Arhiepiscopul Fisichella prezinta o noua expozitie: Drumul lui Petru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Fisichella prezintă o nouă expoziție: Drumul lui Petru

[2013-02-08]
În dimineața zilei de marți, 5 februarie 2013, în Sala de Presă a Sfântului Scaun, Arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a anunțat detaliile expoziției "Drumul lui Petru", ce va avea loc la Castel Sant'Angelo în perioada 6 februarie - 1 mai 2013. Expoziția a fost inaugurată în ziua de 6 februarie la ora 18 de către Cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone SDB. Au mai participat la conferința de presă don Alessio Geretti, curator al expoziției, și Daniela Porro, superintendent al Consorțiului Muzeelor Romane. Expoziția, una dintre inițiativele Anului Credinței, este un efort de colaborare între nouă țări și va include exponate datând începând din secolele al IV-lea și al V-lea până la începutul secolului al XX-lea.
"Înainte de toate, este bine să explicăm motivația acestei expoziții", a spus Arhiepiscopul. "Credința exprimă nevoia omenirii de a privi în lăuntrul ei pentru a înțelege dorința de Dumnezeu care este înscrisă în inima oricărei persoane. Acest moment cultural pe care îl trăim este puternic caracterizat de mișcări contradictorii... Pe de o parte pare că există un sentiment general de oboseală și indiferență care afectează și credința noastră. O face să pară limitată la un grup mic de persoane și neinteresantă pentru noile generații. Pe de altă parte, există un excesiv entuziasm pentru progresul științific și noile stiluri de viață, ca și când acestea ar fi soluțiile la problemele grave de astăzi. Nu arareori în acest caz, se ajunge să se susțină că este bine să se limiteze sfera credinței la privat, negând efectele ei sociale sau culturale. În același timp, însă, este ușor să vedem că dorința de a ne bucura de frumusețea naturii și a lucrărilor de artă crește constant... Astăzi, din fericire, căutăm în continuare ceva important și profund, deoarece spiritul este condus de dorința de a cunoaște și a admira... Căutăm să contemplăm o frumusețe care nu este trecătoare, deoarece a creat cultura și se extinde de-a lungul secolelor, trezind întotdeauna uimire și admirație față de geniul artistului și pentru felul în care el a știut să creeze, condus de credință și de abilitățile lui artistice".
"Tocmai pentru a întări această dorință și pentru a da glas nostalgiei după Dumnezeu, adesea latentă în multe persoane", a continuat prelatul, "am decis să organizăm această expoziție ca o călătorie de-a lungul secolelor pentru a ajunge să cunoaștem una dintre persoanele care a stimulat întotdeauna mințile artiștilor, pentru a căuta să înțelegem misterul său și să îi dăm glas. Am dorit să relatăm 'Drumul lui Petru' în artă... Petru este imaginea omenirii care caută și care găsește, și care, după ce a găsit, urmează. Din păcate el este de asemenea slab și trădează, dar știe și cum să își ceară iertare. Condus de iubire, de o experiență unică și impetuoasă, el lasă totul în urmă pentru a proclama lumii misterul Învierii lui Cristos. Este o adevărată călătorie a credinței, fără odihnă, pe care artiștii au surprins-o... în multe lucrări care dau mărturie despre frumusețea ei".
"Această expoziție este un drum de creștere în credință, dar este de asemenea provocarea de a recunoaște necesitatea la a crede ca răspuns la problema sensului, pe care o ridică viața. Privind la lucrările de artă, credincioșii și necredincioșii au reacții diferite, dar frumusețea exprimă o chemare adresată tuturor la a asculta mesajul care poate fi perceput în liniștea contemplației... Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am gândit că expoziția nu trebuie să aibă loc într-un spațiu religios, ci într-un spațiu deschis în care toți să poată avea acces fără prejudecăți, conduși doar de interesul pentru artă. Adevărata artă, pe de altă parte, știe cum să ne provoace și este bine să nu forțăm mâna cuiva cu prea multe cuvinte, pentru a nu risca să banalizăm mesajul său".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1290, Ultimul acces: 2024-04-30 06:27:48