Havarna :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Havârna
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Havârna
Comună:Havârna
Județ:Botoșani
Adresa:nr. 344
Cod poștal:717185
Persoană de contact :Preot paroh Iacob Constantin Lucian
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.mmb.ro, www.comunahavarna.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Iacob Constantin Lucian
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Înalțime maximă:9m
Detalii:Construită în jur de 1795, reparată 1875.
Alte informații:Monument Istoric-Havârna
Comuna se numește Havârna, după numele unui pârâiaș ce izvorăște de sub un delușor aflat la 7-8 km de vatra satului. Havârna este situată în partea de nord-est a ținutului Dorohoiului, ținut de legendă, având în vedere pe Șendrea, portarul Sucevei, din timpul marelui Ștefan. Toate satele sunt vechi; afirmația nu e gratuită - pe raza comunei sunt așezări neolitice, de exemplu Valea Țiganului, Blezniuc, Ostrețe sau Bulgarie. De asemenea sunt multe morminte de incinerație; acestea se confundă uneori cu cele de semnalizare din timpul marelui Ștefan. S-au găsit monezi de aur, din timpul stăpânirii romane, la locul numit Pod de piatră, din 1964, sau Podul lui Ștefan, deși, știut este că pe aici nu au trecut romanii, însă populația a avut legături cu stăpânirea romană. Ele au fost depuse la Muzeul de istorie din Botoșani. Fiecare sat al Havârnei își are istoria lui. Satul Havârna, până a fi la locul de astăzi, adică pe malul drept al Bașeului, a mai cunoscut două vetre de sat. Prima vatră de sat a fost Valea Țiganului, iar apoi aceasta a fost mutată puțin spre est, cu expunere la soare și cu deal domol, în spate cu pârâu, în față, cu “drum comercial” Darabani – Botoșani, cu popasul Podul Grecilor. Această vatră este cunoscută cu numele de “Ciumaș”- de la ciumă. Aceasta a bântuit la finele secolului XV. Așezarea a fost arsă, spune legenda, locuitorii mutându-se pe Valea Havârnei, dar nu unde se află acum, ci mai sus, la izvor, între două dealuri.
Biserica veche, Sf. Nicolaie, din Havârna este construită din lemn-bârne, tăbănuită cu scânduri. Inscripția de pe ușa Bisericii zice:
“Această Sfântă Biserică este făcută cu cheltuiala D-lui C. Ghica Hatman a preoților și sătenilor din satul Havârna, în zilele prea luminatului Domn Al. C. Calimachi Vodă și a Prea Sfințitului Mitropolit Iacob umbla veleatul 1795 aug. 18, prin silință și ostineala lui Toader Darie meșter ce a lucrat-o”.
În 1875 se acoperi iarăși cu șindrilă de comună făcându-se clopotnița aparte, de lemn, având trei clopote. Proprietarul Gârbeni Dumitru Botez în 1888, repara Biserica reînnoind temelia de piatră, pardosi din dos catapeteasma și pe jos cu scânduri. Catapeteasma are 2 rânduri de icoane, afară de icoanele împărătești, cu pictură veche. Se mai cunosc și doi donatori: Aziza David Goilav care a donat un rând de sfinte vase și Ana A. Pruncu ce a donat o candelă. În afară spre răsărit găsim un mormânt protejat de grilaj de fier forjat, cu inscripția:
<< Caterina Botez născută Bertea la etatea de 50 de ani, a rapausat, anul 1882 Iul 4 zile >>.
Familia Ghica a fost adusă în Moldova de Vasile Lupu (1634/1651) . Este vorba de un Gheorghe Ghica de origine albanez, trimis de tatăl său în Constantinopole pentru a-și forma o carieră. Acolo a avut prieten pe Mehmet Chioprali care ajunsese mare vizir și-l puse pe Gh. Ghica pe lângă Capichehaia al Moldovei Vasile Lupu, care la rândul său, ajungând Domnitor, luă pe Gh, Ghica secretar.
În 1894 este găsit preot paroh I. Ștefănescu, preot Învățător, supra numerar Ion Carcea, cântăreți I. Iliescu, G Ionescu. Din 1902 Epitropi D. Botez și Oancea iar cantori I. Vasiliu și C. Negru.
Cod Monument:BT-II-a-B-01988
Nr. vizualizări:4161
Data ultimei vizualizări:2025-01-09 17:26:58
Data ultimei actualizări:2022-02-21 21:33:37
Data încărcării pe sit:2006-06-03 17:39:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-28
Aparat: Sony
Contor: 82

Vedere de ansamblu
Foto: Lucian