Darabani :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Darabani
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Darabani
Județ:Botoșani
Adresa:strada 1 Decembrie 1918 nr. 104
Cod poștal:715100
Persoană de contact :pr. Dumitru Avarvarei
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com
Adresa web Biserica:darabaniSfNicolae.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulDarabani.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaDarabani.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Dumitru Avîrvare
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Nu se cunoaște precis data inființării parohiei Sf. Nicolae, Darabani. Ea se compune din cartierele Bombeni si Suseni.
Biserica parohială, cu hramul "Sf. Neculai" a fost construită din piatră și cărămidă, de către generalul Teodor Balș, la 1837. Biserica este construită în stil neoclasic, sub formă de corabie, avand naosul largit deasupra căruia se înalță o turlă joasă de formă octogonală. În partea de vest are un pridvor de formă pătrată având ușa de intrare pe fațada sudică. Atât biserica cât și pridvorul sunt acoperite cu tablă zincată.
Biserica nu are pictură murală, în schimb catapeteasma are pictură bizantină și sculptură aleasă. Ornamentația exterioară este simplă dar atrage privirea prin eleganță.
Locașul a fost înzestrat de ctitori cu obiecte de valoare precum: Sf. Epitaf de la Moscova; o Evanghelie mare, ferecată cu alamă aurită; o cruce la fel, cu data 1860; sfinte vase; o cădelniță măiestrit lucrată în alamă suflată cu aur; un procovăț lucrat artistic cu fir de aur și argint; o dveră de pluș negru, brodată cu fir argintat, cu numele ctitorilor și datată la 1851.
Unele obiecte de valoare ale bisericii au fost predate la muzeu, iar cele rămase au fost luate în evidență și fotografiate de Direcția de Cultură și Culte Botoșani.
Clopotnița bisericii, tot din piatră și cărămidă, construită la intrare, este înzestrată de ctitori cu 6 clopote turnate la Kiev. Primele două clopote, în ordinea mărimii, poartă următoarele inscripții, identice: "acest clopot este făcut de marele logofăt și cavaler mai multor ordine, Teodor Balș și de soția sa Marghioala, născută Bogdan. Aceste clopote sunt vărsate de d-l maistru Pavel Romanovici clopotar, 1840 mai 10. " Al treilea clopot poartă numai prima parte a inscripției și data. Celelalte trei clopote au incrustat pe ele numai data: 1850.
Curtea bisericii a fost împrejmuită cu gard din zid de piatră, înlocuit în 1898.
Arhiva veche s-a pierdut cu ocazia refugiului din 1944.
În 1937 s-au refăcut tencuielile în interior și exterior, și cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la construirea bisericii, s-a așezat în naos, pe peretele dinspre miazăzi o placă comemorativă.
Cod Monument:BT-II-a-B-01963
Nr. vizualizări:4494
Data ultimei vizualizări:2025-01-12 09:52:43
Data ultimei actualizări:2013-12-29 12:13:47
Data încărcării pe sit:2006-05-25 05:08:40
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2006-07-20
Contor: 155

Vedere din lateral
Foto: Nenișcă Ghiță