Jgheaburi :: Manastirea Corbii de Piatra - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Corbii de Piatră
Jgheaburi
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Jgheaburi
Comună:Corbi
Județ:Argeș
Cod poștal:117287
Persoană de contact :Ieromonah Ignatie Gorunescu
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.primariacorbi.ro, www.cjArges.ro, ag.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Ap. Petru și Pavel, Sf. Voievod Neagoe Basarab
Detalii:Conform documentelor, mânăstirea “Corbii de piatr㔠a fost reînființată în 1512 de Magdalina monahia, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab, 1512-1521. Din dorința lui, al doilea hram al acestei mânăstiri domnești este al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a cărui sărbătorire s-a perpetuat vreme de secole, chiar când mânăstirea nu mai avea nici un viețuitor. Mânăstirea are și un al treilea hram, “Adormirea Maicii Domnului”.
Biserica mânăstirii a fost săpată în stâncă. Aceasta fiind însă din gresie, există pericolul surpării din cauza arborilor care au crescut deasupra ei și care favorizează infiltrările de apă. În rând cu biserica, săpat tot în stâncă, se află un spațiu amenajat ca un fel de tribunal în aer liber. Despre acesta există mărturii că era folosit de Neagoe Basarab pentru a face judecată publică în cauzele care erau de competența sa. Cei care asistau la judecată stăteau în semicerc pe dealul ce coboară de la mânăstire spre drumul de acces. Nu este greu de imaginat în ce fel judeca acest domn al Țării Românești, dacă ne gândim că scrierea care l-a făcut nemuritor, “Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, îmbină paginile ascetic-moralizatoare cu cele de teorie politică, gândirea socială cu reflecția filosofică și meditația lirică, făcând totodată loc unor capitole de manual diplomatic, strategic și militar (cf. Dicționarul Literaturii Române de la origini până la 1900, Editura Academiei R. S. România, 1979) .
Biserica este deosebit de valoroasă nu numai prin felul în care a fost implantată în stâncă, ci și prin pictura care o împodobește, despre care specialiștii afirmă că este în cea mai pură tradiție bizantină și că datează din secolul al XIV-lea.
Chiliile mânăstirii se aflau la oarecare distanță de biserică, peste râul Doamnei, așa cum atestă un nume din toponimia locului, “La chilii”.
Redeschiderea mânăstirii a fost decisă în 1996, dar abia în urmă cu trei luni s-au stabilit aici trei călugări, între care Părintele stareț Ignatie Gorunescu, venit de la mânăstirea Slănic. Toți trei sunt hotărâți să înceapă lucrarea de restaurare și de punere în valoare a sfântului locaș. Părintele Ignatie consideră că autoritățile locale nu ar fi trebuit să dea autorizație pentru construirea de case în imediata vecinătate a mânăstirii. Ministerul Culturii și Cultelor, Comisia pentru Protecția Monumentelor Istorice ar trebui să destineze alt teren acestor case, și să acționeze în așa fel încât mânăstirea, cu pictura ei de o excepțională valoare culturală și artistică, să-și recapete strălucirea de altădată, spune Părintele stareț.
Alte informații:Hramul mănăstirii de la întemeierea ei a fost Adormirea Maicii Domnului. Cum se explică mutarea lui de 15 August la 29 Iunie? După trecerea la cele veșnice a noului ctitor, voevodul Neagoe Basarab, s-a menținut, s-a perpetuat tradiția ca de 29 Iunie să se facă parastasul ctitorului așa cum el însuși a cerut în actul de la 17 Iunie 1517, ca după moartea lui să I se facă parastas o dată în an, în orice zi. Și pentru că de 29 Iunie mergeau călugării să ia dania domnitorului, s-a menținut această zi, ca pomenire după moartea lui . Și, cu timpul, nemaislujindu-se în bisercă decât la 29 Iunie, pentru tradiția parastasului, s-a adoptat acest praznic și ca hram al bisericii.
Manastire de calugari.
Cont in LEI deschis la Raiffeisen Bank, Filiala Domnesti, Arges:•RO41RZBR0000060003084352
Nr. vizualizări:10689
Data ultimei vizualizări:2024-06-17 00:37:24
Data ultimei actualizări:2024-06-10 10:55:07
Data încărcării pe sit:2005-09-14 08:58:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-02-08
Contor: 143

Vedere de ansamblu
Foto: Mircea Vâlcu