Concesti :: Biserica Ortodoxa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ortodoxă
Concești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Concești
Comună:Concești
Județ:Botoșani
Cod poștal:717055
Persoană de contact :pr. Șușu Ioan
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.mmb.ro, www.Concesti.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Preot:Șușu Ioan
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:La o depărtare de 5 km SV de târgul Darabanilor, pe două coline despărțite de valea unui râu, se află situat satul Concești, la o depărtare de 5 km de șoseaua națională 29A ce leagă orașele Dorohoi și Darabani și la 28 km de Dorohoi.
Satul Concești este foarte vechi și acest lucru este dovedit de descoperirea "pe la anul 1800" a unui mormânt în partea de nord a satului. Acest mormânt ar fi fost al unui prinț, după obiectele de aur și de argint găsite în el.
În anul 1952 locuitorul N. Grigoruță, săpând pentru a pune temelia unei case, la 0, 50 m a dat peste resturi de oale, oase, cenușă și o monedă romană datând de la anul 30 d. Hr. Se crede că satul ar fi fost chiar de la început în mijlocul pădurii, din care s-au tăiat arbori pentru prima biserică construită din bârne.
Despre vechea biserică se spune că ar fi datând din secolul al XVIII-lea și care ar fi funcționat până în anul 1884. Cu ajutorul enoriașilor și a fostului proprietar Tăutu, între 1884-1892, pe același loc, în mijlocul satului s-a construit biserica clădită pe temelie de piatră, din bârne de stejar, tencuite, acoperită cu șindrilă și apoi cu tablă zincată (1928) .
Odată cu biserica a fost construită și clopotnița, pe furci de stejar, bârne și scânduri, acoperită cu șindrilă și apoi cu tablă. În clopotniță se află două clopote, cel mai mare având inscripția: "Alexandru Spireanu - București - făcut cu ajutorul locuitorilor din cătunul Concești, județul Dorohoi, în zilele preotului N. Iftodiu și epitropii G. Botez și K. Kitac la 1894".
Pictura din biserică a fost executată de un zugrav din Darabani - Ionașcu, nepriceput în această artă. Icoanele vechi sunt trecute în lista a III-a anexa de la nr. 1 la 27.
Deoarece biserica veche a ars (1884) în timpul verii, când credincioșii erau plecați la câmp, nu s-a putut salva nimic din obiecte, cărți sau arhivă.
Actuala biserică este înzestrată cu cărți de cult, veșminte și alte obiecte, prin danie. Cărțile de cult aflate astăzi la biserica din Concești, mai vechi de 1900, sunt trecute în lista a II-a de la nr. 1 la 12.
În curtea bisericii au fost înmormântați ctitorii, foști preoți și alți credincioși. Unele morminte au pietre funerare, cu chenare, dar inscripțiile au fost șterse de intemperii.
În anul 1944, cu ajutorul enoriașilor biserica a fost reparată la iconostas, pridvor, bolta interioară și scările de la intrare.
Ca preoți deservenți la biserica din Concești se cunosc înainte de 1852, doar un nume - Popa Ică ce locuia într-un bordei din grădina bisericească, apoi Popa Ștefan și Diaconul Nicolae.
După 1852, Preotul Florea, Preotul Cucu, Constantin Iftodiu, Vasile Socianu, Vasile Rădășanu, călugărul Isaia, Grigore Baz, Nicolai Tomaziu, Eugen Munteanu, călugărul Sabin Colescu (1928-1929) , Preotul Mironescu Gheorghe (1930-1967) , Preotul Sofian Dionisie (1967-1973) , Preotul Pușcașu Vasile (1974-1986) și Preotul Șușu Ioan (1986 și până în prezent) .
Arhiva bisericii constând din dosare de corespondență, stare civilă, inventare, conturi etc. există din 1895.
Pe timpul epitropului Pintilei Gh. Neculai s-a reparat biserica în anul Domnului 1990 prin cheltuiala credincioșilor și a familiei Irimia Costache și Profira. În anul 1999 s-a pus temelia unei noi biserici.
Știri despre biserică:

»  A lua crucea și a urma lui Hristos înseamnă a nu te rușina de identitatea ta de creștin – Mitropolitul Teofan (2018-09-17)

 Închide 

A lua crucea și a urma lui Hristos înseamnă a nu te rușina de identitatea ta de creștin – Mitropolitul Teofan

[2018-09-17]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a vorbit duminica aceasta despre mărturisirea credinței în vremurile actuale și a subliniat c㠄a lua crucea și a urma lui Hristos înseamnă a nu te rușina de identitatea ta de creștin”.
Cuvintele au fost rostite la slujirea prilejuită de sfințirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Concești, informează doxologia.ro.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a precizat că noi trebuie să ne bucurăm de această mare demnitate de a fi botezați „în Biserica lui Hristos în numele Sfintei Treimi” și a oferit exemple de comportament prin care mărturisim și urmăm pe Hristos:
Urmarea Mântuitorului, a spus ierarhul, înseamn㠄a nu te rușina să porți cruce, a nu te rușina să te oprești o clipă când treci prin fața unei sfinte biserici, înseamnă a nu te rușina să ai o icoană la tine acasă, la tine la birou sau la tine în mașină, înseamnă a te bucura de această mare demnitate, că ești botezat în Biserica lui Hristos în numele Sfintei Treimi”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a spus despre Sfânta Cruce c㠄ne definește; ea ne fundamentează viața, ea ne arată cine suntem, ce viață trăim și care este direcția pe care trebuie să o urmăm”.
Biserica Parohiei Concești a fost construită între anii 1999 – 2018, prin râvna și contribuția credincioșilor.
Construcția locașului de cult a început în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, de părintele Ioan Șușu, continuată și finalizată împreună cu pictura altarului în timpul slujirii părintelui Alin Constantin Aroșoaie.
La finalul Liturghiei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a vorbit credincioșilor din Concești despre taina familiei creștine și i-a îndemnat pe cei prezenți să participe la referendumul ce va fi organizat pentru modificarea Constituției.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 627, Ultimul acces: 2020-08-13 05:26:06


Nr. vizualizări:2891
Data ultimei vizualizări:2020-08-13 05:26:06
Data actualizare:2006-05-22 16:52:31
Data încărcării:2006-05-22 16:52:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Nenișcă Ghiță: 5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-11-21
Contor: 125

Biserica veche - Vedere de ansamblu
Foto: Nenișcă Ghiță

Data: 2007-11-22
Contor: 43

Biserica veche - Fațada vestică
Foto: Nenișcă Ghiță

Data: 2007-11-21
Contor: 58

Poarta
Foto: Nenișcă Ghiță

Data: 2007-11-21
Contor: 75

Biserica nouă în construcție
Foto: Nenișcă Ghiță

Data: 2007-11-21
Contor: 42

Curtea interioară
Foto: Nenișcă Ghiță