Fiecare crestin sa redescopere frumusetea renasterii de sus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fiecare creștin să redescopere frumusețea renașterii de sus

[2013-01-15]
În ziua de duminică, 13 ianuarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea s-a adresat miilor de credincioși adunați în Piața San Pietro pentru rugăciunea Angelus. În cadrul discursului său, Sfântul Părinte a meditat asupra sărbătorii Botezului Domnului, care încheie timpul liturgic al Crăciunului, reluând cuvintele pe care le-a rostit în cadrul predicii sale din aceeași zi. Vă oferim în continuare textul alocuțiunii Sfântului Părinte.
Iubiți frați și surori!
Cu această duminică după Epifanie se încheie timpul liturgic al Crăciunului: timp de lumină, lumina lui Cristos care, ca un nou soare care apare la orizontul omenirii, risipește întunericul răului și al ignoranței. Celebrăm astăzi sărbătoarea Botezului lui Isus: acel Prunc, Fiul Fecioarei, pe care l-am contemplat în misterul nașterii Sale, îl vedem astăzi adult cufundându-se în apele râului Iordan, și sfințind astfel toate apele și universul întreg - după cum arată tradiția orientală. De ce însă Isus, în care nu era umbră de păcat, s-a dus să fie botezat de Ioan? De ce a dorit să împlinească acel gest de penitență și convertire, împreună cu atâtea persoane care doreau astfel să se pregătească pentru venirea lui Mesia? Acel gest - care marchează începutul vieții publice a lui Cristos - se află pe aceeași linie cu Întruparea și cu coborârea lui Dumnezeu din înaltul cerului în abisul infernului. Sensul acestei mișcări de coborâre a lui Dumnezeu poate fi rezumat într-un singur cuvânt: iubire, care este însuși numele lui Dumnezeu. Apostolul Ioan scrie: "Prin aceasta s-a arătat iubirea lui Dumnezeu în noi: Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul Său, unicul născut, ca să trăim prin El" și l-a trimis "ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre" (1Ioan 4,9-10). Iată de ce primul act public al lui Isus a fost primirea botezului de la Ioan care, văzându-l sosind, a spus: "Iată-l pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii" (Ioan 1,29).
Evanghelistul Luca relatează că după ce a primit Isus botezul, "pe când se ruga, cerul s-a deschis și Duhul Sfânt a coborât asupra Lui sub chip trupesc, ca un porumbel, și o voce a venit din cer: 'Tu ești Fiul Meu cel iubit, în Tine îmi găsesc toată bucuria'" (3,21-22). Acest Isus este Fiul lui Dumnezeu, total cufundat în iubirea Tatălui. Acest Isus este Acela care va muri pe cruce și va învia prin puterea aceluiași Duh care acum coboară asupra Lui și îl consacră. Acest Isus este omul nou care dorește să trăiască în iubire, ca un fiu al lui Dumnezeu; omul care, în fața răului lumii, alege calea smereniei și a responsabilității, alege să nu se salveze pe El însuși ci să își ofere propria viață pentru adevăr și dreptate. A fi creștini înseamnă a trăi astfel, dar acest fel de viață presupune o renaștere: renaștere de sus, de la Dumnezeu, din har. Această renaștere este Botezul, pe care Cristos l-a dăruit Bisericii pentru a-i renaște pe oameni la viața nouă. Un text antic atribuit Sf. Hipolit afirmă: "Cel care coboară cu credință în această baie a renașterii se leapădă de diavol și îl urmează pe Cristos, îl renegă pe dușman și recunoaște că Cristos este Dumnezeu, se dezbracă de sclavie și se îmbracă în adopția filială" (Discurs despre Epifanie, 10: PG 10, 862).
Potrivit tradiției, în această dimineață am avut bucuria de a boteza un mare număr de copii care s-au născut în ultimele trei sau patru luni. În acest moment doresc să îmi extind rugăciunea și binecuvântarea asupra tuturor nou-născuților; dar mai ales să vă invit pe toți să vă amintiți de propriul Botez, de acea renaștere spirituală care ne-a deschis calea vieții veșnice. Fiecare creștin să poată, în acest An al Credinței, să redescopere frumusețea la a se naște din nou de sus, din iubirea lui Dumnezeu, și a trăi ca fiu al lui Dumnezeu.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1415, Ultimul acces: 2024-04-24 00:15:57