Botosani :: Manastirea Sf. Nicolae Popauti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Nicolae Popăuți
Botoșani
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Botoșani
Județ:Botoșani
Adresa:strada Stefan cel Mare, Nr. 41
Cod poștal:710022
Persoană de contact :Arhim. Ioan Harpa
Telefon :0231... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:popauti.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaBT.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica ctitorie din piatra a lui Stefan cel Mare si Sfant in 1496; transformata in asezamant manastiresc la 1750 o data cu adaugarea zidurilor de incinta; arhitectonic sinteza bisericeasca mai reusita "din perioada de maxima inflorire a stilului de epoca" in zona moldoveneasca nordica; pictura originara interioara de o inalta calitate; la sfarsitul sec. XV, partial conservata in altar, naos si pronaos; refacuta in sec. XIX in stil moldovenesc in rest; turn-clopotnita din 1496 din piatra bruta, cu plan octogonal la primul etaj, inalt si elegant (V. Dragut, 1976) .
Alte informații:Biserica din Popăuți este construită în stilul moldovenesc, acest lucru fiind vizibil atât în planul și dispunerea încăperilor bisericii, cât și în sistemul de construcție a turlei naosului și a decorațiunilor exterioare.
Biserica este zidită din piatră, în formă de cruce. Zidurile sale au grosime de peste un metru. Intrarea în biserică se face acum prin ușa cu ancadramente gotice aflată pe partea de sud a pronaosului. Inițial mai era și o ușă pe latura nordică a pronaosului, dar aceasta a fost zidită la începutul secolului al XX-lea. Biserica are patru ferestre.
Pe exterior, biserica are fațada din cărămidă roșie netencuită. Partea inferioară a fațadei este acoperită cu piatră fasonată dispusă geometric, iar colțurile clădirii și contraforturile sunt executate din blocuri masive de piatră. Biserica are două rânduri de ocnițe în dreptul pronaosului, cele din partea inferioară fiind mai mari decât cele din partea superioară, iar pe abside sunt situate firide alungite, având deasupra un rând de ocnițe mici asemănătoare cu cele de pe fațada pronaosului. Deasupra ocnițelor mari de pe pronaos și a firidelor alungite de pe abside sunt mici ochiuri unde au fost amplasate discuri de ceramică smălțuită. De asemenea, și sub cornișă se află un brâu de discuri ceramice colorate.
Turla bisericii are o formă poligonală pe exterior și cilindrică pe interior. Ea se sprijină pe acoperișul naosului prin două baze stelate. Are patru ferestre dispuse în punctele cardinale și mici contraforturi pe diagonale. Pe laturile turlei se află un rând de firide alungite, două rânduri de ocnițe și un brâu de discuri de ceramică smălțuită.
Pronaosul este supralărgit, fiind iluminat de o ferestră în stil gotic dispusă pe latura de vest. Între pronaos și naos era un zid care a fost demolat în secolul al XIX-lea, astăzi intrarea făcându-se pe sub o arcadă sprijinită pe doi stâlpi marginali mari, fixați în ziduri. Naosul are două ferestre mici cu ancadramente gotice pe absidele laterale semicirculare. Deasupra naosului se află o turlă înaltă, cilindrică pe interior și poligonală pe exterior. De asemenea, altarul are o fereastră în arc frânt dispusă către răsărit. Catapeteasma este din lemn și datează din epoca lui Constantin Racoviță.
Pictura interioară a bisericii datează din secolul al XV-lea, ea păstrându-se numai parțial până în zilele noastre. Singurele picturi originale păstrate sunt capetele lui Iisus și al îngerului din altar, scene din Ciclul patimilor pictate pe absidele naosului și bustul unui profet de pe peretele nordic al pronaosului. Celelalte picturi au fost refăcute în secolul al XIX-lea. Tabloul votiv, aflat pe peretele despărțitor dintre pronaos și naos, a dispărut în secolul al XVIII-lea.
Săpăturile arheologice efectuate în interiorul bisericii au dus la descoperirea în anul 2003 a unei necropole boierești, aici fiind înmormântați, pe trei niveluri, peste 25 de oameni. După cum a declarat starețul Luca Diaconu al Mănăstirii Popăuți, "cele mai importante sunt persoanele din primul nivel. Este vorba despre un vornic din Botoșani, care a fost adus acasă din Țara de Jos, unde fusese mare vornic". Pe piatra funerară a marelui vornic, identificat de către prof. Sorin Ulea ca fiind Dragoș Boul, sunt inscripționate următoarele cuvinte: Acesta este mormântul vornicului nebun pentru Hristos din Botoșani. Veșnica lui pomenire, văleat 1492
MANASTIREA POPAUTI de calugari, obste in formare, cu hramul "Sfantul Nicolae" (6 decembrie) ; Municipiul Botosani, jud. Botosani, 5-6 km NE de Botosani;
Din pisanie: „Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă întru numele celui între sfinți Părintelui nostru Arhierarhul și făcătorul de minuni Nicolae, în anul 7004 (1496) , iar al domniei sale anul al patruzecilea curgător, luna septembrie, 30. ”
Cod Monument:BT-II-a-A-01929
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Cuvântul PF Daniel la Mănăstirea Sf. Nicolae Popăuți din Botoșani (Video)
Știri despre biserică:

»  Vizită la Mănăstirea Popăuți (2015-11-07)

 Închide 

Vizită la Mănăstirea Popăuți

[2015-11-07]
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat astăzi, 07 noiembrie 2015, mănăstirea botoșăneană Popăuți din Arhiepiscopia Iașilor.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinat de o mulțime de credincioși, preoți, precum și de numeroase oficialități, reprezentanți ai autorităților locale. Cu acest prilej, cuvântul de bun venit a fost rostit, în biserica nouă a așezământului monahal, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În cuvântul său, Patriarhul României l-a felicitat pe părintele stareț, arhimandritul Ioan Harpa, dimpreună cu obștea mănăstirii pentru lucrările efectuate în cadrul așezământului monahal. Apoi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit părintelui stareț, pentru biserica mănăstirii, o cruce de binecuvântare, precum și mai multe cărți liturgice și de folos duhovnicesc. Totodată, Patriarhul României a dăruit credincioșilor prezenți iconițe reprezentând pe Maica Domnului.
Părintele arhimandrit Ioan Harpa a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea obștii monahale, o icoană reprezentând pe Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul Mănăstirii.
La final, Preafericirea Sa a vizitat biserica veche (monument istoric) a mănăstirii Mănăstirii Popăuți.
Biserica veche a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Locașul a fost zidit în anul 1496 Începutul mileniului al treilea a adus pentru ctitoria istorică un proces de reabilitare atât interioară, cât și exterioară a acestei biserici. La interior, s-a reușit să se recupereze în mare parte pictura originală. Biserica nouă, cu hramul Acoperământul Maicii Dom­nului, a fost ridicată în timp de șase luni în anul 2002, iar apoi pictată și dotată cu mobilier în­tre anii 2006-2013.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5996, Ultimul acces: 2020-08-09 20:24:30

»  Resfințirea Ctitoriei ștefaniene a Mănăstirii Popăuți (2015-09-07)

 Închide 

Resfințirea Ctitoriei ștefaniene a Mănăstirii Popăuți

[2015-09-07]
Biserica veche a Mănăstirii Popăuți din Botoșani a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Lăcașul a fost zidit în anul 1496 și a îndeplinit, de-a lungul timpului, mai multe funcții, cum ar fi biserică de curte domnească și loc de popas pentru domnitor, mănăstire închinată Patriarhiei de Antiohia, biserică de mir, iar din 1991 și până astăzi, mănăstire de călugări. În anii 2000, a reînceput un proces de reabilitare atât interioară, cât și exterioară a acestei biserici. La interior, s-a reușit să se recupereze în mare parte pictură originală.
Ca o încununare a ultimilor lucrări săvârșite la locașul de cult, slujba de resfințire a fost oficiată de patru ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După resfințire, a urmat Sfânta Liturghie ce a fost oficiată pe o scenă frumos împodobită.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că a avea haina de nuntă înseamnă, printre altele, a păstra moștenirea lăsată de înaintași, a lupta pentru păstrarea credinței ortodoxe: „Ce înseamnă, în cele din urmă, să ai haină de nuntă? După spusele unui părinte din veacul trecut, a avea haină de nuntă înseamnă a dobândi arta de a trăi adevărat, adânc și frumos. Arta de a trăi, spunea părintele Sofronie, este aceea de a fi stăpân pe tine cu ajutorul lui Dumnezeu în orice timp, în orice lucru pe care îl faci, în fața fiecărei persoane. Arta de a trăi adevărat este să primești înțelepciunea de la Dumnezeu și să socotești că cel mai important moment din viață este prezentul , că cea mai mare lucrare pe care o faci este activitatea pe care o desfășori acum, că cea mai importantă persoană din viața ta este aceea pe care o ai în față. A avea haină de nuntă înseamnă și faptul ca omul să se dezbrace de dorința de a-l domina pe celălalt cu orice preț, de a-l zdrobi pe aproapele, de a călca peste cadavre pentru a-și atinge scopul, de a-și impune indiferent de consecințe punctul de vedere în fața celuilalt, neavând capacitatea să asculte și opinia și viziunea lui. Omul fără haină de nuntă este cel care are conștiința propriei sale superiorități. A avea haină de nuntă înseamnă, în cele din urmă, a înțelege de ce Măria Sa Ștefan a zidit biserica Mănăstirii Popăuți în cinstea celor 10 000 de ostași moldoveni care au murit la Războieni pentru ca această țară să fie liberă, să fie creștină, să fie ortodoxă”.La finalul slujbei, zeci de prunci au primit Sfânta Împărtășanie din mâna ierarhilor. În semn de prețuire pentru efortul de a reabilita Biserica Sfântul Nicolae, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan le-a acordat Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei părinților arhimandriți Luca Diaconu, fost stareț al Mănăstirii Popăuți și Ioan Harpa, actualul stareț al Mănăstirii Popăuți.
Totodată, părintele ieromonah Pimen de la mănăstirea Popăuți a fost ridicat la rangul de protosinghel. Conform tradiției, credincioșii prezenți la slujba arhierească de resfințire s-au închinat în Sfântul Altar al Bisericii Sfântul Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6047, Ultimul acces: 2020-08-09 20:24:30

»  Sărbătoarea Mănăstirii Popăuți din județul Botoșani (2012-12-07)

 Închide 

Sărbătoarea Mănăstirii Popăuți din județul Botoșani

[2012-12-07]
Mănăstirea Popăuți din județul Botoșani și-a prăznuit ieri ocrotitorul, pe Sfântul Nicolae, Ierarhul Mirelor Lichiei, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a fost primit cu multă căldură atât de obștea mănăstirii, cât și de credincioșii și de preoții slujitori prezenți, informează "Ziarul Lumina".
Sute de credincioși au participat ieri, 6 decembrie 2012, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei, la hramul Mănăstirii Popăuți din județul Botoșani. Slujbele speciale organizate cu prilejul hramului au început miercuri seara cu slujba Privegherii și au continuat ieri cu slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de slujitori ai bisericilor și ai mănăstirilor din împrejurimi. Din soborul slujitor, alături de arhim. Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de zonă Botoșani al Arhiepiscopiei Iașilor, de arhim. Luca Diaconu, exarh de zonă Neamț al Arhiepiscopiei Iașilor și stareț al Mănăstirii Bistrița, și de pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoșani, au făcut parte și stareții mănăstirilor Bistrița, Secu, Pângărați, Știubieni, Balș, Gorovei, Zosin și Cozancea.
În prima parte a cuvântului de învățătură adresat credincioșilor prezenți, IPS Mitropolit Teofan a explicat textul Apostolului și al Evangheliei din cadrul Sfintei Liturghii, texte ce arată "drumul, viața și propovăduirea Evangheliei săvârșite de Marele Arhiereu al Bisericii noastre, Sfântul Nicolae". În continuarea cuvântului rostit, Înalt Preasfinția Sa a subliniat ce reprezintă Sfântul Ierarh prăznuit pentru întreaga creștinătate: "Prin mila Domnului și prin nemăsurata Sa iubire de oameni, ne aflăm astăzi aici, în mănăstirea închinată de Sfântul Voievod Ștefan marelui arhiereu din Mira Lichiei, Sfântului Ierarh Nicolae. Este zi de praznic pentru întreaga creștinătate și este zi cu totul deosebită pentru Sfânta Mănăstire Popăuți. Dumnezeu să fie binecuvântat pentru că ne-a trimis un dar așa de frumos, în veacul al IV-lea, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Din acest veac și până astăzi, Sfântul Nicolae este îndrumător pentru creștini, pe care îi roagă să își păstreze dreapta credință, să o apere și să o mărturisească, să se roage intens și să fie buni la suflet cu cei de aproape și cei de departe. Acestea sunt învățăturile Sfântului Nicolae pe care îl prăznuim astăzi".
La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Ioan Harpa a adresat, de asemenea, câteva cuvinte: "Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi am fost într-un moment de bucurie, și aș îndrăzni să spun că a fost cel mai frumos moment, fiindcă l-am prăznuit pe Starețul nostru, pe Sfântul Ierarh Nicolae, care ne păstorește de 518 ani. Sub binecuvântarea și mâna lui cea plină de daruri, au trăit, trăiesc și vor trăi în continuare părinți călugări, preoți parohi și o sumedenie de credincioși. În același timp, mulțumim Înalt Preasfințitului Părinte Teofan că a venit astăzi la mănăstirea noastră și a făcut prezentă Biserica cea mistică, după cum afirmă Sfântul Irineu că "acolo unde este episcopul, acolo este Biserica și acolo este tot harul și adevărul"".
La finalul slujbei Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au primit binecuvântare de la IPS Mitropolit Teofan.
Biserica "Sfântul Nicolae" a Mănăstirii Popăuți din județul Botoșani este una din multele ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Mănăstirea datează din anul 1496, având astăzi o mare valoare artistică și istorică, atât pentru picturile sale interioare de mare valoare, cât și pentru arhitectura și rolul strategic pe care îl îndeplinește. Ansamblul Mănăstirii Popăuți a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2004.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8543, Ultimul acces: 2020-08-09 20:24:30

»  Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae Popăuți din Județul Botoșani, în sărbătoare (2010-12-04)

 Închide 

Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae Popăuți din Județul Botoșani, în sărbătoare

[2010-12-04]
Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae Popăuți, din județul Botoșani, își sărbătorește hramul tot pe 6 decembrie, informează Radio TRINITAS. Biserica mănăstirii este o ctitorie ștefaniană cu o arhitectură ce reunește toate trăsăturile stilului moldovenesc. De asemenea, această mănăstire face parte dintr-un sir de sfinte lăcașuri medievale din Moldova dedicate Sf. Ierarh Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9128, Ultimul acces: 2020-08-09 20:24:30


Nr. vizualizări:9231
Data ultimei vizualizări:2020-08-09 20:24:30
Data actualizare:2016-07-26 11:49:50
Data încărcării:2006-03-17 05:39:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:81
Fotografi:Alexandru Losonczy: 60, Cezar Suceveanu: 9, Bogdan Apostoaia: 6, Luminița Moruz: 2, Medievistica: 1, Panoramio.com: 1, CIMeC: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2016-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 158

Vedere de ansmblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 64

Vedere de ansmblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 59

Vedere de ansmblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 63

Vedere de ansmblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 58

Vedere de ansmblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-06
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 133

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu

Contor: 110

Vedere din lateral
Foto: Luminița Moruz

Data: 2016-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 57

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 68

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 64

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 60

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 57

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-06
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 105

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2007-01-02
Aparat: BenQ DC E610
Contor: 85

Vedere din lateral
Foto: Panoramio.com

Data: 2010-11-24
Contor: 170

Vedere din lateral
Foto: CIMeC

Data: 2016-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 52

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6