Dimacheni :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Dimăcheni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dimăcheni
Comună:Dimăcheni
Județ:Botoșani
Adresa:nr. 7
Cod poștal:717077
Persoană de contact :pr. Petrovici Cristian Marius
Telefon :0764... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:dimacheni.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulDorohoi.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primaria-Dimacheni.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Petrovici Cristian Marius
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Satul Dimacheni se afla pe partea dreapta a riului Jijia, la o distanta de 13 km. departare de orasul Dorohoi. Prima mentiune asupra existentei acestui sat este facuta in anul 1487, prin care domnitorul Stefan cel Mare si Sfant confirma lui Ivancea Bilici si surorii sale Anusca, stapinirea satelor Birgaieni pe Moldova o parte din Verbea pe Jijia si Corlateni.
Satul este asezat pe o coasta de deal , iar in partea de vest cu un iaz si se termina la izitura lui Stefan cel Mare , in marginea Corlatenilor si a Dimachenilor.
Biserica se afla pe o peninsula; la 2-3 km de ea este asezat satul Verbea pe Jijia, unde Mihai Viteazul a infrint in 1600 armatele lui Ieremia Movila.
In anul 1612 iulie 19 hatmanul Balica, care insotea pe domnul Constantin Movila in Polonia, este prins de Stefan Tomsa si decapitat.
In anul 1852, Dimache produce o serie de documente care nu au fost gasite, dar care o parte din ele au ramas la Elena Docan, fiica lui Dimache.
Satul in vechime se numea Cacaceni, iar Ion Docan a schimbat numele in Dimache, dupa numele lui Dimache. Pe candela de la icoana Sf. Nicolae se gaseste numele Cacaceni. Iata inscriptia: ”Acest Ibulum sat s-a facut pentru Biserica din Cacaceni 1849, Axinte si Maria”.
Data constructiei Bisericii nu se cunoaste. Se presupune, dupa spusele Elenei Docan, ca temelia ar fi pusa de Stefan cel Mare, care a facut si izitura de la Corlateni, iar pe locul unde a fost Conacul boieresc si Biserica de astazi, Stefan ar fi avut o mica garnizoana.
Dupa o inscriptie de la Manastirea Sucevita se spune ca a fost zidita de Isak Balica dupa cum se gaseste in inscriptia din pridvor.
Biserica propriu-zisa a fost zidita inaintea anului 1612, cand hatmanul Balica a fost decapitat. O legenda spune ca, piatra de temelie a Bisericii a fost pusa de Stefan cel Mare, dupa un razboi cu tatarii pe apa Jijiei, langa Verbea.
Biserica este zidita din piatra si caramida, iar acoperisul din tabla zincata.
Ctitorii Bisericii sunt: hatmanul Balica Isak, Ioan si Profira Dimachi si Elena Docan.
Biserica este in forma de cruce; peretii la exterior prezinta urme ale unor arcade infundate, iar acoperisul in forma de sarpanta, avand doua turnuri: unul deasupra Naosului si celalalt deasupra Pronaosului. Ambele turnuri au deasupra cate o cruce de fier.
Biserica este sprijinita de patru contraforturi, doua pe partile laterale ale Naosului si doua la Altar. In partea de sud se afla costruit un pridvor de zid ce a fost facut mult mai tirziu decat restul constructiei. Din pridvor, printr-o usa masiva se patrunde in pronaos.
In interiorul Bisericii, peretii sunt varuiti in alb, iar pardoseala este din piatra.
In Pronaos este construit Cafasul ce se sprijina pe grinzi de fier ale caror capete sunt fixate in peretii laterali ai Bisericii. O scara de lemn in spirala duce in cafas si de aici in turnul Clopotnitei.
Altarul are forma semicirculara. Lumina patrunde printr-un geam mare in forma dreptunghiulara situat spre rasarit si prin doua gemulete mai mici fixate direct in zid. Tot aici se afla doua firide si un spalator construit din piatra. Proscomidiarul este deasemenea construit in perete avand un colt in forma de stilp.
Biserica este lipsita cu totul de pictura murala.
Scheletul catapetesmei este din lemn de tei. Icoanele sunt pictate in ulei in stil bizantin influientat de stilul apusean. Pictura lor a fost executata de Vasile Mihai in anul1834. Orinduirea icoanelor pe catapeteasma, urmeaza regula clasica a tipicului Bisericii Ortodoxe.
De acesta Biserica sunt legate fapte de cultura de o deosebita importanta. Intre anii 1935, 1949, 1959 s-au facut diferite lucrari de intretinere. Traditia spune ca Elena Docan a vindut Mosia Calugareni din judetul Botosani de o mie de falci si a platit pictura catapetesmei.
Sub piatra pe care este asezata icoana Maicii Domnului din pridvor, se afla mormintul lui Nicolae Dimachi.
Dupa anul 1989 s-a innoit gardul ce inconjoara Biserica si s-a pus instalatie electrica de iluminat.
Daca pina la anul 1950, Biserica avea in proprietate a ei circa 16 ha de teren agricol, in anul 1991, prin legea 18 s-a primit 5 ha de teren agricol, iar in anul 2006 s-a primit 11, 37 ha.
In anul 2000 s-a inceput reparatia tencuielii exterioare a Bisericii. S-au reparat cele doua Turnuri si s-a schimbat stolaria la geamuri cu profile termopan din aluminiu, iar din 2007 s-au continuat reparatia tencuielii si a pridvorului.
Cod Monument:BT-II-m-B-01968
Nr. vizualizări:6905
Data ultimei vizualizări:2025-01-22 12:06:07
Data ultimei actualizări:2013-12-28 13:38:59
Data încărcării pe sit:2006-05-25 16:09:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-11-24
Aparat: NIKON COOLPIX P4
Contor: 164

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar