Perioada Triodului este un timp in care Biserica ne cheama sa ne pocaim cu sinceritate – PS Varlaam Ploiesteanul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Perioada Triodului este un timp în care Biserica ne cheamă să ne pocăim cu sinceritate – PS Varlaam Ploieșteanul

[2020-02-09]
de Iulian Dumitrașcu

În cuvântul de la Catedrala Patriarhală, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a spus că Perioada Triodului, care începe cu Duminica Vameșului și Fariseului, este „un timp în care Biserica ne cheamă să ne pocăim cu sinceritate” și să ne întoarcem la Dumnezeu, pe Care „L-am părăsit în momentul în care am săvârșit păcatul”.
Episcopul a îndemnat ca în această perioadă să acordăm prioritate Tainei Spovedaniei și Tainei Euharistiei, „să citim Sfintele Scripturi ca izvoare ale vieții veșnice, să medităm la ele mai mult și mai ales să săvârșim faptele de milostenie”.
Etimologic, cuvântul triod provine din grecescul triodion, format din cuvintele ‘tria’, trei, și ‘odi’, odă, adică cântare în trei ode/strofe.
Începând cu această duminică, în Biserica noastră la Utrenie după citirea Evangheliei se cântă până la sfârșitul postului trei tropare speciale, cel întâi începând cu aceste cuvinte: Ușile pocăinței deschide-mi mie dătătorule de viață, a mai spus Părintele Episcop.
În timpul predicii de la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală, ierarhul a explicat prin ce se diferențiază rugăciunea vameșului de cea a fariseului.
„Amândoi oamenii din pilda de astăzi trec pragul ușilor templului pentru a se ruga lui Dumnezeu”.
„Însă, ușile Împărăției, harului și milei lui Dumnezeu se deschid doar vameșului, pentru că el are înțelepciunea să-și recunoască starea de păcătoșenie și să se roage lui Dumnezeu cu frângerea inimii, cu smerenie adâncă și sinceră”.
În încheierea predicii, Episcopul Varlaam Ploieșteanul a zis:
„Să ne învrednicească Bunul Dumnezeu ca să urmăm cu înțelepciune în viața noastră faptele bune ale fariseului îndepărtându-ne de păcatul iubirii de sine și al mândriei care l-au făcut să nu se întoarcă la fel de îndreptățit ca vameșul și să urmăm pilda smereniei vameșului ca și noi să ne întoarcem în dimineața învierii mai îndreptățiți la casele noastre purtând în inimile și în sufletele noastre lumina cea netrecătoare a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morți”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 553, Ultimul acces: 2024-04-16 04:04:03