Botosani :: Biserica Vovidenia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Vovidenia
Botoșani
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Botoșani
Județ:Botoșani
Adresa:strada Mihail Kogălniceanu nr. 8
Cod poștal:710211
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:vovideniaBotosani.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulBotosani.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaBT.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Preot:Partenie-Cristian Apostoaie
Hram:Intrarea Maicii Domnului in Biserică
Detalii:Una din bisericile mari ale Botoșanilor, construită din piatră și cărămidă, între anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Cârstea și Varlaam (Baronul Ioan Cârstea, Spătarul Gheorghe Varlaam, Grigore Varlaam și frații săi) , așa cum reiese din pisania de deasupra ușii de la intrarea în biserică.
Este ctitorită în timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza, pe locul unei bisericuțe din lemn, ridicată de Manole Varlaam.
Bisericii i s-au făcut reparații parțiale în 1873, 1885, iar în 1954, a fost văruită în exterior.
Între anii 1951-1971, biserica a fost închisă de autoritățile locale, timp în care a suferit mari distrugeri. În anul 1974 se montează geamuri metalice la biserică în exterior și la clopotniță.
Alte informații:Este zidită în formă de cruce, cu ziduri masive, până la 1, 6 m. Grosime, cu ferestre foarte mari, turn clopotniță foarte înalt zidit peste pronaos, având în exteriorul zidurilor un număr de 18 semi coloane cu rol de ridigizare a zidăriei, dar și arhitectural, cu capiteluri grecești, dând o expresie neoclasică construcției.
Învelitoarea acoperișului bisericii este din tablă, cu acoperișul turnului compus după principii și metode rusești - ucrainene.
Cunoscută și sub numele de Biserica Băcanilor și Răchițenilor
Cod Monument:BT-II-m-B-20406
Știri despre biserică:

»  Pelerinaj la Biserica Vovidenia din Botoșani (2014-11-21)

 Închide 

Pelerinaj la Biserica Vovidenia din Botoșani

[2014-11-21]
Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biseric㓠din Botoșani îmbracă astăzi straie de sărbătoare. Cu acest prilej, au loc o serie de manifestări religioase, închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ocrotitoarea acestui sfânt locaș, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Biserica Vovidenia din Botoșani a ajuns aseară de la București racla în care se află un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, un fragment din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și o părticică din moaștele sfinților 14.000 de prunci uciși de Irod. După primirea oficială a sfintelor moaște, a fost oficiată Vecernia unită cu Litia, în cinstea hramului bisericii. În această dimineață, de la ora 8:00, se vor săvârși Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie. „Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este una specială pentru Parohia Vovidenia din Botoșani, care împlinește anul acesta 180 de ani de când a fost ridicată. Vom avea bucuria ca slujba Sfintei Liturghii să fie oficiată de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi“, a spus pr. paroh Partenie Apostoaie. În această seară, de la ora 16:00, se va oficia Vecernia în cinstea Sfinților Nicolae și Ioan Gură de Aur, urmată de Taina Sfântului Maslu. Mâine-dimineață se va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de pomenirea celor adormiți, iar la orele serii se vor sluji Vecernia și Taina Sfântului Maslu. Duminică, 23 noiembrie 2014, înainte ca sfintele moaște să se întoarcă la București, un sobor de preoți va săvârși Taina Sfântului Maslu. „La finalul fiecărei slujbe, ne vom aduce aminte de toți ctitorii bisericii noastre și de toți cei care au slujit la altarul sfântului locaș. Astfel, cei care vor lua parte la sfintele slujbe, vor primi pachete cu alimente și ceai cald. Astfel, vom aduce o bucurie și o mângâiere credincioșilor, pe lângă rugăciunea pe care o vom înălța“, a adăugat pr. paroh Partenie Apostoaie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3646, Ultimul acces: 2020-08-08 19:21:20

»  Pelerinaj la Biserica Vovidenia din Botoșani (2013-11-20)

 Închide 

Pelerinaj la Biserica Vovidenia din Botoșani

[2013-11-20]
La Biserica Vovidenia din Botoșani va fi adusă, cu prilejul sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică, racla cu fragmente din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfintei Mucenițe Paraschevi și ale Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, după cum aflăm din Ziarul Lumina.
Botoșănenii se vor putea închina, timp de două zile, la racla cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfintei Mucenițe Paraschevi și ale Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, care va ajunge în această seară, la ora 16:00, la Biserica Vovidenia. Odoarele sfinte vor fi aduse în orașul ocrotit de Sfântul Gheorghe de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din incinta Spitalului de Recuperare din Iași, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și prin bunăvoința părintelui misionar de caritate Vasile Hilițanu. Întâmpinarea raclei va fi urmată de slujba Vecerniei unită cu Litia. Mâine, 21 noiembrie 2013, se vor săvârși Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. În după-amiaza zilei de mâine un sobor de preoți va sluji Taina Sfântului Maslu, iar vineri, 22 noiembrie, se va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de procesiunea plecării sfintelor moaște. „Pe lângă activitățile liturgice, membrii consiliului și comitetului parohial au pregătit hrană pentru persoanele nevoiașe din parohie. Îi așteptăm pe toți credincioșii să fie alături de sfânta biserică, să aducă cinstire lui Dumnezeu, să aducă laudă Maicii Domnului și rugăciune acestor mari sfinți ai Ortodoxiei, mai ales că anul acesta, 2013, este închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei care au redat libertatea creștinilor, care au apărat sfânta credință și cei care au arătat valoarea familiei. Sperăm ca această sărbătoare să ne întărească în credință și să ne facă mai puternici în a mărturisi adevărul, valoarea familiei și a avea o viață frumoasă închinată lui Dumnezeu și Sfintei Biserici“, a remarcat pr. paroh Partenie Apostoaie. Biserica Vovidenia din Botoșani a fost construită în anul 1835 de către familiile boierilor Cârstea și Varlaam, pe locul unui vechi sfânt lăcaș din lemn, în jurul căruia era cimitirul orașului. Biserica nu a fost niciodată pictată, iar catapeteasma este cea originală, fiind îmbrăcată în foiță de aur. În jurul bisericii, la începutul sec. al XX-lea, a funcționat prima școală de cântăreți bisericești din Botoșani. Între anii 1951-1971 a fost închisă, iar până în anul 1992 parohia a fost, pe rând, filie a parohiilor „Sfântul Dimitrie“ și „Sfântul Gheorghe“ din Botoșani. Biserica Vovidenia este monument istoric și una dintre cele mai mari biserici din Botoșani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4188, Ultimul acces: 2020-08-08 19:21:20

»  Biserica Vovidenia din Botoșani și-a sărbătorit hramul (2010-11-22)

 Închide 

Biserica Vovidenia din Botoșani și-a sărbătorit hramul

[2010-11-22]
Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" - Vovidenia din Botoșani și-a serbat ieri, 21 noiembrie, hramul. Cu acest prilej, de vineri după-amiază a fost adus aici un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Biserica "Sfântul Ioan Iacob Românul" a Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamț. Sfintele moaște au fost aduse, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de o delegație condusă de pr. prof. Viorel Laiu, spiritual în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi", informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.
"Moaștele Sfântului Ioan Iacob au fost întâmpinate cu multă bucurie de soborul de preoți și de credincioșii care au venit în număr mare. În cel de-al 50-lea an de când se află în împărăția cerurilor, Sfântul Ioan Iacob a poposit pentru câteva zile printre botoșăneni. Creștinii, cu multă credință, răbdare, evlavie și dragoste, au venit și s-au rugat pentru sănătate sufletească și trupească, pentru bucurie, pentru reușită la examene, pentru iertarea păcatelor și mântuire. Au primit cu multă bucurie acest odor sfânt. Un grup de elevi ai Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț este implicat în activitatea liturgică, misionară și pastorală la acest moment deosebit pentru biserica noastră. Elevii care au însoțit sfintele moaște au oferit răspunsurile la strană în timpul slujbelor care s-au oficiat, preamărind astfel numele și viața Sfântului Ioan Iacob Românul", a relatat părintele paroh Partenie Apostoaie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4934, Ultimul acces: 2020-08-08 19:21:20

»  Hramul Bisericii Vovidenia din Botoșani (2010-11-17)

 Închide 

Hramul Bisericii Vovidenia din Botoșani

[2010-11-17]
La Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" - Vovidenia din Botoșani va fi adus vineri un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Biserica "Sfântul Ioan Iacob Românul" a Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamț, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.
Pelerinajul va începe, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vineri, 19 noiembrie 2010, la ora 16:00, când sfintele moaște vor fi întâmpinate de soborul de preoți și de credincioși. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț și de serbarea hramului Bisericii Vovidenia din Botoșani. "Vineri seara va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar sâmbătă dimineață, de la ora 7:00, vor fi săvârșite Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Iacob și Parastasul pentru cei adormiți. Sâmbătă seara vor fi oficiate slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică. Duminică, după slujba Utreniei, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, ce va fi urmată de pomenirea ctitorilor. În aceeași zi, de la ora 15:30, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu după care moaștele Sfântului Ioan Iacob vor pleca din nou spre Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț", a declarat pentru Radio TRINITAS pr. paroh Partenie Apostoaie.
Biserica Vovidenia din Botoșani a fost construită în anul 1835 de către familiile boierilor Cârstea și Varlaam, pe locul unui vechi sfânt lăcaș din lemn, în jurul căruia era cimitirul orașului. Biserica nu a fost niciodată pictată, iar catapeteasma este cea originală și a fost îmbrăcată în foiță de aur. În jurul bisericii, la începutul sec. al XX-lea, a funcționat prima școală de cântăreți bisericești din Botoșani. Între anii 1951-1971 a fost închisă, iar până în anul 1992 parohia a fost, pe rând, filie a parohiilor "Sfântul Dimitrie" și "Sfântul Gheorghe" din Botoșani. Biserica Vovidenia este monument istoric și una dintre cele mai mari biserici din Botoșani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4893, Ultimul acces: 2020-08-08 19:21:20


Nr. vizualizări:4873
Data ultimei vizualizări:2020-08-08 19:21:20
Data actualizare:2013-12-28 10:15:15
Data încărcării:2006-05-05 08:07:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:CIMeC: 1, Aurel Ciobotariu: 1, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-11-18
Contor: 131

Vedere din spate
Foto: Basilica.ro

Data: 2015-10-23
Contor: 91

Vedere panoramică
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2010-11-18
Contor: 200

Printre copaci
Foto: CIMeC