Viisoara :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Viișoara
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Viișoara
Comună:Viișoara
Județ:Botoșani
Cod poștal:717455
Persoană de contact :pr. Condurache Marius
Telefon :0749... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:viisoara.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulDarabani.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, viisoara.botosani.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Preot:Condurache Marius Cătălin
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica din satul Viișoara Mare se confundă cu însăși vechimea localității, datând din anul 1725 . În Marele Dicționar Geografic al României (1892 vol. I , referitor la biserica locală se afirmă că , , nu se știe de cine și când a fost făcută”) .
În anul 1962 prin purtarea de grija a sătenilor și mai ales a domnișoarei Angela Th. Băeșu, biserica și clopotnița precum și capela din Viișoara Mică, au fost acoperite cu tablă zincată, lucrarile fiind executate în mod gratuit de către frații Profir, David, Gheorghe și Florea Z, S. Horodincu , frații Gheorghe și Constantin N. Soceanu , apoi Gh. C. Crețu și Radu Gh. T. Gavril . În același an , Ioan Ursache a curățat și reparat catapeteasma și alte icoane din sfantul lacas.
Biserica , , Sf. Arhangheli” este situată pe partea de nord a localtității , pe malul pârâului și iazului Volvăț , fiind construita din bârne lipite cu lut si acoperită cu șindrilă . Lângă Serafimi , în anul 1801 bisericii i s-a adăugat un turn clopotniță din scândură , unde au fost instalate clopotele . În perioada 1890-1892 biserica a fost reparată exclusiv cu cheltuielile sătenilor, dată la care a fost reacoperită cu șindrilă de Ion Stoleru .
În 1893 catapeteasma bisericii a fost repictată în ulei de către Ion Munteanu , din Darabani, pe cheltuielile localnicului Gheorghe V. Enache. .
În anul 1898 a fost amenajată clopotnița exterioară din scânduri , în care au fost mutate clopotele bisericii. Clopotol mare a fost donat de către sătenii Ion Roman și Timofte Paraciuc din Viișoara Mică, iar cel mic reprezintă donatia preotului paroh Iordache Romanescu, după cum apare specificat într-un document din anul 1895.
Informații conexe:ZIARULLUMINA.RO: Bisericuța de pe moșia Bivol (Articol)
Nr. vizualizări:1605
Data ultimei vizualizări:2020-09-30 15:30:50
Data actualizare:2013-12-29 13:04:54
Data încărcării:2007-11-15 19:22:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0