Sinod Mitropolitan la Cluj-Napoca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sinod Mitropolitan la Cluj-Napoca

[2013-02-21]
Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au reunit marți, 19 februarie, în ședință de lucru, în cadrul Sinodului Mitropolitan. Întrunirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și s-a desfășurat în sala de ședințe a Centrului eparhial, informează "Ziarul Lumina".
Din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului au fost prezenți IPS Mitropolit Andrei, care a prezidat sinodul, și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al arhiepiscopiei. De la Episcopia Sălajului a fost prezent Preasfințitul Episcop Petroniu, iar de la Episcopia Maramureșului și Sătmarului a fost prezent Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al episcopiei.
Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat probleme administrative și pastorale, după cum a precizat IPS Andrei. „S-a discutat despre sinaxarul, troparul, condacul și icoana Sfântului Mucenic Petroniu, care, după aprobarea din Sinodul Mitropolitan, vor fi înaintate Sfântului Sinod pentru aprobare definitivă. O altă chestiune avută în vedere a fost cea a ridicării Schitului «Sfinții Împărați Constantin și Elena» din Budești, Maramureș, la rangul de mănăstire“, a spus IPS Andrei. De asemenea, în cadrul sinodului, directorul seminarului din Cluj-Napoca, pr. Liviu Vidican-Manci, a fost desemnat ca reprezentant în Comisia pentru evaluarea învățământului teologic preuniversitar.
Din partea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a venit o propunere legată de misiunea Bisericii, privind înființarea unei asociații a tinerilor creștini ortodocși din toate profesiunile, conform celor precizate de IPS Mitropolit Andrei.
„A mai fost adăugată pe ordinea de zi o propunere a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care este legată de misiunea noastră de astăzi, și anume înființarea Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși la nivel de protopopiat, cu extindere în parohii, și apoi a unei federații la nivel de mitropolie. Această asociație va avea o primă întrunire în Baia Mare pe 22 și 23 august, când vor fi prezenți aproximativ 1.000 de tineri“, a spus IPS Părinte Andrei.
Un punct important pe ordinea de zi a fost intensificarea vieții liturgice și a catehezei parohiale. „Pe lângă proiectele minunate care s-au desfășurat în anii ce au trecut, «Hristos împărtășit copiilor», «Alege școala!», este nevoie de cateheză permanentă pe lângă parohiile noastre și urbane, și rurale, apoi este nevoie de o intensificare a vieții liturgice. Nu este mult ca miercurea și vinerea în toate parohiile noastre să se oficieze la oră matinală Sfânta Liturghie, precum și Vecernia de duminică, urmată de cateheză și Liturghiile din duminici și sărbători, iar la fiecare dintre ele, cuvântul să fie pregătit și adecvat“, a spus Părintele Mitropolit.
După discutarea punctelor de pe ordinea de zi, la invitația IPS Mitropolit Andrei, ierarhii din Sinodul Mitropolitan au vizitat noul campus al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în curs de amenajare, și Mănăstirea „Sfânta Elisabeta“ din cartierul Becaș, în incinta căreia s-a amenajat fabrica de lumânări a mitropoliei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 906, Ultimul acces: 2024-05-16 16:25:51