Cardinalul Piacenza despre fondatorul Kirche in Not - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Piacenza despre fondatorul Kirche in Not

[2013-01-14]
Cardinalul Mauro Piacenza, președintele organizației caritabile Kirche in Not (KIN), l-a lăudat pe fondator pentru "dărâmarea falsului sentiment de siguranță a celor care cred că se pot mântui fără să se gândească la semenii lor". Prelatul, prefect al Congregației pentru Cler, răspunde organizație din decembrie 2011, când a fost ridicată la rang de fundație pontificală.
Pr. Werenfried van Straaten, care ar fi sărbătorit 100 de ani joi, 17 ianuarie, a demarat în 1947 ceea ce avea să devină organizația caritabilă de astăzi. Cardinalul Piacenza a spus pr. Van Straaten a văzut "slujirea săracilor ca o acțiune 'sacramentală'". "În predicile sale, pr. Werenfried a dărâmat falsul sentiment de siguranță a celor care cred că se pot mântui fără să se gândească la semenii lor. Trebuie să devenim mai săraci, mai autentici și mai puțin interesați de propriile noastre cuvinte, gânduri, sentimente și acțiuni, astfel încât prin noi Dumnezeu să poată să își desfășoare propriile lucrări", a adăugat Cardinalul. Subliniind că atunci când a fondat KIN, pr. Werenfried a legat caritatea de "proclamarea fără compromis a legii iubirii", Cardinalul Piacenza a amintit că în Europa postbelică, părintele cerea oamenilor să lase deoparte neînțelegerile și să îi ajute pe refugiații germani. "El căuta să șteargă lacrimile săracilor și să vindece rănile celor suferinzi."
Binefăcători, voluntari și personalul KIN din lumea întreagă marchează în această perioadă centenarul fondatorului prin Liturghii, conferințe și diverse evenimente. Născut în 1913, Philip van Straaten și-a părăsit Olanda natală în 1934 și a intrat în mănăstirea din Tongerlo, Belgia, luându-și numele de Werenfried, care înseamnă "luptător pentru pace". Hirotonit preot în 1940, el a pornit ceea ce azi e Kirche in Not în 1947, de Crăciun, cu un apel în numele refugiaților, la cererea generală făcută de Papa Pius al XII-lea. A strâns multe donații atunci, printre care și mari bucăți de carne, ce i-au adus porecla de "părintele Slănină", care i-a rămas pentru toată viața.
Pr. Werenfried a mobilizat apoi "preoți cu rucsac" și "camioane capele" pentru refugiați, și și-a riscat viața vizitând comunități aflate după Cortina de Fier din Europa de Est. A oferit ajutor Episcopilor, preoților, persoanelor consacrate, pentru ca să își poată desfășura munca pastorală în condițiile dificile, chiar periculoase, din spațiul controlat de comuniști. La cererea Papei Ioan al XIII-lea, pr. Werenfried și-a extins activitatea și în America Latină și în India, iar pe la sfârșitul anilor 1960 activa și în Africa. A murit la 90 de ani, în ianuarie 2003, când KIN activa deja în peste 130 de țări din lumea întreagă, cu cel puțin 5.000 de proiecte anual - ajutoare pentru refugiați, pregătirea seminariștilor, mașini pentru preoți, biserici și alte clădiri ecleziale, radiouri catolice și diverse inițiative media.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1458, Ultimul acces: 2024-04-26 04:50:01