh Iustin Moisescu, care a vizitat Suedia în perioada 14-20 octombrie 1981, în fruntea unei delegații compuse din mitropolitul Teoctist Arăpașu al Moldovei și Sucevei, viitorul patriarh, episcopul Antonie Plămădeală al Buzăului, viitorul mitropolit al Ardealului, preoții Alexandru Ciurea și George Bogdan. Cu acest prilej, delegația patriarhală a fost primită de regele Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf, au fost vizitate catedralele din Uppsala și Stockholm și au fost întăriți în unitate și credință românii din Parohia 'Sfântul Mucenic Gheorghe' din capitala Suediei.
Acestui important eveniment i-a urmat, în anul 1987, vizita noului întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu. Vizita s-a organizat ca urmare a invitației Bisericii suedeze adresate patriarhului Teoctist, ținând seama de faptul că prima biserică a românilor din Suedia, cea din orașul Malmö, era pregătită pentru târnosire. La 27 septembrie 1987, patriarhul Teoctist, arhiepiscopul Johannes de Helsinki, locumtenens de arhiepiscop al Finlandei și al întregii Carelii; Nicolae, Mitropolitul Banatului, și Adrian, arhiepiscopul românilor din Europa Centrală și Occidentală, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au sfințit această biserică.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a târnosit biserica din Göteborg
În anul 1992, în perioada 2-9 decembrie, Înalt Preasfințitul Părinte Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh al României, vizita Suedia, sfințind la 6 decembrie biserica din Göteborg, pe care românii au primit-o de la oficialitățile orașului. Preafericirea Sa a vizitat cu această ocazie și comunitățile românești din Malmö și Stockholm, unde a avut o serie de întâlniri cu mai mulți oficiali, dintre care amintim pe Întâistătătorul Bisericii suedeze, Arhiepiscopul de Uppsala, Bertil Werkström, cel care a primit și vizita patriarhului Teoctist în anul 1987, și episcopul de Stockholm, Henrik Svennungsson.
La 15 ani de la această vizită, în anul 2007, în urma reorganizării canonice a comunităților din afara granițelor țării, inițiată de cel de-al șaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost înființată Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. Realizarea gândului Preafericirii Sale nutrit încă din prima zi a întronizării, nădăjduim să-i aducă multe bucurii duhovnicești și împliniri în misiunea grea pe care o asumă cu atâta dăruire. Împreună cu preoții și credincioșii noștri sperăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va putea vizita în viitorul apropiat Episcopia noastră Ortodoxă Română a Europei de Nord, prilej binecuvântat de a ne întări în credință și în unitate de slujire misionară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1281, Ultimul acces: 2024-03-28 03:35:40