Alba Iulia :: Catedrala Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Treime
Alba Iulia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Alba Iulia
Județ:Alba
Cod poștal:510000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.apulum.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:CATEDRALA EPISCOPALA ORTODOXA ROMANA, ALBA IULIA simbol al intregirii statului national roman, construita intre anii 1921 si 1922, dupa planul arhitectului Gh. Stefanescu, executat de inginerul Tiberiu Eremie; arhitectura in stil bizantin cu elemente specifice epocii lui Matei Basarab, Vasile Lupu si Constantin Brancoveanu; fatade decorate cu ciubuce in registrul superior si la baza turlei Pantocratorului, brau in torsada puternic reliefat sub acesta, ferestre cu vitralii; interior cu stalpi octogonali placati in marmura de Moneasa, care sustin cupola impresionanta a noasului; pictura in fresca, stil neobizantin, cu scene biblice, incadrate de motive ornamentale florale si geometrice; tablouri votive cu Mihai Viteazul si sotia doamna Stanca in pronaos, opera a pictorului Costin Petrescu in naos si altar; pictura restaurata de pictorii Dumitru Damian, Grigore Popescu si Nicolae Sava, in anul 1993; biserica resfintita pe 19 iunie 1994, sub ingrijirea Episcopului Andrei Andreicut; portal bogat impodobitcu scene biblice, realizate in mozaic de pictorul Dumitru Norocea, Iconostas sculptat de C. Babic; incinta marcata de silueta inalta a clopotnitei (85m) , de galerii sustinute de galerii sustinute de coloane si arcade duble, unind pavilioanele din vest si est, ultimele cu coloane si capiteluri de inspiratie corintica; Catedrala a incoronarii Regelui Ferdinand I Intregitorul si a Reginei Maria, 15 octombrie 1922; Scaun mitropolitan in care au pastorit Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest (†1678) si urmasul sau Sava Brancovici (†1683) aparatori neobositi ai Ortodoxiei ca Mitropoliti ai Transilvaniei –praznuiti pe 24 aprilie; colectie muzeala; biserica de lemn ridicata pe ruinele Catedralei rectitorite de Mihai Viteazul in 1597, distrusa de habsburgi in 1714; exponate arheologice.
Alte informații:Catedrala Incoronarii se afla in partea de vest a Cetații Alba Carolina din Alba Iulia, in apropiere de Piața Tricolorului, aproape de Platoul Roman, unde, in 1918, 100. 000 de romani au aclamat unirea Transilvaniei cu Romania. Catedrala Incoronarii mai este cunoscuta sub numele de Catedrala Reintregirii Neamului sau catedrala a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba Iulia. Catedrala a fost construita in timp record (9 luni) , in anii 1921 1922, fiind destinata unui scop precis: incoronarea regilor Ferdinand I și Maria, suveranii nou reunitei Romanii dupa primul razboi mondial. Incoronarea a avut loc la 15 octombrie, 1922. Ferdinand I, fiind catolic, ceremonia de incoronare nu a avut loc in biserica, ci in curtea catedralei. Dupa slujba din catedrala, regele Ferdinand și-a pus singur pe cap Coroana de Oțel. Cu o saptamana inainte avusese loc sfințirea bisericii, primind hramul Sfinții Arhangheli Mihail (in onoarea primului unificator al romanilor, Mihai Viteazul, 1600) și Gabriel. Biserica este in forma de cruce greaca bizantina. Construcția catedralei este inspirata de vechea arhitectura medievala romaneasca. Naosul este dominat de cupola centrala sprijinita de patru coloane octogonale acoperite cu marmura. Pictura murala in stil bizantin tradițional, a fost realizata in tehnica fresca de Costin Petrescu și ucenicii sai. Pe ambele laturi ale intrarii, in loc de tabloul votiv, apar portretele Regelui Ferdinand I și a Regina Maria, suveranii Romaniei Mari. In timpul regimului comunist, aceste picturi istorice au fost acoperite cu vopsea. Iconostasul, mobila si stranele sunt realizate din lemn de stejar, cu ornamente inspirate din arta brancoveneasca. Biserica este inconjurata de o incinta de forma dreptunghiulara, cu cate doua pavilioane mari la est și vest. In pavilioane de pe latura de est sunt Arhiepiscopia Ortodoxa, muzeul și biblioteca. In plus fața de simbolul reunificarii naționale, catedrala este, de asemenea, simbolul reunificarii spirituale a romanilor. Dupa interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, a avut loc aici o cermemonie dedicata "reunificarii Bisericii Ortodoxe Romane": la 1 decembrie 1948, mai mulți preoți greco-catolici au depus juramant de credința catre Patriarhul ortodox al Romaniei.
Informații conexe:ROMANIALIBERA.RO: Catedrala Încoronării versus Catedrala Reîntregirii (Articol)
YOUTUBE.COM: Catedrala Încoronării din ALBA IULIA - Coronation Cathedral (Transylvania, Romania) (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul se află la Alba Iulia (2019-08-04)

 Închide 

Un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul se află la Alba Iulia

[2019-08-04]
de Gheorghe Anghel

Un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul se află spre închinare credincioșilor în Catedrala din Alba Iulia până în data de 7 august.
Sfintele moaște vor fi duse miercuri, la ora 12:00, în biserica „Sfântul Nicolae” din Șugag, localitatea natală a Sfântului Gheorghe Pelerinul, informează Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Racla va rămâne permanent spre închinare în lăcașul de cult din Șugag.
Sfântul Gheorghe Pelerinul
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe nevoitorul Gheorghe Lazăr în data de 5 octombrie 2017.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei nevoitorului Gheorghe Lazăr, originar din Ardeal și a Mitropolitului Iosif Naniescu originar din Basarabia, în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).
Sfântul Gheorghe Pelerinul a viețuit în smerenie și osteneală, fiind propovăduitor, prin viață și prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos, pentru care a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârșit minuni și vindecări, atât în vremea vieții pământești, cât și după moarte, fiind cinstit de credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5115, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  „Pentru toate binefacerile Marii Uniri, aducem astăzi mulțumire” – Te Deum la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia (2018-12-01)

 Închide 

„Pentru toate binefacerile Marii Uniri, aducem astăzi mulțumire” – Te Deum la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

[2018-12-01]
de Sorin Ionițe

„Pentru toate binefacerile Marii Uniri, aducem astăzi mulțumire”, a spus Patriarhul României la finalul slujbei de Te Deum oficiate sâmbătă, 1 Decembrie 2018, împreună cu Patriarhul Ierusalimului în fața Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.
„Pomenim cu recunoștință pe toți eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român”, a adăugat Preafericirea Sa.
„Astăzi, toți cetățenii României avem datoria să păstrăm și să cultivăm, nu numai darul libertății, ci și darul unității naționale, ca fiind un simbol al demnității poporului român, în dialog și cooperare cu toate popoarele lumii”.
„La mulți și binecuvântați ani, România!”, a urat la final Părintele Patriarh.
Vezi cuvântul integral aici.
Slujba de la Alba Iulia prilejuită de Ziua Națională a României și de împlinirea a o sută ani de la Marea Unire a fost transmisă live de Trinitas TV și poate fi urmărită aici.
În toate bisericile din Patriarhia Română a fost oficiată slujba de Tedeum la Ziua Națională a României, prin care s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra poporului român unit de 100 de ani într-o singură țară românească și creștină.
La ora 10:00, clopotele tuturor lăcașurilor de cult ortodoxe au fost trase timp de trei minute.
Cei doi patriarhi au ajuns vineri seară la Alba Iulia și au fost întâmpinați la Catedrala Reîntregirii de Arhiepiscopul Irineu, de mai mulți ierarhi români și de numeroși credincioși.
Au urmat mai multe momente solemne ce au marcat împlinirea unui secol de la Marea Unire, ceremonii militare și religioase, dezvelirea unor plăci comemorative și monumente.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9397, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Sărbătoarea Mărturisitorilor Ardeleni la catedrala în care au fost proclamați sfinți în urmă cu 63 ani (2018-10-23)

 Închide 

Sărbătoarea Mărturisitorilor Ardeleni la catedrala în care au fost proclamați sfinți în urmă cu 63 ani

[2018-10-23]
de Sorin Ionițe

Sf. Cuv. Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sf. Mc. Oprea au fost cinstiți duminică într-un mod aparte la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, lăcașul de cult în care au fost proclamați sfinți în anul 1955.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe esplanada din fața Catedralei arhiepiscopale de Mitropolitul Ioan al Banatului împreună cu Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei și cu Episcopul Siluan al Ungariei, informează Arhiepiscopia Alba Iuliei pe site-ul oficial.
Cu prilejul acestei sărbători au fost duse la Alba Iulia moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9364, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Arhiepiscopul Irineu – Maica Domnului ridică rugăciunile noastre la Dumnezeu (2018-08-03)

 Închide 

Arhiepiscopul Irineu – Maica Domnului ridică rugăciunile noastre la Dumnezeu

[2018-08-03]
de Florin Nicolaie

În omilia din prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, Arhiepiscopul Alba Iuliei i-a încurajat pe creștinii prezenți la Catedrală Reîntregirii în osteneala lor duhovnicească, spunându-le c㠄Preasfânta Fecioară și Născătoare de Dumnezeu ridică rugăciunile noastre spre Tronul dumnezeirii”.
„Ne protejează în toată vremea și în tot locul, în necazurile, lipsurile și în multele noastre tristeți și ne ajută în cele mai dificile situații ale acestei vieți trecătoare”, a continuat ierarhul.
Predica ierarhului a fost prilejuită de oficierea Vecerniei mici și a Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala din Alba Iulia, informează site-ul reintregirea.ro.
Arhiepiscopul Irineu a subliniat c㠄Ea vrea să facă aceasta și poate să o facă, pentru ca așa cum spune Sfântul Siluan Athonitul: Maica lui Dumnezeu are milă de toți și îi miluiește pe toți”.
Știind aceste lucruri, se cuvine să ne folosim de această perioadă liturgică dedicat ei. Cum? Unind postul cu rugăciunea, frecventând locașul de închinare, mărturisind păcatele noastre și primind cu evlavie Trupul lui Hristos, Acela pe Care ea l-a purtat în pântece și în brațe.
La finalul predicii ierarhul a subliniat că prin strădanie duhovniceasc㠄Praznicul Adormirii Maicii Domnului va constitui o revărsare abundentă de bucurii neașteptate și de bunătăți dumnezeiești”.
Postul Adormirii Maicii Domnului
Acesta începe în data de 1 august și are o durată de două săptămâni, 1-15 august, în popor fiind cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.
Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile.
Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie.
Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9486, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Icoana Sf. Cuv. Paisie Aghioritul de la Mănăstirea Vatoped a fost adusă în Catedrala Reîntregirii (2018-03-05)

 Închide 

Icoana Sf. Cuv. Paisie Aghioritul de la Mănăstirea Vatoped a fost adusă în Catedrala Reîntregirii

[2018-03-05]
de Iulian Dumitrașcu

Icoana Sf. Cuv. Paisie Aghioritul de la Mănăstirea Vatoped a fost adusă sâmbătă de o delegație însoțitoare în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Icoana a fost dăruită IPS Irineu de Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul.
Arhiepiscopul Alba Iuliei împreună cu clerul și credincioșii, după primirea delegației, au participat la o procesiune cu icoana în jurul Catedralei Arhiepiscopale, informează site-ul oficial al Eparhiei.
După așezarea icoanei în Catedrală, s-a dat citire mesajului transmis de Părintele Arhimandrit Efrem, Starețul Mănăstirii Vatoped.
Apoi, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt în care a prezentat succint viața și activitatea cuviosului aghiorit.
„Din cer și din icoana sa, Sfântul Paisie ne transmite nădejdea și bucuria Învierii, pe care noi le putem păstra mergând după Hristos pe calea strâmtă a crucii și a jertfei. Conștientizându-ne, prin învățăturile sale, că trăim anii Apocalipsei, Sfântul Paisie ne spune limpede: Ceea ce va ajuta foarte mult pe oamenii de astăzi este exemplul nostru creștinesc și viața noastră creștinească. Pe creștini trebuie să-i caracterizeze mărinimia, noblețea și jertfa»”, a evidențiat Înaltpreasfinția Sa.
Părintele Paisie s-a născut în 25 iulie 1924 și a primit la botez numele Arsenie, provenind dintr-o familie din ținuturile Capadociei. Prin toate cele ce a făcut în petrecerea sa pământească, prin rugăciune, nevoință, post și priveghere, Cuviosul Paisie a fost un reper pentru omul contemporan. S-a mutat de pe pământ la cer în 12 iulie 1994, fiind înmormântat la Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul de la Suroti, din apropierea Tesalonicului.
Cuviosul Paisie Aghioritul a fost canonizat la începutul anului 2015 de Patriarhia Ecumenică, iar Sfântul Sinod al BOR a decis înscrierea sa în calendarul ortodox local în ședința din 3-4 iunie 2015.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9877, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  „Biserica lui Hristos este stâlpul de foc care ne călăuzește prin întunericul lumii spre aurorele Împărăției veșnice”, spune IPS Irineu al Alba Iuliei (2018-02-12)

 Închide 

„Biserica lui Hristos este stâlpul de foc care ne călăuzește prin întunericul lumii spre aurorele Împărăției veșnice”, spune IPS Irineu al Alba Iuliei

[2018-02-12]
de Iulian Dumitrașcu

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, IPS Irineu a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia. Ierarhul a atras atenția c㠑omenirea de astăzi se află într-o criză de nebunie, amăgindu-se și agitându-se, fără să-și afle odihna și echilibrul’. Făcând o paralelă cu Biserica lui Hristos, Părintele Arhiepiscop a evidențiat că aceasta este ‘este stâlpul de foc care ne călăuzește prin întunericul lumii spre aurorele Împărăției veșnice.
În Biserică sunt episcopii și preoții, crainicii cerului, care ne aduc vestea cea bună a lui Dumnezeu, adică mesajul evanghelic tămăduitor și regenerator. În Biserică primim harul dumnezeiesc care ne purifică, ne fortifică și ne pregătește treptat pentru momentul reîntâlnirii noastre, pe planul veșniciei, cu cei dragi și pentru clipa solemnă a întâlnirii noastre cu Dumnezeul Cel viu și nemuritor’, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În timpul Sfintei Liturghii, diaconul Ioan Țara a fost hirotonit preot pe seama Centrului creștin social-medical de zi cu hramul Sfântul Nectarie din municipiul Sighișoara, notează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, Arhiepiscopul Irineu a acordat Ordinul Credință și Unire cunoscuților și îndrăgiților interpreți de folclor muzical de pe meleagurile Albei, domnului Ioan Fulea și doamnei Veta Biriș, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga activitate în promovarea valorilor autentice ale culturii naționale și ale folclorului românesc de pe meleagurile Ardealului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9987, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  IPS Irineu al Alba Iuliei: Timpul dăruit lui Dumnezeu este o investiție în eternitate (2018-01-02)

 Închide 

IPS Irineu al Alba Iuliei: Timpul dăruit lui Dumnezeu este o investiție în eternitate

[2018-01-02]
de Sorin Ionițe

„Timpul dăruit lui Dumnezeu este o investiție în eternitate. Nouă ni se cere să fim în veghe, să fim gata pentru ziua în care viața noastră se va sfârși și cartea vieții în care sunt înscrise faptele noastre se va închide și se va pecetlui până la Judecata universală”, a spus IPS Irineu la slujba oficiată în prima zi a anului în Catedrala Reîntregirii.
În cuvântul rostit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Alba Iuliei i-a îndemnat pe credincioși să folosească timpul dăruit de Dumnezeu pentru întărirea credinței, în pofida risipirii lui pentru lucrurile acestei lumi trecătoare.
„Atât cât mai avem vreme, să păzim poruncile lui Dumnezeu, să săvârșim fapte bune și să petrecem în viețuire sfântă”, a îndemnat Înaltpreasfinția Sa. „Așa făcând, Dumnezeu ne va primi în ceata Sfinților Săi și ne va face părtași la slava negrăită a Împărăției Sale”.
La finalul omiliei, Arhiepiscopul Alba Iuliei a subliniat importanța Anului Nou 2018 ca an centenar al Marii Uniri înfăptuită la Alba Iulia, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Citește și Te Deum | Anul 2018 a fost proclamat drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română
În noaptea trecerii dintre ani, Părintele Arhiepiscop a slujit tot în Catedrala Reîntregirii. IPS Irineu a oficiat slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, însoțit de rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și de rugăciuni la intrarea în noul an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11279, Ultimul acces: 2020-08-15 06:35:31

»  Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni la Catedrala din Alba Iulia. Sfânta Liturghie a fost oficiată de patru ierarhi ai BOR (2017-10-23)

 Închide 

Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni la Catedrala din Alba Iulia. Sfânta Liturghie a fost oficiată de patru ierarhi ai BOR

[2017-10-23]
de Andrei Pau

În ziua de cinstire a Sfinților Visarion, Sofronie și Oprea, patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada din fața Catedralei Arhiepiscopale din Alba Iulia. Slujba a fost precedată de citirea Acatistului Sfinților Mărturisitori Ardeleni.
Din soborul slujitor au făcut parte:
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei;
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului;
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei;
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Credincioșii prezenți la slujba săvârșită în data de 21 octombrie 2017 au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. În cadrul acestuia, ierarhul a evidențiat exemplul de curăție și jertfă al sfinților români care au apărat și au mărturisit credința strămoșească și valorile spirituale ale poporului român.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a rostit o omilie în care a evidențiat faptul că într-o lume cuprinsă de angoasă și apăsată de atâtea probleme, care tinde spre pesimism, creștinul adevărat merge înainte cu speranță. El înfruntă obstacolele, convins că cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10470, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Rugăciune în Alba Iulia la Sf. Mc. Filofteia. Moaștele sale au fost aduse de la Curtea de Argeș (2017-10-21)

 Închide 

Rugăciune în Alba Iulia la Sf. Mc. Filofteia. Moaștele sale au fost aduse de la Curtea de Argeș

[2017-10-21]
de Iulian Dumitrascu

Credincioșii prezenți sâmbătă la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în ziua prăznuirii Sf. Mărturisitori Ardeleni, au avut posibilitatea de a se închina moaștelor Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș. Cu acest prilej, IPS Irineu a oficiat Sfânta Liturghie.
Racla ce adăpostește moaștele sfintei a fost adusă la Alba Iulia vineri, 20 octombrie 2017, cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
Astăzi, s-au rugat peste 1000 de pelerini Sfintei ocrotitoare a celor săraci și tămăduitoare a celor bolnavi. Sfintele moaște vor rămâne pentru închinarea credincioșilor până luni dimineață, potrivit agerpres.
Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, Cuvioșii Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Nicolae Oprea și Sfinții preoți Mărturisitori Ioan și Moise Măcinic, este o sărbătoare în special a credincioșilor ortodocși din Transilvania. Cuvioșii Mărturisitori Visarion și Sofronie au fost canonizați la Alba Iulia în urmă cu 62 de ani, iar Sf. Mc. Nicolae Oprea și preoții Mărturisitori Ioan și Moise în 1992, fiind pomeniți în data de 21 octombrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10227, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Tineri pelerini din Republica Moldova în vizită la Catedrala Reîntregirii (2017-08-02)

 Închide 

Tineri pelerini din Republica Moldova în vizită la Catedrala Reîntregirii

[2017-08-02]
de Andrei Pau

Un grup de tineri pelerini din raionul Strășeni, Republica Moldova, au vizitat marți, 1 august 2017, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Excursia a fost posibilă prin intermediul unui program al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), inițiat în anul 1996, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul vizitei, tinerii au aflat mai multe informații despre importanța pe care acest lăcaș de cult l-a avut în istoria și spiritualitatea românilor.
În cadrul acestui program, Despărțământul Vasile Moga Sebeș organizează în perioada 28 iulie-4 august 2017 tabăra Acasă la noi. În cadrul acesteia, beneficiarii programului își vor îmbunătăți cunoștințele de limbă, cultură și civilizație românească, efectuând de asemenea mai multe excursii tematice la Sebeș, Valea Sebeșului și Alba Iulia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10351, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  IPS Irineu: Duhul Sfânt ne menține în Adevăr, ne mângâie în necazuri și ne ține trează speranța în viitorul veșnic (2017-06-06)

 Închide 

IPS Irineu: Duhul Sfânt ne menține în Adevăr, ne mângâie în necazuri și ne ține trează speranța în viitorul veșnic

[2017-06-06]
de Andrei Pau

În ziua praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit un diacon și un preot.
În cuvântul rostit în data de 4 iunie 2017, Arhiepiscopul Alba Iuliei a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Iată ce minunat este pentru noi să aparținem Bisericii, acestui spațiu sacru al mântuirii, unde Duhul Sfânt lucrează în noi. În Biserică noi putem să avem roadele și darurile Sale în intimitatea ființei noastre și în viața noastră. Duhul Sfânt ne menține în Adevăr, ne mângâie în necazuri și ne ține trează speranța în viitorul veșnic, a precizat Părintele Arhiepiscop.
După oficierea Liturghiei, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Vecernia „plecării genunchilor”, la care au fost citite cele șapte rugăciuni speciale către Preasfânta Treime.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10458, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia (2017-04-17)

 Închide 

Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

[2017-04-17]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat în data de 16 aprilie 2017, slujba Învierii pe o scenă amenajată în incinta Complexului arhiepiscopal. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în Catedrala Reîntregirii.
La eveniment au participat mii de credincioși din municipiu care au dus la casele lor Sfânta Lumină de la Ierusalim, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
.***
În aceeași zi, începând cu orele 12:00, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Vecernia din Duminica Paștilor, numită și a Doua Înviere. În cadrul slujbei, a fost citită Evanghelia în doisprezece limbi.
La final, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a binecuvântat pe toți cei care au fost prezenți la slujbă. De asemenea, credincioșii au primit din partea arhiereului iconițe și ouă roșii, iar cei mici au primit daruri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10616, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Alba Iulia | IPS Irineu a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (2017-04-01)

 Închide 

Alba Iulia | IPS Irineu a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri

[2017-04-01]
de Andrei Pau

În vinerea din săptămâna a cincea din Postul Mare, în Biserica Ortodoxă se săvârșește Denia Acatistului Bunei Vestiri. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat la Catedrala Reîntregirii Slujba Imnului Acatist, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit în data 31 martie 2017, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța rugăciunilor Maicii Domnului, precum și purtarea de grijă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu față de toți oamenii.
Maica Domnului are mare îndrăznire și trecere în fața dumnezeirii întreit strălucitoare, încât, pe bună dreptate, ne spune Sfântul Metodie: «Ea este singura ființă căreia Dumnezeu nu i se poate împotrivi», a subliniat ierarhul.
***
Această zi de cinstire a Maicii Domnului își are originea în intervenția miraculoasă a Fecioarei Maria în timpul atacării Constantinopolului de către perși și avari, în 7 august 626. În timp ce împăratul Heraclie se afla într-o expediție în Orient, departe de Constantinopol, Patriarhul Serghie a organizat o procesiune cu lemnul Sfintei Cruci, cu „icoana nefacută de mân㔠a lui Hristos și cu veșmântul Maicii Domnului.
Patriarhul a îndemnat poporul să înalțe rugăciuni către Nascătoarea de Dumnezeu. Râvna locuitorilor a fost atât de mare, încât au reușit să respingă atacul inamic. În semn de mulțumire, întregul popor al capitalei a petrecut noaptea victoriei citind Imnul Acatist în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10714, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Slujba Canonului Sfântului Andrei la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia (2017-03-31)

 Închide 

Slujba Canonului Sfântului Andrei la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

[2017-03-31]
de Andrei Pau

Numeroși credincioși din Alba Iulia au participat la slujba Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul oficiată la Catedrala Reîntregirii din municipiu. Serviciul religios a fost săvârșit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit miercuri, 29 martyie 2017, ierarhul a vorbit despre importanța pocăinței în viața creștinului. Prezentând câteva modele de pocăință ilustrate în textul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Arhipăstorul Alba Iuliei a explicat semnificației corabiei lui Noe din Vechiul Testament.
Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, acesta având 250 de strofe sau tropare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10706, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Liturghie arhierească la Catedrala Reîntregirii | IPS Irineu: Cei care se însemnează cu semnul Crucii sunt întotdeauna ocrotiți și biruitori (2017-03-21)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala Reîntregirii | IPS Irineu: Cei care se însemnează cu semnul Crucii sunt întotdeauna ocrotiți și biruitori

[2017-03-21]
de Andrei Pau

Sfântul Atanasie cel Mare, în frumoasa sa scriere «Despre întruparea Cuvântului», zicea: Prin Cruce toată magia este oprită, toată vrăjitoria este distrusă, toți idolii sunt părăsiți și toată plăcerea vinovată încetează, iar ochiul credinței privește de pe pământ sus spre cer, a explicat Arhiepiscopul Alba Iuliei celor prezenți în data de 19 martie 2017 la Catedrala Reîntregirii.
În Duminica a treia din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Reîntregirii din Cetatea Marii Uniri, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit, ierarhul a evidențiat faptul că cei care se așază sub stindardul Crucii primesc o viață nouă plină de putere și de siguranță. De asemenea, cei care se însemnează cu semnul Crucii sunt întotdeauna ocrotiți și biruitori.
La finalul slujbei, credincioșii au primit binecuvântare de la arhipăstorul lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10810, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24

»  Festival de Muzică Sacră la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia (2016-05-30)

 Închide 

Festival de Muzică Sacră la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

[2016-05-30]
de Iulian Dumitrascu

DSCN6851
În Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, a avut loc duminică, 29 mai 2016, cea de-a cincea ediție a Festivalului de Muzică Sacră Cântați Domnului cu bucurie, după cum ne-a precizat Pr. Bogdan Avram, secretar eparhial.
La acest eveniment au participat Corul Eufonia al Protopopiatului Blaj, Corul Evanghelismos al Protopopiatului Sebeș, Corul Sacerdotes Domini al Protopopiatului Aiud și Corul Te Deum Adoramus al Protopopiatului Luduș.
Repertoriul interpretat de către coralele preoțești din Eparhia Alba Iuliei a fost format din lucrări ale unor compozitori bisericești români și străini.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11620, Ultimul acces: 2020-08-15 05:57:24


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:25505
Data ultimei vizualizări:2020-08-15 05:57:25
Data actualizare:2017-11-08 11:51:15
Data încărcării:2006-03-22 04:16:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:200
Fotografi:Alexandru Losonczy: 72, Costel Novac D-veni: 27, Brudi Fürbacher: 20, Nelu_Pozaru: 18, Horațiu Nacu: 14, Lucian Ionescu: 10, Bogdan Apostoaia: 10, Gabriella Losonczy: 5, Dan Deva: 4, Sylvester Nata: 4, Ela Vaida: 4, Gabriel Avramovici: 4, Farkas Csaba Tamás: 3, Constantin Banciu: 2, Cristian Bortes: 1, Gabriel: 1, Rab Sandor: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-08-16
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 102

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-07-08
Aparat: NIKON E8800
Contor: 119

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-07-16
Contor: 76

Vedere de ansamblu
Foto: Rab Sandor

Data: 2012-07-26
Contor: 77

Vedere din față
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2012-08-02
Contor: 79

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2014-06-20
Contor: 89

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2016-08-16
Aparat: Canon Canon PowerShot SX260 HS
Contor: 70

Biserica arhiepiscopală (a Reăntregirii, a Încoronării...)
Foto: Lucian Ionescu

Data: 2011-04-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3000
Contor: 129

Vedere de ansamblu
Foto: Ela Vaida

Data: 2017-08-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 74

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2016-08-29
Contor: 154

Vedere din față
Foto: Sylvester Nata

Data: 2018-08-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 51

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-08-17
Aparat: samsung SM-A520F
Contor: 50

Vedere generală
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2017-08-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 48

Vedere din bolta de acces
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-08-04
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 47

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-08-22
Contor: 69

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2014-06-20
Contor: 57

Vedere din față
Foto: Bogdan Apostoaia


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10
Setul de Fotografii 11
Setul de Fotografii 12
Setul de Fotografii 13