Bucuresti :: Biserica Sf. Treime Ghencea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime Ghencea
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Mihail Sebastian nr. 118-120 / Calea 13 Septembrie 211, sector 5
Cod poștal:050722
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.sfantatreimeghencea.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Gradincea Ion, Lungu Alexandru, Stanculescu Stefan
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Potrivit unor legende, lăcașul a fost ridicat din inițiativa haiducului Ghenciu, despre care se știe sigur că a trăit în aceste locuri și a ocupat un rol important în Eteria lui Alexandru Ipsilanti, dușmanul lui Tudor Vladimirescu.
Se pare că a existat o veche biserică Sf. Treime Ghencea la aproximativ 20 m de cea actuală, către aliniamentul Căii 13 Septembrie. Cea mai veche mărturisire despre acest lăcaș este cea de pe Mineiul lunii noiembrie tipărit la Râmnic, în timpul primei domnii a lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782) –« Acest Minei este al Sfintei Biserici făcut (e) din temelie de răposatul Jupân Necula Băcanu’ și cu alți negustori ».
Cel dintâi lăcaș exista în anul 1820 și este cunoscut din acte faptul că în 1853, pe 16 iunie, purta numele de « Biserica Ghenci[i] ce-i zice și Lupești ». Ctitorii documentar atestați ai bisericii sunt membrii familiei Burnazu, aceștia fiind înscriși într-o pisanie din anul 1883, pusă cu ocazia refacerii radicale a așezământului.
Din date extrase din corespondența preotului bisericii, rezultă că haiducul Ghenciu, înainte de revoluția lui Tudor Vladimirescu, ar fi adunat materialul necesar ridicării unei biserici în memoria părinților săi, urmând ca aceasta să fie construită pe locul moștenit de la familia sa, adică terenul pe care se află actualul lăcaș.
Materialele de construcție au fost duse însă în tabăra pandurilor de la Cotroceni și au servit pentru construirea de metereze. După stingerea revoluției, materialele au fost readuse la locul lor și au fost întrebuințate în ridicarea bisericii, prin strădania lui jupân Necula Băcanul și a celorlalți negustori menționați în pisanie. Devenind neîncăpătoare, această biserică a fost demolată în anul 1937, după ridicarea celei noi, și mutată în Parohia « Tudor Vladimirescu –Canal », din comuna Tudor Vladimirescu, azi înglobată în București.
Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă pe data de 29 iunie 1927, iar pe 11 noiembrie 1934 a avut loc târnosirea, ceremonialul sfințirii fiind săvârșit de Patriarhul Miron Cristea. Cel dintâi ctitor al noii biserici, Ștefan Ionescu-Troicea, a contribuit cu cea mai substanțială sumă de bani.
Planurile de construcție a bisericii au fost întocmite de arhitectul Virginia Andreescu-Haret împreuna cu J. Pompilian , lucrările fiind executate sub îndrumarea ing. Ion Roșu.
Între 1941-1948 Gheorghe Popescu și Nuni Dona au realizat pictura interioară în frescă, în stil neobizantin. Este apreciată ca fiind cea mai reușită pictură de acest gen din întregul Orient Creștin, după cum este scris în cea de-a doua pisanie. În 1980 pictura a fost refăcută de către pictorii Alexandru Bucescu și Aurel Tabacu, lucrarea fiind sfințită de Vicarul Arhiepiscopiei Bucureștilor, P. C. Pr. Octavian Popescu.
În anul 1979 au fost realizate lucrări de reparație a bisericii, iar în 1980 a fost restaurată pictura.
Alte informații:Donatii catre Biserica Sf. Treime se pot realiza prin intermediul contului bancar RO93BRDE410SV21618284100.
Nr. vizualizări:14621
Data ultimei vizualizări:2025-01-17 07:47:26
Data ultimei actualizări:2018-09-21 14:10:53
Data încărcării pe sit:2006-05-16 12:31:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-28
Aparat: Konica Minolta Dimage Z2
Contor: 337

Fațada
Foto: Gabi Popovici