Liturghie la Paris in cinstea Sfintei Genoveva | „Toata viata ei a investit-o in a uita de sine pentru a sluji altora” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie la Paris în cinstea Sfintei Genoveva | „Toată viața ei a investit-o în a uita de sine pentru a sluji altora”

[2018-01-03]
de Gheorghe Anghel

În cripta Bisericii „Saint Sulpice” din Paris a fost oficiată miercuri slujba Acatistului și Sfânta Liturghie în cinstea Sfintei Genoveva. Ea este a doua ocrotitoare a parohiei din capitala Franței înființată în anul 1998 cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif și, de asemenea, patroana spirituală a Parisului.
Deși anul acesta sărbătoarea a fost celebrată în cursul săptămânii, urmând ca hramul închinat sfintei să fie cinstit în proxima duminică, părintele paroh Răzvan Ionescu a explicat că ceremonialul religios de astăzi este expresia evlaviei pe care comunitatea românească din Paris o are față de Sfânta Genoveva.
„Este o sfântă extraordinar de protectoare pentru că toată viața ei a investit-o în a uita de sine printr-o asceză aspră pentru a sluji altora”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica părintele paroh Răzvan Ionescu despre cea care a primit schima monahală la vârsta de 15 ani.
Părintele Răzvan Ionescu a evidențiat dragostea credincioșilor parohiei față de Sfânta Genoveva deoarece, spune el, „a devenit o obișnuiță să o viziteze din când în când” aducând cinstire moaștelor sale aflate în biserica Saint-Étienne-du-Mont.
„Simțim ocrotirea ei și este, alături de Sfânta Parascheva, o punte de sfințenie care leagă poporul român de poporul francez. Deși provin din locuri diferite, sfințenia le leagă pe cele două cuvioase”, a spus părintele paroh.
Totodată, Părintele Răzvan Ionescu a subliniat „agresivitatea celor care nu îl caută și nu îl înțeleg pe Dumnezeu”, deoarece în anul 1793, sfintele ei moaște au fost arse aproape în întregime și aruncate de revoluționari în râul Sena, iar biserica în care erau așezate a fost transformata în mausoleu pentru francezii iluștri, acordându-i-se numele de Pantheon.
„În comunitatea noastră noi simțim într-o manieră absolut evidentă prezența ei. Mă refer la viețile noastre, ale fiecărui credincios care o caută în rugăciune”, a spus părintele Răzvan Ionescu.
Primii clerici care au slujit în comunitatea ocrotită de Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva din Paris au fost: părintele Rafail Noica și, mai apoi, unul din ucenicii săi, părintele Ciprian, actualul Episcop Ortodox Român al Italiei. Din anul 2002, a fost numit paroh părintele Răzvan Ionescu.
Paraclisul comunității este găzduit în cripta „Saint Francisc” a Bisericii „Saint Sulpice” din Paris. Parohia a fost așezată sub ocrotirea Sfintei Parascheva și a Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului, dar se bucură totodată și de ajutorul duhovnicesc al Sfântului Cuvios Sulpice, patronul catedralei.
Credincioșii din parohie își doresc să construiască o biserică bizantină, care să fie viitorul lăcaș de cult al comunității. În cripta ortodoxă de la Saint Sulpice participă la slujbă, alături de români, foarte mulți francezi convertiți la Ortodoxie

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3903, Ultimul acces: 2024-03-29 06:45:28