Horodistea :: Biserica Sf. Treime Crainiceni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime Crăiniceni
Horodiștea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Horodiștea
Comună:Păltiniș
Județ:Botoșani
Cod poștal:717297
Persoană de contact :pr. Șușu Ioan-Vasile
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:protopopiatulDarabani.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, primariaPaltinisBT.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Șușu Ioan-Vasile
Detalii:Satul Crăiniceni din comuna Păltiniș, județul Botoșani, are o vechime de circa 500 de ani și a fost inițial așezat pe valea râului Prut. Denumirea satului vine de la acei "crainici" pe care domnitorul Ștefan cel Mare i-a așezat pe dealuri înalte pentru a da de știre când veneau tătarii.
Satul, neavând locaș de cult a fost înzestrat cu o bisericuță cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, așezată pe o movilă mai înaltă.
Satul a fost împrejmuit cu gard înalt iar intrarea și ieșirea din sat se făcea numai pe o poartă mare, de unde și denumirea de "în deal la poartă", restul dinafară fiind moșie.
Din cauza unor alunecări masive de teren dar și datorită împroprietăririi țăranilor, satul s-a extins pe deal, de o parte și de alta a șoselei naționale 29A ce leagă orașele Dorohoi și Rădăuți Prut. Actualmente satul are o populație de aproximativ 150 familii.
Tot din cauza alunecărilor de teren biserica a fost mutată pe deal, pe partea dreaptă a șoselei naționale.
Biserica, zidită din piatră, este masivă având numeroși contraforți la exterior, și o turlă deasupra naosului. Este compartimentată în pronaos, naos și altar.
Altarul, la miazănoapte și la miazăzi are proscomidiarul și diaconiconul scobite în zid, iar pe cupolă este pictată Maica Domnului cu Pruncul Iisus.
Catapeteasma bisericii este din lemn de brad cu pictură în ulei, având următoarele icoane dispuse pe următoarele registre: Icoanele Împărătești, Cina cea de Taină, Praznicele Împărătești și Sf. Apostoli. Pe bolta turlei este pictat Pantocratorul.
Biserica în forma actuală a fost sfințită în anul 1931, cu hramul Sf. Treime, prin osârdia preotului paroh Aristotel Popescu, cu ajutorul localnicilor.
Biserica este lipsită de pistură murală cu excepția boltei.
Clopotnița bisericii se află la esterior, la poartă, fiind refăcută prin efortul localnicilor, în anul 1984.
Nr. vizualizări:7068
Data ultimei vizualizări:2025-01-13 02:42:53
Data ultimei actualizări:2024-10-29 11:09:40
Data încărcării pe sit:2006-06-04 11:58:32
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-10-23
Contor: 139

Vedere de ansamblu
Foto: Aurel Ciobotariu