Putna :: Manastirea Sihastria Putnei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Sihăstria Putnei
Putna
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Putna
Comună:Putna
Județ:Suceava
Cod poștal:727455
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaPutna.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Buna Vestire, Izvorul Tamaduirii, Sf. Cuv. Serafim de Sarov
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorit din lemn de marele vistiemic Ilie Cantacuzino la o data necunoscuta.
Se ridica o noua biserica, din piatra, sfintita in 1758 de episcopul Dosoftei Herescu de Radauti, pe care o impodobeste cu toate cele necesare cultului. Construieste chilii si anexe, amenajeaza incinta, in paralel cu vegherea asupra vietii duhovnicesti a monahilor vietuitori aici. Avand peste 80 de ani, cuviosul Sila trece la cele vesnice la 23 aprilie 1783, dupa ce a predat egumenia, inca din 1781, ieroschimonahului Natan.
Dupa ocuparea nordului Moldovei de catre Imperiul Austro-ungar (1775) , Sihastriei i se pun multe interdictii. Starea materiala precara in care ajunge Sihastria Putnei in aceste timpuri reiese din asa-numita "carte de milostenie" (1783) , prin care cuviosul Natan si obstea sa solicitau sprijin din partea credinciosilor. Acest ajutor era insa mai greu de primit acum, datorita granitei care ii despartea pe sihastri de ceilalti frati romani. In astfel de imprejurari grele, la 26 decembrie 1784, cuviosul Natan trece la Domnul, si, odata cu el, ultimul staret oficial al Sihastriei. Desi nu numit direct de catre sfantul Natan, cuviosul ieroschimonah Paisie preia egumenia Sihastriei Putnei pentru scurtul rastimp pana la desfiintare (26 august 1786) . Sihastria Putnei este ultimul asezamant monahal inchis din porunca stapanirii straine. Vietuitorii sunt transferati la Manastirea Putna, ca si obiectele de cult.
Singur ieroschimonahul Paisie ramane aici mai departe, trecand la cele vesnice in jurul anului 1790. Astfel se incheie o pagina minunata din istoria Sihastriei Putnei. Moastele celor trei egumeni si duhovnici ai schitului: sfintii Sila, Paisie si Natan au fost descoperite cu ocazia renovarii bisericii de piatra si care acum se afla depuse in pridvorul acesteia.
Alte informații:Schit de calugari.
30 km V de Radauti, 3 km S de manastirea Putna;
Nr. vizualizări:87484
Data ultimei vizualizări:2025-01-26 15:52:09
Data ultimei actualizări:2018-11-15 13:29:58
Data încărcării pe sit:2006-01-20 10:13:12
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2010-06-05)
FRUMOASA ASEZARE MONAHALA ,DE CITE ORI BUNUL DUMNEZEU MA AJUTA SA AJUNG PE MELEAGURI BUCOVINENE DE ATITEA ORI MERG SA REVAD ACEASTA FRUMOASA DE ACUM MANASTIRE. DE ATITEA ORI IMI SFINTESC MASINA SI MA INSPIR DE BUNA CREDINTA ORTODOXA DE CARA VETUITORI DE ACOLO O AU. VENIND INAPOI LA TIMISOARA PE TOTI PRIETENI CARE MERG SPRE FRUMOARELE MELEAGURI BUCOVINENE II INDRUM SA VIZITEZE SI ACEASTA FRUMOASA MANASTIRE A SCHITULUI PUTNEI.
@YAHOO.COM
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-13
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 143

Biserica veche
Foto: Gabriel Avramovici