Blandesti :: Biserica Ortodoxa Veche - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ortodoxă Veche
Blândești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Blândești
Comună:Blândești
Județ:Botoșani
Cod poștal:717371
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:blandesti.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulBotosani.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.comunaBlandesti.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Preot:Răileanu Cristian Constantin
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Biserica a fost construită în anul 1793 de un grup de călugări ruși al căror nume nu se știe, din piatră și cărămiă având acoperișul de șindrilă. Forma inițială a bisericii a fost de cruce. Pe la 1860 i s-a adăugat o clopotniță lucrată destul de frumos cu cheltuiala lui Chiril Comarnițchi, care poseda pe-atunci o parte din moșie. Biserică veche din 1793 n-a fost durabilă pentru că s-a construit fără a se ține cont de condițiile tehnice și în al doilea rând terenul de sub ea este instabil, fiindcă pe vremuri a fost cimitir. Cu toate reparațiile ce i s-au făcut de-a lungul timpului, osteneala s-a dovedit zadarnică și în cele din urmă a fost nevoie de refăcut din temelie în anul 1957. Întregul inventar din vechea biserică, inclusiv catapeteasma, icoanele, Sf Masă, vasele de cult, au fost instalate în nouă biserică. Lucrările de refacere s-au făcut în timpul păstoririi preotului Mihail M. Lăpușneanu.
Ctitorii fondatori sunt: ieromonahul Ariton, Gheorghe Tăutu, Constantin Kogălniceanu, Chiril Comarnițchi, Lupu Baznea, preotul Ioan Tătărășanu. Ctitorii ajutători: preotul Mihail Lăpușneanu Toader Damian, Alecu Voroneanu, Neculai Straton, Ștefan Cilibiu Constantin Axinia.
Alte informații:Ca arhitectură corpul bisericii nu prezintă importantă artistică. Forma bisericii este de navă, altarul semirotund, bolta semirotundă, fără arcade și nișe. Clopotnița trăsături artistice – 3 etaje, stâlpi ornamentali și garnizuri. Ea scoate biserica din tăcerea posomorâtă și-i dă eleganță.
Biserica nu are pictură. A avut icoane pictate pe pânză și aplicate pe tencuială. Pereții sunt zugrăviți și împodobiți cu cu icoane mobile. Catapeteasma era pictată în ulei pe lemn în stil bizantin. Icoanele au denumiri slavone, pictura lor fiind frumos executată, expresivă și în deplină concordanță cu tradiția Bisericii. Vechimea acestora este din secolul al XVIII-lea.
Nr. vizualizări:1895
Data ultimei vizualizări:2020-10-19 08:52:58
Data actualizare:2013-12-27 10:30:42
Data încărcării:2006-04-28 08:35:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0