Schitul Baiceni Secu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Băiceni Secu
Băiceni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Băiceni
Comună:Cucuteni
Județ:Iași
Cod poștal:707151
Persoană de contact :Protos. Damaschin Avătăjiței
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:baicenisecu.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primariacucuteni.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Acoperământul Maicii Domnului
Detalii:Înființată după 1990.
Alte informații:Schit de calugari.
Știri despre biserică:

»  Slujire arhierească la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” - Băiceni (2016-02-01)

 Închide 

Slujire arhierească la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” - Băiceni

[2016-02-01]
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat duminică, 31 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie la Schitul Acoperământul Maicii Domnului - Băiceni, județul Iași, pendinte de Mănăstirea Secu.
Din sobor, alături de părintele stareț Vichentie Amăriei și de părintele egumen Damaschin Avătăjiței, a făcut parte și părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, precum și părintele protosinghel Iustin Câmpanu, secretar al Cabinetului mitropolitan. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi.
„Orice act de îmbogățire fără dreptate și prin viclenie și furt îl face pe om mic”
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a evidențiat faptul că urcușul spre Dumnezeu se face prin fapte bune, prin smerenie, prin metanii, prin iubire, prin milostivire, prin muncă cinstită, prin naștere de prunci, prin dragoste de neam și de Biserică.
„Se spune în Evanghelie că Zaheu era mic de statură. Era probabil și mic în trupul său, dar era și mic la suflet. Deși era bogat, era un om nemilostiv. Ca să devină și să rămână bogat, exploata pe alții. Și orice act de nemilostenie te face mic; orice act de îmbogățire fără dreptate și prin viclenie și furt îl face pe om mic. Neiubirea, de asemenea, îl micșorează pe om în fața lui Dumnezeu. Cu toate aceastea, mic fiind - adică încovoiat și împovărat și de greutatea bogăției, dar mai ales de greutatea nemilostivirii, Zaheu a dorit să-L vadă pe Domnul Hristos. Într-un ungher al sufletului său, Zaheu dorea să se mântuiască și el. Și ce a făcut el? S-a suit într-un copac, ca de acolo de sus să vadă alaiul în fruntea căruia se afla Domnul Hristos. Din comportamentul acesta al lui Zaheu înțelegem că primul lucru care ne este cerut în viață este să urcăm. De obicei, noi coborâm, căci orice faptă rea, orice gând spurcat, orice zi fără rugăciune, este un coborâș. Omul coboară și coboară, tot mai adânc, tot mai la întuneric. Când însă realizează că în viața lui este numai întuneric, omul se poate ridica printr-o anumită asceză, prin silirea firii, prin autodepășire. Ca să-L vezi pe Dumnezeu, trebuie să urci prin fapte bune, prin smerenie, prin metanii, prin iubire, prin milostivire, prin muncă cinstită, prin naștere de prunci, prin dragoste de neam și de Biserică”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La final, părintele stareț Vichentie Amăriei i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru împreuna slujire, după care părintele mitropolit a oferit obștii de la Băiceni niște volume din seria „Viața în Hristos. Pagini de Filocalie”, apărută la Editura Doxologia.
***
Schitul Băiceni aparține de Mănăstirea Secu și se află în apropierea orașului Tg. Frumos. Acest schit, care are hramul Acoperământul Maicii Domnului, a fost construit după anul 1990, într-un loc în care mănăstirea avea de mai multă vreme o vie. Și înainte de 1940, călugării din Mănăstirea Secu veneau în acest loc și lucrau via, având și un loc de închinare, un paraclis în care își făceau pravila călugăreasca. După anul 1990, prin stăruința părintelui arhimandrit Vichentie Amăriei, starețul Mănăstirii Secu, și a egumenului Damaschin Avătăjiței, la Băiceni s-a construit un frumos paraclis, două case monahale, iar credincioșii din zonă, atât hramul închinat Maicii Domnului, cât și la alte praznice mari, vin în număr mare pentru a participa la slujbele săvârșite în acest loc

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2342, Ultimul acces: 2020-08-14 18:52:48


Nr. vizualizări:6088
Data ultimei vizualizări:2020-08-14 18:52:48
Data actualizare:2018-03-19 09:45:17
Data încărcării:2006-02-01 05:41:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Panoramio.com: 6

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-12-29
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 142

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2010-12-29
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 94

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2005-10-22
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK LS743 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 96

Vedere panoramică
Foto: Panoramio.com

Data: 2009-04-15
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK LS743 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 125

Clopotnița
Foto: Panoramio.com

Data: 2010-09-11
Aparat: NIKON COOLPIX L20
Contor: 77

Clopotnița
Foto: Panoramio.com

Data: 2009-04-19
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK LS743 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 104

Clopotnița
Foto: Panoramio.com