Manastirea Rona de Sus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Rona de Sus
Rona de Sus
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox de stil vechi
Localitate:Rona de Sus
Comună:Rona de Sus
Județ:Maramureș
Cod poștal:437250
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:RonaDeSus.uv.ro
Adrese utile:www.mitropoliaslatioara.ro, www.primariaRonaDeSus.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:In anul 1992, la initiativa conducerii Vicariatului Ortodox Ucrainean din Romania, se naste proiectul constructiei unei manastiri ortodoxe cu rit ucrainean, care avea sa fie prima manastire ucraineana din Romania.
La 28 august 1992, (Adormirea Maicii Domnului pe stil vechi) s-a sfintit piatra de temelie a manastirii, care avea sa se contruiasca pe un terent donat de un bun credincios din aceeasi comuna. In prezent Manastirea de maici din Rona de Sus este un centru spiritual pentru credinciosii ortodocsi ucrainieni din romania, pentru credinciosii din imprejurimi, si nu in ultimul rand pentru multi turisti, care fiind fascinati de zona pitoreasca si de peisajele maramuresene, fac pelerinaje in cele mai pure locuri ale tarii, oaze de liniste sufleteasca, si izvoare de spiritualitate.
Manastirea este construita in stil maramuresean, constructii facute din lemn de brad & stejar, caracteristice zonei in care se afla. Biserica manastirii, imbina stilul bisericilor maramuresene construite din lemn de stejar, cu stilul ortodox rasaritean, acela al turnului "sferic". Corpul chiliilor (asezamant in care locuiesc calugarii) este construit din lemn de brad, constructia imbinand si ea stilul geografic cu cel eclesial (pridvorul - care e specific caselor traditionale romanesti; si cele doua "turnulete" specific constructiilor bisericesti
Alte informații:Este prima manastire ucraineana care s-a construit in Romania. Este locuită de călugărițe.
Știri despre biserică:

»  Vicariatul Ortodox Ucrainian | PS Varlaam Ploieșteanul prezent la hramul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului (2017-08-29)

 Închide 

Vicariatul Ortodox Ucrainian | PS Varlaam Ploieșteanul prezent la hramul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului

[2017-08-29]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat în data de 28 august 2017 Sfânta Liturghie la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din satul Rona de Sus, Vicariatul Ortodox Ucrainian. La această dată, așezământul monahal și-a sărbătorit hramul, potrivit calendarului iulian neîndreptat.
La sărbătoarea hramului au participat cler și credincioși din localitate și din împrejurimi. În cadrul slujbei, diaconul Mihai Sacaloș a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea Vișeului.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a explicat celor prezenți înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, părintele episcop a îndemnat credincioșii să rămână aproape de Biserica lui Hristos și să îndeplinească cuvintele Lui.
După oficierea slujbei, ierarhul a prezenatat pe noul stareț al lăcașului de cult monahal în persoana părintelui arhimadrit Atanasie Nemzet.
Totodată, PS Varlaam Ploieșteanul a acordat Ordinul Sfântul Ioan Gura de Aur părintelui vicar Ioan Pitura și Ordinul Sanctus Stephanus Magnus starețului mănăstirii. De asemenea, Preasfinția Sa a oferit diploma Sfinții Împărați Constantin și Elena mai multor binefăcători ai așezământului monahal.
În cadrul festivității, primarul localității a conferit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul titlul de cetățeni de onoare al localității.
La final, ierarhul a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică a așezământului monahal.
Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din județul Maramureș, parte a Vicariatului Ucrainian, a fost înființată în anul 1992. Călugării din mănăstire țin sărbătorile după calendarul neîndreptat.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a efectuat în perioada 26-28 august 2017 o vizită pastorală în Vicariatul Ortodox Ucrainean.
Din delegația însoțitoare au făcut parte: Părintele Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal, și Părintele Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
Vicariatul Ortodox Ucrainean din România este o unitate bisericească administrativă cu regim special misionar-pastoral care are rolul de a coordona viața spirituală a credincioșilor ortodocși ucraineni din România. El este subordonat direct Patriarhiei Române. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (județul Maramureș).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1929, Ultimul acces: 2020-05-26 14:05:01

»  Hramul mănăstirii Adormirea Maicii Domnului, jud. Maramureș (2016-08-28)

 Închide 

Hramul mănăstirii Adormirea Maicii Domnului, jud. Maramureș

[2016-08-28]
de Gheorghe Anghel

94_f1efee42cbbaaa5b1b3b6cb5517f8d0c
Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului (Rona de Sus, județul Maramureș) din cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România și-a serbat hramul duminică, 28 august 2016 (Adormirea Maicii Domnului pe stil vechi). Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la eveniment a fost părintele Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel am participat la hramul mănăstirii Adormirea Maicii Domnului, Rona de Sus, județul Maramures, Vicariatul Ortodox Ucrainean. La Sfânta Liturghie au participat peste o mie de credincioși ucraineni și români din parohiile Vicariatului. Cum este obiceiul, credincioșii au venit cu prapori în procesiune, fiecare având ținuta de sărbătoare, a spus părintele consilier Veniamin Goreanu.
26augustceremoniereligioasa6
Mănăstirea a fost înființata în anul 1992.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Pr. Vicar Ioan Pițura a mulțumit Patriarhului României pentru părintească purtare de grija și tuturor preoților și credincioșilor pentru prezență. De asemenea, părintele Arhimandrit Atanasie Nemzet, preotul slujitor, a arătat bucuria pe care o trăiește cu emoție exprimând mulțumiri tuturor și, în special, Preafericirii Sale pentru că a delegat un reprezentat la hramul mănăstirii, a mai spus Pr. Veniamin.
În cuvântul de învățătura rostit la Sfânta Liturghie, Arhim. Veniamin Goreanu a arătat importanța credinței și a împlinirii poruncilor lui Dumnezeu în vederea vindecării bolilor sufletești și trupești.
La Sfânta Liturghie au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, consilieri județeni și primarul localității.
Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate bisericească administrativă, cu regim special misionar-pastoral, subordonată direct Patriarhiei Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2473, Ultimul acces: 2020-05-26 14:05:01


Nr. vizualizări:5566
Data ultimei vizualizări:2020-05-26 14:05:01
Data actualizare:2015-05-21 15:39:40
Data încărcării:2006-03-17 05:39:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:10
Fotografi:Anton Bacea: 7, internet: 2, Ioan Ferchi: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-06-14
Contor: 537

Biserica
Foto: Anton Bacea

Data: 2011-06-14
Contor: 91

Vedere de ansamblu
Foto: Anton Bacea

Data: 2016-09-01
Aparat: Nokia 3110c
Contor: 76

Vedere din față
Foto: Ioan Ferchi

Data: 2011-06-14
Contor: 84

Biserica
Foto: Anton Bacea

Data: 2011-06-14
Contor: 95

Vedere de ansamblu
Foto: Anton Bacea

Data: 2011-06-14
Contor: 168

Biserica
Foto: internet

Data: 2011-06-14
Contor: 57

Vedere de ansamblu
Foto: Anton Bacea

Data: 2011-06-14
Contor: 54

Vedere de ansamblu
Foto: Anton Bacea

Data: 2011-06-14
Contor: 74

Vedere de ansamblu
Foto: Anton Bacea

Data: 2011-06-14
Contor: 170

Chiliile
Foto: internet