Deda :: Biserica Pogorarea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Pogorârea Sf. Duh
Deda
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Deda
Comună:Deda
Județ:Mureș
Cod poștal:547205
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primariaDeda.ro, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Pogorârea Sf. Duh, Sf. Arh. Mihail și Gavriil
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Preotul Leon Popescu, ajutat de către credincioșii parohiei Deda, pune piatra de temelie la o nouă biserică, în data de 6 aprilie 1906. La acest eveniment a participat ca delagat al Arhiepiscopiei Sibiului și Mitropoliei Ardealului, Preacuvioșia sa, doctor Miron Cristea. Cel care a devenit mai târziu patriarhul României.
Materialele din care s-a construit biserica, piatră cioplită, cărămidă și tablă pentru acoperiș, au fost donate de către credincioșii parohiei. Cheltuielile pentru manopera de 34 de mii de coroane au fost suportate din fondurile Arhiepiscopiei Sibiului și din fondurile donate de către Banca Mureșeană din Reghin. La data de 1 mai 1906, preotul Leon Popescu, împreună cu fratele său, Iosif Popescu, dăruiește noii biserici aflate în construcție suma de 1. 500 de coroane. Până la finele anului 1906 lucrările de construcție a bisericii ajung până la acoperiș. Din păcate, preotul Leon Popescu nu își va vedea visul cu ochii, deoarece la finele anului 1906 o moarte fulgerătoare îi curmă firul vieții.
Construcția bisericii se termină în anul 1907. În data de 22 octombrie 1907 este instalat noul preot, Ioan Voda, din Toplița. Biserica nou construită este monumentală, cu aspect de catedrală, în stil bizantin-cruce. Temelia și pereții sunt din piatră și cărămidă, iar acoperișul din tablă. Bisericii nou sfințite i s-au dat doua hramuri: „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În timp biserica a fost dotată cu parchet de stejar și i s-a adaugat pridvorul de la intrarea pentru bărbați, unde s-a pictat scena adormirii Maicii Domnului.
Iconostasul este confecționat din lemn, vopsit în nuanțe de alb și crem, cu flori traforate care au fost suflate în aur și aplicate pe alocuri. Construcția iconostasului este susținută de coloane frumoase, cu capiteluri elegante, suflate cu aur. Iconostasul a fost confecționat de maestrul Toma Marcu din Bistra Mureșului pentru suma de 2. 100 coroane.
Nr. vizualizări:6061
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 07:10:54
Data ultimei actualizări:2020-02-19 12:04:34
Data încărcării pe sit:2006-02-28 09:50:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-06
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 175

Vedere din lateral
Foto: Horațiu Nacu