Actualitatea Crestina, ianuarie 2013 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Actualitatea Creștină, ianuarie 2013

[2013-01-16]
Primul număr din anul 2013, al 24-lea de apariție a revistei "Actualitatea Creștină", a Arhidiecezei Romano-Catolice de București, se deschide cu prezentarea pe care IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, o face documentului Unitatis redintegratio, dedicat de Conciliul Vatican II ecumenismului. Textul Arhiepiscopului continuă, astfel, seria de prezentări a documentelor conciliare, ocazionată de aniversarea a 50 de ani de la începerea Conciliului Vatican II (1962-2012), dar alegerea documentului este, evident, legată de Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, celebrată între 18 și 25 ianuarie. Despre această octavă de rugăciune din acest an sunt, de altfel, mai multe informații în paginile revistei la rubrica "Actualitate": în ele găsim programul celebrărilor din București, Mesajul adresat de IPS Ioan cu această ocazie și un scurt dicționar de termeni.
Tot la "Actualitate" este prezentată și tema celei de a 46-a Zi Mondială a Păcii, celebrată la 1 ianuarie a.c., precum și mesajul pe care Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a adresat cu această ocazie. De asemenea, putem citi un articol dedicat binecuvântării caselor. Rubrica "Biserică și societate" este dedicată unei sinteze a evenimentelor mai deosebite care au avut loc în decursul anului 2012 în Biserica Universală și în Arhidieceza de București, și sunt amintite câteva evenimente importante care vor avea loc în noul an 2013. Pagina dedicată monseniorului Vladimir Ghika îl prezintă, în continuare, ca "martor al credinței", oprindu-se, în această lună, asupra mărturiei de credință pe care monseniorul a dat-o în timpul procesului în care a fost judecat.
La rubrica "Arta de a trăi", Cristina Șoican ne invită să ne oprim cu gândul asupra generozității, iar la rubrica "Semnificații liturgice", Wilhelm Tauwinkl, răspunzând la scrisoarea unui cititor, explică revizuirile care au fost efectuate în calendarul Arhidiecezei. La "Universul familiei", pr. Fabian Măriuț explică semnificația triplei binecuvântări prezentă în liturgia din prima zi a anului calendaristic și ne invită la o reflecție asupra credinței, oprindu-se în particular asupra exemplului asociației "Credință și lumină". Liana Gehl continuă incursiunea prin Bisericile Catolice din Orient, oferind o prezentare a Bisericii Catolice din Afganistan. Revista din 2013 readuce în atenția credincioșilor o rubrică mai veche, dedicată "sfântului lunii": în acest număr este ilustrată viața și opera Sfântului Ioan Bosco, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc, la 31 ianuarie, 125 de ani.
În paginile revistei cititorii mai pot citi diferite materiale reunite în dosarul dedicat Anului Credinței: despre "Simbolurile credinței" (pr. Wilhelm Dancă), reflecții ale Sfântului Părinte pe marginea credinței și un nou exemplu de "om al credinței", în Lejeune Jerome, prezentat de Anca Mărtinaș Giulimondi. De asemenea, mai găsim reflecții la Evangheliile din duminicile lunii ianuarie, știri din viața Bisericii Universale și locale, și anunțuri. Revista poate fi răsfoită online sau descărcată în format PDF pe ARCB.ro, și este disponibilă și spre vânzare la Librăria Sf. Iosif (str. G-ral Berthelot, nr. 19, 010164 - București, sect. 1, tel. 021-201.54.57) și în parohiile Arhidiecezei. Costul unui abonament individual este de 43 lei / 12 luni (12 numere, supliment de Crăciun și taxe de expediție) sau 37 lei / 12 luni, pentru abonament colectiv (minim 10 exemplare). Costul unei reviste este de 3 lei.
(Sursa: ARCB.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1426, Ultimul acces: 2024-04-25 14:41:16