Oradea :: Biserica de Lemn Letca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn Letca
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:bulevardul Dacia, în parcul de lângă Muzeul Tării Crisurilor
Cod poștal:410464
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaortodoxaoradea.ro
www.oradea.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Martiri Brancoveanu si fii sai
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn Sfinții Arhangheli din Letca, județul Sălaj, a fost cunoscută în sat sub numele de biserica nobililor, în raport cu biserica de lemn a iobagilor. Biserica nobililor a fost construită în a doua parte a secolului al XVIII-lea și a servit ca lăcaș de închinăciune pentru credincioșii din Letca până în anul 1991. După această dată, biserica de lemn a fost strămutată în incinta Universității din Oradea, primind destinația de paraclis al Facultății de Teologie și biserică a universității din localitate.
În urma strămutării bisericii, pictura veche nu s-a păstrat. Noua pictură a fost executată în anul 1993, biserica fiind resfințită la 4 octombrie 1993 de către episcopul Ioan Mihălțan. Cu această ocazie a primit și un al doilea hram, Sfinții Mucenici Constantin Brâncoveanu și fiii săi.
Alte informații:Biserica Sfinții Arhangheli - de plan dreptunghiular, cu absida decroșată poligonală, cu cinci laturi - are dimensiunile de 12/4. 75 m. Aceste dimensiuni dezvăluie astfel în mod concret tendința de lărgire din ce în ce mai generoasă a spațiului de rugăciune în interiorul locașului de cult din lemn - tendință manifestată pe parcursul a unui întreg secol. Edificiul este prevăzut cu un turn clopotniță cu foișor deschis pe arcade.
Pictura interioară, executată la începutul secolului al XIX-lea cu culori vii și bogate chenare florale, a fost distrusă în totalitate. Cu toate aceastea, avem câteva publicații din care aflăm că reprezentările de pe bolta naosului făceau parte din ciclul patimilor, fiind înconjurate de motive florale. În zona mediană apărea o reprezentare legată de apocalips, precum și una ce trimite la visul lui Iacov. Pe una din icoanele nedatate ale iconostasului, icoană datând probabil din primii ani ai secolului al XIX-lea, apare semnătura lui Simion Moraru Zugrav.
Cod Monument:BH-II-m-A-01031. 02
Nr. vizualizări:3087
Data ultimei vizualizări:2018-12-16 15:40:06
Data actualizare:2017-04-04 13:10:19
Data încărcării:2006-07-26 04:30:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:17

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Data: 2008-03-30
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 6

Șindrilă
Foto: Bogdan Ilieș