Draganescu :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Drăgănescu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Drăgănescu
Comună:Mihăilești
Județ:Giurgiu
Adresa:strada Abatorului nr. 28a
Cod poștal:085201
Telefon :0742... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiagiurgiului.ro
www.primariaMihailesti.ro
www.cjGiurgiu.ro
www.prefecturagiurGiu.ro
Preot:Petcu Razvan Lucian
Hram:Sf. Nicolae,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Pisania bisericii din Draganescu marturiseste urmatoarele: "Aceasta sfanta Biserica, cu hramul Sfantul Nicolae, din satul Draganescu, s-a zidit din temelie in anul 1870, de catre Petru Danescu si Ion Dumitrescu, biserica veche de lemn fiind luata de apele Argesului, cu cimitir cu tot, la o revarsare din anul 1866, cand a fost construit si podul peste noul curs al raului. "
"S-a restaurat din temelie prin subzidire, inaltarea zidului exterior, construirea boltii din pronaos si arhitectura acoperisului cu cele trei turle, toate din nou, prin osardia si grija preotului paroh Savian Bunescu care a pastorit biserica din anul 1937, avand sprijinul material al enoriasilor si al altor buni crestini care au cercetat Biserica"
"S-a zugravit in tempera de catre ieromonahul pictor Arsenie Boca, cu indelunga rabdare, in 15 ani, cu multa originalitate si documentatie - o smerita marturisire ortodoxa de credinta exprimata plastic - s-a inzestrat cu mobilier, catapeteasma, stranile si usa, sculptate in stejar de catre sculptorul in lemn Ion D. Circei din Grumazesti, judetul Neamt"
Alte informații:Biserica Sfantul Nicolae din Draganescu este o biserica de caramida, cu acoperis de tabla, avand pridvor, pronaos, naos si Sfant Altar. Pridvorul acesteia, deschis inspre lumina, este sustinut de sase coloane de piatra. Fatada superioara a bisericii pastreaza o icoana cu ocrotitorul ei, Sfantul Ierarh Nicolae, donata de Marcel Mihaiescu.
Doua turle mici strajuiesc pridvorul, in timp ce turla cea mare, centrala, este asezata peste naos. In capatul estic al bisericii, un micut turnulet se inalta timid peste Sfantul Altar. Ferestrele largi, ce permit lumii sa se reverse in valuri peste interiorul misterios, sunt dispuse cate patru pe fiecare latura, de miaza-zi si de miaza-noapte.
In curtea bisericii, pe marginea lacului, in partea vestica, se inalta o clopotnita. Acoperita cu tabla si avand etaj, clopotnita este varuita in alb si galben, la parter avand o camera de depozitat diverse, in timp ce etajul este inchinai clopotului si toacei de lemn. In partea de miaza-noapte a bisericii se afla o troita, frumos sculptata.
Pe crucea din curte stau asezate urmatoarele cuvinte:
"Aceasta Sfanta Cruce s-a ridicat intru vesnica pomenire Preacucernicului Preot Savian Bunescu, adormit in anul 2005, paroh al sfintei biserici, 62 de ani, si a Preacuviasului Parinte Arsenie Boca de la, adormit in Domnul la 1989, cel ce a realizat pictuta sfintei biserici, intre anii 1968-1988. Vesnica lor pomenire. "
"Biserica s-a sfintit in ziua de 2 octombrie 1983 de catre Prea Sfintitul Episcop vicar Roman Ialomiteanul, delegatul, cu un sobor de preoti, protoiereu fiind prea cucernicul parinte Sibianu Enache. Celor ce ne urmeaza le lasam rugamintea sa pastreze cu sfintenie ceea ce la daruim, realizat cu atata dragoste si truda. "
Timp de 20 de ani, aici a vietuit si lucrat, dupa ce a fost ma intai la Manastirea Prislop, din pricina vremurilor necrestine, Parintele Arsenie Boca.
In anul 1968 el a inceput pictarea bisericii parohoale din localitatea Draganescu, lucrand la aceasta pentru mai bine de 15 ani. Pe langa scenele tipice oricarui program iconografic, parintele a agaugat pe peretii interiori ai acestuia o multime de scene inedite, vizand viata si pacatele zilnice ale oamenilor. Un parinte spunea, odata: "Mica biserica de la Draganescu are zugravite, pe zidurile ei, predicile fierbinti pe care miile de oameni le ascultau la Manastirea de la Sambata de Sus. Este o pictura noua, ca si predica de atunci. "
Merita amintita aici una dintre multele reprezentari originale din aceasta biserica. In partea de rasarit a Sfantului Altar, parintele a asezat, iconar si el, o scena care nu este tipica acestui loc, in nici un registru iconografic. Prin urmare, o parte dintre ucenicii acestuia au vazut in acest detaliu o profetie a mortii sale. Aceasta se spune deoarece, atat Sfantul Stefan, cat si Parintele Arsenie Boca, au murit in aceeasi zi, 28 noiembrie.
Cod Monument:GR-II-m-B-14984
Știri despre biserică:

»  Doi ierarhi au resfințit Biserica „Sf. Nicolae” – Drăgănescu, pictată de Părintele Arsenie Boca (2018-10-01)

 Închide 

Doi ierarhi au resfințit Biserica „Sf. Nicolae” – Drăgănescu, pictată de Părintele Arsenie Boca

[2018-10-01]
de Iulian Dumitrașcu

Preasfințitul Părinte Ambrozie și Preasfințitul Părinte Daniil au resfințit duminică Biserica „Sf. Nicolae” – Drăgănescu din județul Giurgiu, în prezența a mii de credincioși.
Cu prilejul resfințirii, lăcașul de cult a primit hramurile Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, Izvorul Tămăduirii și Sf. Arsenie Capadocianul, scrie Episcopia Giurgiului pe site-ul oficial.
După slujba de târnosire, Episcopul Giurgiului a vorbit despre importanța bisericii în viața credincioșilor.
„Întotdeauna, când venim la Dumnezeu, noi nu plecăm nemiluiți. El permanent ne dă daruri bogate, de sănătate, de spor în viață, de luminarea minții și, nu în ultimul rând, ne dă moștenire Împărăția cerurilor”, a subliniat Preasfinția Sa.
În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie, la finalul căreia Preasfințitul Părinte Episcop Daniil le-a prezentat credincioșilor aspecte din viața și activitatea Părintelui Arsenie Boca.
Episcopul Ambrozie a apreciat eforturile depuse pentru finalizarea lucrărilor și le-a adresat mulțumiri celor care au contribuit la restaurarea lăcașului de cult.
„Toți cei care s-au ostenit ca această minunată biserică să fie restaurată merită în această binecuvântarea lui Dumnezeu și răsplata Lui, dar și recunoștința oamenilor pentru că orice strădanie făcută pentru Biserică se răsfrânge asupra comunității”, a spus ierarhul.
Părintele paroh Răzvan Lucian Petcu a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la propunerea Episcopului Ambrozie, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române – „Crucea Patriarhal㔠și mai multe daruri.
De asemenea, toți ctitorii și ostenitorii bisericii din localitatea Drăgănescu au primit medalia omagială a Anului 2018 și diplome de vrednicie.
La final, a fost citit Apelul Adunării Naționale Bisericești pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018, intitulat Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu!
Pe parcursul zilei, credincioșii au avut posibilitatea de a se închina în Sfântul Altar și de a aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Rusul și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.
Tot cu acest prilej, cei prezenți au avut bucuria de a se închina la o copie a Icoanei Maicii Domnului – Prodromița, adusă din Sfântul Munte Athos.
Biserica Sf. Nicolae Drăgănescu a fost pictată de părintele Arsenie Boca în perioada 1967 – 1983. Dintre toate icoanele și frescele realizate de-a lungul anilor, pictura bisericii de la Drăgănescu se distinge într-un mod cu totul deosebit.
Nichifor Crainic, marele teolog român, mărturisea că pictura părintelui Arsenie Boca „are darul de a-l apropia pe om de Biserică, de a ne lumina, de a ne face să problematizăm și să ne gândim la sensul vieții noastre de creștini”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1878, Ultimul acces: 2019-06-18 15:04:22

»  Biserica Drăgănescu pictată de pr. Arsenie Boca va fi resfințită în 30 septembrie (2018-09-10)

 Închide 

Biserica Drăgănescu pictată de pr. Arsenie Boca va fi resfințită în 30 septembrie

[2018-09-10]
de Gheorghe Anghel

Biserica giurgiuveană Drăgănescu, pictată de părintele Arsenie Boca, va fi resfințită în data de 30 septembrie de Preasfințitul Părinte Ambrozie, a anunțat Episcopia Giurgiului într-un comunicat de presă.
Resfințirea va avea loc după ce, în perioada anilor 2009-2018, cu binecuvântarea Episcopului Giurgiului, au fost executate lucrări de consolidare și restaurare a picturii.
Evenimentul din ziua de cinstire a Sfântului Grigorie Luminătorul va începe cu Sfânta Liturghie care va fi oficiată de ierarhul locului.
Biserica Sf. Nicolae Drăgănescu a fost pictată de părintele Arsenie Boca în perioada 1967 – 1983.
Dintre toate icoanele și frescele realizate de-a lungul anilor, pictura bisericii de la Drăgănescu se distinge într-un mod cu totul deosebit.
Nichifor Crainic, marele teolog român, mărturisea că pictura părintelui Arsenie Boca „are darul de a-l apropia pe om de Biserică, de a ne lumina, de a ne face să problematizăm și să ne gândim la sensul vieții noastre de creștini”.
Pr. Arsenie Boca
Părintele Arsenie este recunoscut ca unul dintre marii duhovnici români ai secolului trecut. De-a lungul timpului, acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.
Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologic㠄Andreian㔠din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos.
A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942. În data de 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.
A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Eliberat la 17 martie 1952 s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție.
În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat.
S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.
A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au prețuit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2095, Ultimul acces: 2019-06-18 15:04:22

»  Liturghia darurilor înainte sfințite la parohia Drugănescu (2014-03-13)

 Închide 

Liturghia darurilor înainte sfințite la parohia Drugănescu

[2014-03-13]
La 12 martie 2014 cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în biserica parohiei Drugănescu, din localitatea Florești-Stoenești, s-a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, urmată de Taina Sfântului Maslu, potrivit episcopiagiurgiului.ro. Slujba a fost săvârșită de către pr. preoteasa Daniel, Parohul bisericii și Pr. Cotorceanu Adrian de la parohia Drăgăneasca.
În cuvântul de folos rostit la sfârșit, părintele Cotorceanu Adrian, a vorbit despre rostul postului împletit cu Sfintele Slujbe și ,,realul folos în lupta pentru dobândirea Împărăției, a tuturor celor ce participă la Sfânta Liturghie și se și împărtășesc cu Sfânta Euharistie”. Postul, rugăciunea curată, participarea la slujbele divine, deasa spovedanie și apropierea de Sfânta Împărtășanie, sunt treptele de sprijin în efortul de a ,,scutura tina de pe ochii minții” și a înainta cât mai mult în viața duhovnicească. Totodată, părintele a evidențiat virtuțile Marelui Ierarh Grigorie Dialogul, prăznuit de Biserica Ortodoxă la 12 martie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10603, Ultimul acces: 2019-06-18 15:04:22

»  Comemorarea părintelui Arsenie Boca, la Biserica Drăgănescu (2013-11-28)

 Închide 

Comemorarea părintelui Arsenie Boca, la Biserica Drăgănescu

[2013-11-28]
La Mihăilești au fost desfășurate ample manifestări dedicate împlinirii celor 24 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca. Acestea au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești în biserica parohiei de către Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Pentru bucuria duhovnicească a pelerinilor, de la Catedrala Episcopală din Giurgiu au fost aduse fragmente din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În cuvântul de învățătură adresat sutelor de credincioși prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre viața și activitatea părintelui Arsenie Boca. Părintele Arsenie, a arătat Chiriarhul, dă mărturie prin trăirea sa duhovnicească, prin nestrămutata iubire pentru Hristos de însemnătatea misiunii cu care a fost încredințat. Pe lângă preotul și slujitorul sfântului altar, în persoana lui putem zări și un adevărat mărturisitor al Evangheliei, un profet al neamului și un luptător pentru apărarea dreptei credințe. Totodată, ierarhul a evidențiat și extraordinara valoare duhovnicească a picturii părintelui Arsenie Boca realizată la biserica de la Drăgănescu. Pictura Părintelui Arsenie radiază o lumină aparte, chipurile sfinților și ale oamenilor fiind redate nu după regulile realismului, ci după canoanele trăirii ortodoxe asumate. Într-o lume ce are tot mai mare nevoie de repere, aici la Drăgănescu, pictura părintelui izvorăște o lumină aparte ce ne invită și ne susține în cunoașterea, înțelegerea și trăirea dreptei credințe, a încheiat Chiriarhul potrivit episcopiagiurgiului.ro.
După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Preasfinția Sa a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele Arsenie Boca, la împlinirea celor 24 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
La finalul manifestărilor, Părintele Episcop a oferit părintelui Prof. Dr. Petcu Lucian, parohul bisericii, Almanahul bisericesc editat de Episcopia Giurgiului. De asemenea, numeroșii credincioși prezenți au primit din partea ierarhului lor iconițe, cărți de rugăciuni și fotografii cu părintele Arsenie Boca.
Ridicată în anul 1870, Biserica „Sf. Ier. Nicolae" din localitatea Drăgănescu este foarte strâns legată de marele duhovnic al secolului XX, părintele Arsenie Boca. Din 1968, aici timp de 15 ani părintele Arsenie a realizat pictura acestui sfânt locaș. Deși a respectat liniile generale ale erminiei bisericești, părintele Arsenie a inserat elemente cu un vădit conținut catehetic, adaptat la cerințele și problemele oamenilor contemporani. De asemenea, scenele sunt însoțite de pasaje biblice sau de cuvinte ale părintelui, ziditoare pentru toți cei ce trec pragul acestei biserici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10981, Ultimul acces: 2019-06-18 15:04:22

»  Pomenirea Părintelui Arsenie Boca (2011-11-28)

 Închide 

Pomenirea Părintelui Arsenie Boca

[2011-11-28]
La biserica din localitatea Drăgănescu din județul Giurgiu, a fost comemorată astăzi, 28 noiembrie 2011, împlinirea a 22 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca, informează TRINITAS TV.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în sfântul lăcaș de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, după care a fost săvârșită și o slujbă de pomenire. Cu acest prilej, a fost evocată personalitatea marelui duhovnic: „Părintele Arsenie Boca a fost un om minunat, a fost darul lui Dumnezeu pentru noi. Ne bucurăm că suntem în număr atât de mare astăzi la biserică și mă bucur că frații mei preoții au venit astăzi să ne rugăm împreună și să săvârșim Sfânta Liturghie. Este tot ceea ce putem noi face pentru Părintele Arsenie”, a spus Preasfințitul Părinte Ambrozie.
Ridicat în anul 1870, sfântul locaș din localitatea giurgiuveană Drăgănescu își leagă existența de ultima perioadă din viața Părintelui Arsenie Boca, cel care, între anii 1968-1983, a realizat pictura bisericii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12758, Ultimul acces: 2019-06-18 15:04:22

»  Conferință pastoral-misionară cu preoții din Protopopiatul Mihăilești (2010-12-01)

 Închide 

Conferință pastoral-misionară cu preoții din Protopopiatul Mihăilești

[2010-12-01]
În biserica din localitatea Drăgănescu s-au desfășurat duminică, 28 noiembrie, după oficierea Sfintei Liturghii, lucrările conferinței pastoral-misionare de toamnă cu preoții din Protopopiatul Mihăilești. Lucrările conferinței au fost prezidate de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și au avut ca teme „Recunoașterea Autocefaliei românești - confirmare a demnității și prestigiului Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Ortodoxiei universale” și „Părintele Arsenie Boca – evocare la 21 de ani de la trecerea la cele veșnice”, informează episcopiagiurgiului.ro.
După cuvântul de deschidere rostit de către Preasfințitul Părinte Ambrozie, preoții desemnați au susținut referate, în care a fost subliniată importanța dobândirii autocefaliei, element esențial în afirmarea identității naționale și a modului în care Ortodoxia românească poate reprezenta o voce importantă în contextul spiritualității contemporane. Tot în cadrul lucrărilor, au fost abordate și problemele curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protoieriei Mihăilești, subliniindu-se în același timp, necesitatea ca fiecare parohie să acționeze în mod concret pentru a sprijini familia, pentru a atrage tinerii, prin dezvoltarea de activități educative, prin organizarea de excursii și pelerinaje și prin intensificarea activității filantropice.
În încheiere, Preasfințitul Ambrozie a amintit preoților participanți Hotărârea Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care, în ședința desfășurată în zilele de 6-7 iulie 2010, la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a stabilit proclamarea anului 2011 ca „An omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, în Patriarhia Română”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13112, Ultimul acces: 2019-06-18 15:04:22


Nr. vizualizări:13304
Data ultimei vizualizări:2019-06-18 15:04:22
Data actualizare:2015-02-09 02:47:25
Data încărcării:2006-05-26 02:36:21
Nr. Mesaje:3
Întrebare:
(2017-08-25)
Buna seara.
As dori sa stiu daca Biserica este deschisa pentru vizite si in timpul saptamanii.
Multumesc frumos.
@yahoo.com
Rugăminte:
(2017-05-04)
va rog sa mi spuneti daca biserica din Draganescu este deschisa si in cursul saptamanii
multumesc frumos
@gmail.com
Întrebare:
(2012-11-13)
Este adevarat ca pe data de 02.12.2012 este vorba despre o resfintire la Draganescu?
@yahoo.com
Nr. Fotografii:10

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-04-14
Contor: 658

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2015-05-08
Aparat: NIKON E8800
Contor: 166

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2015-05-08
Aparat: NIKON E8800
Contor: 157

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2009-06-17
Contor: 296

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2011-12-23
Contor: 197

Vedere panoramică
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-06-17
Contor: 416

Interior
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2009-06-17
Contor: 206

Pictură interioară
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2009-06-17
Contor: 157

Pictură interioară
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2009-06-17
Contor: 137

Pictură interioară
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2009-06-17
Contor: 117

Pictură interioară
Foto: CrestinOrtodox.ro