I.A. Pop: Sa pastram mostenirea lasata de Generatia Unirii, care a trecut prin zile mai grele decat noi astazi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

I.A. Pop: Să păstrăm moștenirea lăsată de Generația Unirii, care a trecut prin zile mai grele decât noi astăzi

[2020-03-30]
de Ștefana Totorcea

La 102 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a transmis pe Facebook un mesaj de încurajare românilor îngrijorați pentru ziua de mâine.
Unirea s-a înfăptuit când ne confruntam și cu războiul, și cu boala, și cu pericolul de a dispărea ca stat, scrie el. De aceea, Generația Unirii este un model pentru noi.
El numește făptuitorii Unirii „părinți ai patriei” și afirmă că exemplul lor ne oferă inspirație pentru ziua de azi. Datoria noastră este să-i omagiem și să le explicăm tinerilor „ce forță morală și națională superioară a stat în sufletele” lor. Acești strămoși s-au confruntat cu greutăți și mai mari decât cele pe care le suferim noi în prezent.
„Acum, când trecem prin zile grele, prin amenințarea unei nenorociri planetare, este bine să ne amintim că generația care a decis Unirea în Sfatul Țării de la Chișinău se afla încă în plin război mondial, că se sacrificaseră până atunci sute de mii de români pe câmpurile de luptă…, că tifosul și alte boli crunte uciseseră… atâția oameni.”
„Și, totuși, acei români cuprinși sub cnutul rusesc, nebiruiți de nicio furtună, au găsit energia necesară ca să construiască România Întregită și și-au îndeplinit rostul de fii vrednici ai națiunii române.”
„Vă propun să le aducem, în aceste clipe, prinosul nostru de recunoștință, să ne gândim cu admirație la marele act făurit atunci și să ne strângem energiile pentru menținerea și refacerea moștenirii lăsate de ei, spre gloria eternă a acestui popor”, încheie președintele Academiei Române.
La 27 martie 1918, Sfatul Țării, întrunit în ședință solemnă la Chișinău, a votat unirea provinciei românești Basarabia cu România „în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor”, după cum se preciza în Declarația semnată de președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț, și de secretarul Ion Buzdugan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 524, Ultimul acces: 2024-03-25 12:35:17