Ploiesti :: Biserica Sf. Vasile - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Vasile
Ploiești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ploiești
Județ:Prahova
Adresa:strada Republicii nr. 171
Cod poștal:100072
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.ploiesti.ro
www.cjPH.ro
www.prefecturaPrahova.ro
Hram:Sf. Vasile,
Detalii:Din fericire, În afarĂ de pisanii și unele însemnări aflate pe cărțile de cult, parohia și biserica beneficiază și de prima și singura cronica a acestei părți a orașului, "Mahalaua Sf. Vasile", scrisă, în 1903 de preotul N. Ioachimescu.
Locul ales pentru clădirea bisericii, o movilă, în plină padure, care aflându-se în afara orașului, era folosită pentru execuția prin spanzurătoare a osândiților la moarte, iar apoi, între 1813-1814 și 1827-1828, în timpul catastrofalelor epidemii de ciumă, urmate în 1830, de holeră, ca locuri de înhumare a victimilor.
Ctitorii sfântului lăcaș au fost: preotul Ioachim Ioachimescu, Mihai Mehedințu și Năstăsache Bădulescu, care, "s-au legat între ei ca să facă o biserică, și au ales ca loc ca să o facă pe aceasta movilă, fiind multă lume îngropată în ea. . . Au pus fiecare câte un capital și în luna martie 1834 au început să taie pădurea și să facă șanțurile din care scoteau o mulțime de oase. În aprilie acel an au pus temelie bisericii și până în noiembrie, în ziua de Sfinții Voievozi, au sfințit-o în numele Sfinților Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan Gură de Aur".
Cu timpul, aceasta a devenit neîcăpătoare, deoarece mahalaua s-a dezvoltat vertiginos. Ca urmare, s-a impus dărâmarea acestei biserici la 15 aprilie 1857, și s-a pus temelie pentru noul lăcaș la 5 mai 1857, care a fost tarmosit la 8 noiembrie 1858. Pisania avea urmatorul continut: "Aceasta sfântă Biserică în care se prăznuiește hramul Sfinților Trei Ierarhi rezidindu-se, s-a adăugat și hramul Înălțarea Domnului, la anul 1857, sub căimăcănia lui Alexandru Ghica și sub Mitropolitul Nifon. Fondatorii și stăruitorii fiind preotul Ioachim Ioachimescu, Teodor Bădulescu și prin ajutorul tuturor mahalagiilor, 1858 noiembrie 8".
La scurtă vreme, un incendiu devastator, a distrus sfântul lăcaș. Cu multă operativitate au început lucrările de restaurare a bisericii, care au fost finalizate în 10 luni. Noua pisanie dă următoarele informații: "Acest Dumnezeiesc lăcaș a ars în 25 ianuarie 1872 și s-a rezidit și s-a sfințit în același an decembrie 17, prin sârguința preoților Nicolae Ioachimescu, Anghel loniță și a dascălului Nae Popescu, iar în anul 1907, s-a reparat și înfrumusețat prin stăruința parohului Econom Anghel Burada".
Biserica a mai fost reparată și în 1932, 1948, 1960, 1970 și dupa seismul din 1977.
Sursa: Bisericile din Ploiesti, autori C. Trestioreanu, Gh. Marinică, editura Mileniul lll, 2003.
Știri despre biserică:

»  Persoanele nevăzătoare și cele cu deficiență de auz la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Ploiești (2016-09-04)

 Închide 

Persoanele nevăzătoare și cele cu deficiență de auz la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Ploiești

[2016-09-04]
de Andrei Pau

20160901_105103
Membrii Asociației nevăzătorilor din Ploiești și persoanele cu deficiență de auz au participat joi, 1 septembrie 2016, la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Sfântul Vasile cel Mare din Ploiești. Evenimentul a fost organizat la inițiativa celor două protoierii din municipiu și a avut loc cu ocazia începutului Noului An Bisericesc, notează site-ul Protoieriei Ploiești.
Totodată, cele 130 de persoane prezente la parohia ploieșteană au participat și la slujba de Te Deum oficiată imediat după Sfânta Liturghie. Aceștia s-au rugat lui Dumnezeu pentru sănătate și înțelepciune.
Pentru persoanele cu deficiențe de auz, slujba a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de părintele Mirel Ilie, responsabilul Arhiepiscopiei Bucureștilor cu pastorația celor fără auz.
Din sobor au făcut parte părintele Mihăiță Stroe, protopop al Protoieriei Ploiești Sud, părintele Matei Adrian, protopop al Protoieriei Ploiești Nord, părintele Marius Ciprian Dinu, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucurestilor, părintele Ciprian Șuț, preot de caritate din cadrul Asociației nevăzătorilor din Ploiești, împreună cu toți preoții de caritate din județul Prahova.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2862, Ultimul acces: 2019-05-24 13:37:16

»  Slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul în urma accidentului de la Ploiești (2016-02-07)

 Închide 

Slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul în urma accidentului de la Ploiești

[2016-02-07]
Cele cinci persoane trecute la Domnul în urma accidentului de circulație, care a avut loc vineri, 05 februarie 2016, au fost pomenite duminica aceasta (07 februarie 2016) la Biserica Sfântul Vasile din Ploiești. Sfânta Liturghie a fost oficiată aici de către delegatul Patriarhului României, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Potrivit părintelui Mihăiță Stroe, Protoiereul Protopiatului Ploiești Sud, la Sfânta Liturghie au fost rostite rugăciuni pentru cei răniți și a fost oficiată Slujba Parastasului pentru cele 5 persoane care au murit în accident.
„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dorit ca astăzi să se oficieze o slujbă pentru victimele accidentului din data de 05 februarie, iar Preasfințitul Părinte Ieronim, în timpul Sfintei Liturghii și mai apoi după încheierea slujbei, a citit rugăciunea pentru însănătoșirea celor din spital și care au nevoie de ajutor de la Dumnezeu pentru a trece cu bine peste această tragedie și a săvârșit și o rugăciune pentru cei adormiți, pentru cele cinci victime”, a precizat părintele protoiereu Mihăiță Stroe.
Din soborul slujitor au făcut parte și pr. Mihăiță Stroe, Protoiereul Protopiatului Ploiești Sud, pr. Adrian Matei Protoiereul Protopopiatului Ploiești Nord, pr. Ionuț Negoiță Protoiereul Protopopiatului Urlați. La Sfânta Liturghie a participat și Prefectul Județului Prahova, Doamna Rodica Paraschiv, după cum ne-a transmis pr. Adrian Matei.
***
În dimineața zilei de 05 februarie, pe centura de vest a municipiului Ploiești, în zona localității Strejnicu, a avut loc un accident de circulație în urma căruia și-au pierdut viața 5 persoane, iar alte 28 au fost rănite.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3072, Ultimul acces: 2019-05-24 13:37:16

»  Hramul Parohiei „Sfântul Vasile” din Ploiești (2016-02-01)

 Închide 

Hramul Parohiei „Sfântul Vasile” din Ploiești

[2016-02-01]
Parohia „Sfântul Vasile” din Ploiești și-a serbat sâmbătă, 30 ianuarie 2016, hramul principal al bisericii: Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Slujba de priveghere a fost săvârșită de părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, împreună cu patru protopopi din județul Prahova: Părintele Mihăiță Stroe - Protoieria Ploiești Sud, Părintele Adrian Matei - Protoieria Ploiești Nord, Părintele Grigore Melnic - Protoieria Câmpina, Părintele Ionuț Negoiță - Protoieria Urlați, înconjurați de un numeros sobor de preoți.
Părintele consilier Veniamin Goreanu a evidențiat, în cuvântul de învățătură rostit, personalitățile marcante ale celor trei mari ierarhi Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur și însemnătatea misiunii lor pentru Biserica lui Hristos.
Părintele protopop Mihăiță Stroe, parohul bisericii, împreună cu preoții coslujitori, au mulțumit tuturor celor care au avut dragostea să se roage împreună la ziua de cinstire a celor Trei Mari Părinți ai Bisericii. Cu prilejul acestei sărbători, au fost pregătite 700 de pachete cu alimente.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3093, Ultimul acces: 2019-05-24 13:37:16

»  Hramul Parohiei „Sf. Vasile” din Ploiești (2016-01-02)

 Închide 

Hramul Parohiei „Sf. Vasile” din Ploiești

[2016-01-02]
Parohia Sfântul Vasile din Ploiești și-a sărbătorit hramul vineri, 01 ianuarie 2016. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, conform rânduielilor Bisericii noastre, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în anul care s-a încheiat.
„La slujba Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul hramului au fost prezenți numeroși credincioși. Bucuria slujirii a fost încununată de prezența Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcop Vicar Patriarhal care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Române, a venit în mijlocul enoriașilor. Înconjurat de soborul preoților slujitori ai parohiei, Preasfințitul Ieronim a săvârșit slujba Sfintei Liturghii și Tedeum-ul de început de an”, a precizat părintele Stroe Mihăiță, Protoiereul Protopopiatului Ploiești Sud.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului și a evocat personalitatea marcantă a Sfântului Vasile cel Mare evidențiind modelul slujirii sale ca Arhipăstor.
Episcopul Vicar Patriarhal a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel tuturor celor prezenți, urând acestora sănătate, pace, bucurie și împlinire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4033, Ultimul acces: 2019-05-24 14:55:44

»  Biserica Sfântul Vasile din Ploiești în secolul trecut (2014-02-19)

 Închide 

Biserica Sfântul Vasile din Ploiești în secolul trecut

[2014-02-19]
În prima jumătate a secolului al XIX-lea, marginea de vest a orășelului Ploiești era la intersecția de astăzi a străzii Colinei cu bulevardul Republicii. Cu toate acestea, cei veniți din localitățile împrejmuitoare Ploieștilor și așezați mai la vest de limita orașului, treptat, aveau să întemeieze o altă mahala în mijlocul căreia își vor construi o bisericuță de lemn. Mulți dintre acești nou-așezați la marginea Ploieștilor vor fi cunoscut ciuma adusă de războaiele din 1821 și 1828-1831.
Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4300, Ultimul acces: 2019-05-24 13:37:16


Nr. vizualizări:5922
Data ultimei vizualizări:2019-05-24 13:37:16
Data actualizare:2006-08-25 05:58:56
Data încărcării:2006-08-25 05:58:56
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-12-24
Contor: 456

Vedere din față
Foto: Elena Trifan

Data: 2014-02-27
Contor: 133

Fotografie veche
Foto: internet

Data: 2009-12-24
Contor: 155

Vedere din față
Foto: Voluntar

Data: 2011-01-28
Aparat: Samsung Techwin <KENOX S730 / Samsung S730>
Contor: 127

Vedere din față
Foto: Manolescu Ioan

Data: 2012-07-05
Aparat: SONY DSC-W55
Contor: 121

Vedere din față
Foto: Manolescu Ioan